Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. Herkes onu Memati rolüyle tanıdı! Gürkan Uygun'dan çok konuşulacak açıklamalar
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Kültür - Sanat

Herkes onu Memati rolüyle tanıdı! Gürkan Uygun'dan çok konuşulacak açıklamalar

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2019 - 13:40
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Herkes onu Memati rolüyle tanıdı! Gürkan Uygun'dan çok konuşulacak açıklamalar
Fotoğraf Başlığı Herkes onu Memati rolüyle tanidi! Gürkan Uygun'dan çok konusulacak açiklamalar

Payitaht Abdülhamid, Kurtlar Vadisi, Kaçak, Muhteşem Yüzyıl gibi projelerde rol alan oyuncu Gürkan Uygun, "Ses bizim en kuvvetli enstrümanımız. Onu istediğimiz boyuta da getirebiliyoruz. Oradan bir başka karakter de oluşturabiliyoruz." dedi.

Kaydet
a- | +A

Payitaht "Abdülhamid" dizisinde "Halil Halid Bey" karakterini canlandıran oyuncu Gürkan Uygun, Kurtlar Vadisi'nin kariyerinde önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Bir oyuncunun tek derdi hayatı boyunca oynayabilmektir. Her şeyden önce bana bunu sağladı." dedi.

Kariyeri boyunca birçok başarılı dizi ve filmde rol alan Uygun, AA muhabirine, dönem dizilerinde rollerine nasıl hazırlandığı, Türk dizilerinin başarısı ve Kurtlar Vadisi projesinin kariyerindeki önemini anlattı.

Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen Türk Film Haftası'nın onur konuğu olarak Bosna Hersek'e gelen Uygun, ilk kez bu Balkan ülkesini ziyaret ettiğini söyledi.

Uygun, "Bosna Hersek' deyince aklıma ilk etapta Türk duygusu geliyor. Onun da karşılığını burada görüyorsunuz." ifadesini kullandı.

Balkanlar'da kendi kanından ve kültüründen kişileri görmenin çok keyifli olduğunu vurgulayan Uygun, "Burada biraz da Avrupa havası var. Birkaç farklı milletin bir arada yaşadığı bir yer." dedi.

Uygun, Türk dizilerinin Balkanlar'da en çok izlenen diziler arasında yer almasına değinerek, son dönemde büyük ilgi gören Türk dizilerinin sadece Balkanlar'a değil, dünyanın 70'e yakın ülkesine ihraç edildiğini dile getirdi.

Dizi ihracatı noktasında Türkiye'nin ABD'den sonra ikinci sırada bulunduğunu anımsatan Uygun, "Tabii kaliteli bir iş çıkarmazsanız, talep de görmez. Çıkan işlerin yüzde 70'i Türkiye dışından talep görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uygun, daha önce rol aldığı "Kaçak" ve "Bu Şehir Arkandan Gelecek" dizilerinin de Güney Amerika'ya satıldığını aktararak, "Anladığım kadarıyla duygularımız benziyor, o duygular da insanlarda karşılık buluyor. Yaşam tarzı olarak da yakın insanlarız galiba." ifadelerini kullandı.

Türk dizilerinin birçok kültürel ve sanatsal etkinlikten daha etkili olduğuna işaret eden Uygun, "Çünkü hiç bilmediğiniz diyarlarda, insanların evine girip ufacık bir çocuğun hayal dünyasına hizmet ediyorsunuz." diye konuştu.

"Kurtlar Vadisi kariyerimdeki çok şeyi değiştirdi"
Uygun, dizi kariyerine 1990'lı yıllarda TRT'de yayımlanan "Yaz Evi" dizisinde figüran olarak başladığını anlatarak, "Sadece öylece durmuştum. Herhangi bir diyaloğum yoktu." dedi.

"Tatlı Kaçıklar", "Kaygısızlar", "Affet Bizi Hocam", "Böyle Mi Olacaktı" gibi dizilerin yanı sıra askerden döndükten sonra "Deli Yürek" dizisinde de rol aldığını anlatan Uygun, o dönemde proje olarak konuşulmaya başlanan Kurtlar Vadisi'nin kariyerinde önemli yeri bulunduğunu vurguladı.

Uygun, yönetmen Osman Sınav'ın kendisine "Sen Memati'yi oynayacaksın" dediğini hatırlatarak, "Ve işte bugün buradayız. Kurtlar Vadisi, kariyerimdeki çok şeyi değiştirdi. Bir oyuncu, kariyerinde basamak basamak çıkar ama benim Memati'den sonra öyle olmadı. O basamağa adımımı attım, bir anda beni tramplen gibi 5-6 basamak yukarı fırlattı." diye konuştu.

Kurtlar Vadisi projesinde, Türkiye'de kendi mesleğinde önde gelen oyuncuların, yönetmenlerin, senaristlerin ve yapımcıların çalıştığını belirten Uygun, şöyle devam etti:

"Tüm parametreler dört dörtlüktü ve çok şükür böyle bir rol bana düştü. Biraz da yüzüme oturdu. Bir oyuncunun tek derdi, hayatı boyunca oynayabilmektir. Her şeyden önce bana bunu sağladı. Bu kadar popüler olmasam, beğenilmesem, takdir edilmesem devamı gelmeyecekti. Onun dışında asla parayla kazanamayacağım keyifler de yaşattı. Karşılıksız sevgiye mazhar olmak müthiş bir duygu."

"Mimar Sinan rolüne hazırlanırken tüm külliyatı okumaya çalıştım"
Uygun, dönem dizilerinde canlandırdığı karakterlere hazırlanırken çokça araştırma yaptığına değinerek, "Yaptığımız şey, aslında topladığımız tüm o bilgileri kamera karşısında bir sıraya koyup hangi planda, nereye yerleştireceğinize karar vermek." dedi.

Muhteşem Yüzyıl'da canlandırdığı "Mimar Sinan" rolüne hazırlanırken tüm külliyatı okumaya çalıştığını söyleyen Uygun, "Tabii hepsini okuyamıyorsunuz ama günümüz teknoloji çağı ve bu işinizi kolaylaştırıyor. Koltuğunuzda internete girdiğinizde, bir belgesel seyrettiğinizde kendinizce birtakım şeyleri belirliyorsunuz." ifadesini kullandı.

Uygun, 98 yaşında ölen Mimar Sinan'ı araştırırken onun çok nüktedan, insanlarla çok iyi geçinen, dertlerini iyi anlatabilen, çözüm üretmeyi seven bir adam olduğunu öğrendiğini belirterek, başka bir oyuncunun da aynı karakterden başka bir şeyler çıkarabileceğini vurguladı.

"Payitaht Abdülhamid" dizisinde canlandırdığı "Halil Halid Bey" karakterine de değinen Uygun, "Aslında benim oynadığım Halil Halid, gerçeği gibi değil. Halil Halid Bey Mısır'da, İngiltere'de çalışmış bir öğretim görevlisi. Biz kurgu, drama ekleyince biraz hareketlendiriyoruz. Halil Halid'i profesör olarak okudum ama biraz mahalleli havası da koymak zorundasınız." ifadelerini kullandı.

"Ses bizim en kuvvetli enstrümanımız"
Uygun, sesin bir oyuncu için önemine de dikkati çekerek, "Ses bizim enstrümanımız. Sessiz bir oyuna belli bir seviyede katlanabilirsiniz. Mesela Chaplin olursam belki. Ses, bizim en kuvvetli enstrümanımız. Onu istediğimiz boyuta da getirebiliyoruz, oradan bir başka karakter de oluşturabiliyoruz. Bedenimizle birlikte en kıymetli enstrümanımız aslında sesimiz." diye konuştu.

Son olarak rol aldığı "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" filmi hakkında da konuşan Uygun, "Tanık olduğum tarihin içinde oynamak çok keyifli. Birincisi, nasıl bir araştırma yapacağınızı iyi biliyorsunuz. İkincisi de fazla yapmanıza da gerek kalmıyor çünkü zaten tanık olmuşsunuz." dedi.

Bu tarz işlerin oyuncular için bir şans olduğunu söyleyen Uygun, "Hayali yazılmış bir hikaye içerisinde her şeyi yapabilirsiniz ama biyografik bir hikayede belirli kalıplar içinde kalmak zorundasınız. O da canlandırdığınız karaktere saygınızdan zaten." değerlendirmesinde bulundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 14 Aralık, 2019 - 13:40
Haberle İlgili Daha Fazlası
Kültür - Sanat
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
    BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir ban...
    Kaydet
  • 4
    Beşiktaş'ta 3 yabancı, Slovakya kampında olmayacak: Kendinize takım bulun!
    Beşiktaş'tan 3 yabancıya: Kendinize takım bulun!
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Elazığ'da trafikte tehlikeli anlar! Peş peşe makas atan sürücü kamerada
    Elazığ'da trafikte tehlikeli anlar! Peş peşe makas atan sürücü kamerada
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ölümcül atıştırmalık! TikTok’ta herkes deniyor, içinde sıvı nitrojen var: ‘Ejderha nefesi’
Ölümcül atıştırmalık! ‘Ejderha nefesi’ tehlike saçıyor
Kaydet
Umut Bulut davasında yeni gelişme: Kulübün ödeyeceği parada dev düşüş!
Umut Bulut davası: Kulübün ödeyeceği para açıklandı
Kaydet
Altında yönü Fed belirleyecek! Gözler kritik faiz kararında, piyasaların beklentisi netleşti
Altında yönü Fed belirleyecek! Gözler kritik faiz kararında, piyasaların beklentisi netleşti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası