İpekyolu Texas'a uzanıyor

/ Kaynak: OZEL
İpekyolu Texas'a uzanıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Bu yıl birincisi Amerika'nın Texas Eyaleti Houston Şehrinde Stafford Belediyesi sınırları içinde 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan İpekyolu Festivali (Silk Road Fest)'nde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'den el sanatı ustaları, ressamlar, yemek kültürünü tanıtmak için beklenen yaklaşık 50 bin izleyici için çeşitli etkinlikler düzenleyecekler.

Çin'den başlayarak, Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan, sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin yolu olan İpekyolu'nun ismini verdiği İpekyolu Festivali, Türk Dünyası'nın kültürel zenginliklerini ekim ayında Amerika'ya taşıyor. nbsp;

60 dönüm arazi üzerinde kurulacak festival alanında şu sıralar yüzlerce işci ve sanat yönetmeni hummalı bir çalışma içinde festival hazırlıklarını bitirmeye çalışıyorlar… İpekyolu Festivali (Silk Road Fest)'nde Türkiye'nin ve Bağımsız Türk Cumhuriyetleri'nin gelenek göreneklerini yansıtan el sanatlarını, yöresel halk danslarını, müziklerini ve daha birçok detayı gezebilecek olan ziyaretçiler, nbsp; hiç görmedikleri bir ambiyansı yaşayarak, unutamayacakları bir gün geçirecekler…
##tgvideo##

Bağımsız Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'nin katılımıyla başlayacak

İpekyolu, üzerinde birçok ülkeyi barındıran bir hat. Festival organizatörleri bu yıl sadece Bağımsız Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye ile başlamaya karar vermişler. Uzun zamandır gerçekleştirdiği başarılı kültürel organizasyonlarla adını duyuran TÜRKSOY ile koordine edilerek ülkelerin Kültür Bakanlıkları ile görüşülmüş, bütün ülkelerden halk dansları ekipleri, el sanatları ustaları, nbsp; nbsp; aşçılar, solistler ve yerel gazetecilerle anlaşma yapılarak 200'e yakın kişiyle irtibata geçilmiş.

Türkiye'yi Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET ekibi temsil ediyor

FOMGET ekibi 35 kişilik dev bir kadro ile festivale katılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı bir heyet halinde Houstan'a gidiyorlar.

İstanbul'dan Gebze'ye kadar profil demir kullanıldı

32 dönümlük bölümüne kurulan 16 metre yüksekliğinde ve 60 metre çapındaki dev kubbenin yan kanatları da dahil olmak üzere tam 40 km. profil demir kullanılan festival alanının montaj işi 14 gün sürecek. ABD kanunlarına göre inşaat izninin alınabilmesi için de uzun bir süreç yaşanan festivalin kalıcı bir yapıya dönüşmesi ile ilgili taleplerin de değerlendirildiği bilgisi alındı.

Festivale katılacak olan misafirler, katılımcı ülkelerin el sanatlarını inceleyip satın alabilecekleri gibi, ülkelere ait değişik damak tadlarını da test edebilecekler. Her ülkeye ait sahnede yöresel halk danslarını izlerken ülkelerin özel bir bölümünün 50 metrelik panoramik fotografını görebilecekler.

Her akşam ayrı bir etkinlik

Festivalin ilk günü 4 Ekim Perşembe akşamı hariç, diğer akşamlar konser ve dans gösterisi ile değerlendirilecek. 5 Ekim Cuma akşamı Ömer Faruk Tekbilek ile başlayacak olan Akşam Konserleri, Cumartesi akşamı bütün ülkelerin katılımı ve Türksoy Koordinasyonu ile Halk Dansları Gösterisiyle devam edecek ve Kapanış Konserinde de Pazar Gecesi Rafet el Roman Konseriyle festival sona erecek...

Perşembe ve cuma günü öğrenci akını

Festival girişinin biletli ve ücretli olacağı bilgisi alındı. Günlük giriş 10 $ iken 4 günlük girişin 15 $'a yapılabileceği öğrenildi. Perşembe ve Cuma günleri Eyaletteki okullara özel, kapılarını açacak olan festivale giriş için bugüne kadar 10000'in üzerinde kayıt yapılmış. Bu sayının festival başlangıç tarihine kadar 20000'e yaklaşması bekleniyor.

GV Yapım Organizasyon Şirketi tarafından tasarımı gerçekleştirilen dekor, Yiğit Reklam Şirketi tarafından uygulanıyor. Bir kısmı ülkemizde üretilen dev yapı, 40 günlük bir nakliye ile konteynırlarla Houstan'a taşınmış, önemli bir kısmı da Houstan'a kurulan atölyelerde üretilmiş. Yapının önemli bir bölümü olan kubbe kısmı Türkiye'de Eksentent tarafından üretilmiş.

Amerika Avrasya Turkuvaz Konseyi(Turquoise Council of Americans and Eurasians)'in ev sahipliğini ve organizasyonunu üstlendiği festival Stafford Belediye sınırları içinde yapılacak. Festivalin yapılacağı yerin Belediye Başkanı Leonard Scarcella da etkinliğe büyük ilgi göstermiş ve Amerika'da yapılan Basın Toplantısına bizzat katılarak misafirlere evsahipliği yapmış.

Bugüne kadar Texas Eyletinde bürosu bulunan ülkelerin 50'ye yakın konsolos ve büyükelçileri katılacaklarını teyit etmişler. Türkiye'den de 20'ye yakın milletvekili, belediye başkanları katılacaklarını bildirmişler. Texas Eyalet Valisi Rick Perry'nin yakın ilgi gösterdiği festivale Cumartesi günü katılacağı ve saat 14.00'te yapılacak olan VIP Resepsiyonunun çok uluslu renkli bir buluşma olacağı bilgisi alındı.

Ülkemizden festivale katılmak isteyen bir kişinin bir haftalık bir Houston seyahati için ulaşım dahil 3000$'a yakın bir harcamayı göze alması gerekiyor. Festivalle ilgili bütün bilgiler, resmi internet sitesi www.silkroadfest.org adresinde mevcut



KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...