Osmanlı Kudüs’ünden insan manzaraları

Osmanlı Kudüs’ünden  insan  manzaraları

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Hasan Hüseyin Güneş’in Osmanlı Kudüs’üne ayna tuttuğu “Bir Taşra Şehrinden İnsan Manzaraları” isimli kitabı raflardaki yerini aldı.

MURAT ÖZTEKİN

Ketebe Yayınları etiketiyle çıkan eser, üzerinde Mescid-i Aksa’yı bulunduran kadim şehri, vakıflar üzerinden ele alıyor. Eserde Osmanlının birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kudüs’e vakıflar sayesinde damgasını vurduğu örneklerle anlatılıyor. Yazar Güneş, İsrail’in kurulmasıyla birlikte yok edilen vakıf medeniyetine de temas ediliyor. Kitabın dikkat çeken kısımlarından biri de Kudüs ve Şam’daki hayırsever kadınların incelendiği başlık. Eserden öğrenğimize göre Kudüs’te hayır için çalışanlar sadece Osmanlı sarayı mensupları olmamış, bölgeden birçok kadın de şehrin kimliğine uygun vakıflar kurmuş. Kadınlar medrese ve yetimhane gibi birçok hayır kurumuna imza atmış.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...