Erdoğan ve Biden başbaşa görüştü: F-16 tedarikini destekliyoruz

- Güncelleme:
Erdoğan ve Biden başbaşa görüştü: F-16 tedarikini destekliyoruz

Politika Haberleri

Türkiye’nin F-16 tedarikine yönelik desteklerinin sürdüğünü belirten Biden, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında hayatını kaybedenler için de taziyelerini iletti.

İSMAİL KAPAN'IN HABERİ

Bu yıl Endonezya’nın başkanlığını yürüttüğü G20’nin Liderler Zirvesi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’nun liderleri karşılama töreniyle başladı.

Resmî karşılama töreni sonrasında liderler “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumuna geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oturumun yapılacağı salonda İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile kısa süre sohbet etti. Erdoğan salona girmeden önce ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise ayaküstü sohbet etti. 

Erdoğan daha sonra Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalar arası gayrı resmî istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.

BIDEN'DAN TAZİYE

Oturum aralarında ikili temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. ABD Başkanı Biden, görüşmede, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu da ifade etti.

Erdoğan’ın bir sonraki görüştüğü lider Fransa Cumhurbaşkanı Macron oldu. Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin yanı sıra savunma ve enerji sektörlerinde de iki ülke arasında iş birliğini geliştirmenin ortak menfaat olduğunu ifade etti. Erdoğan, tahıl sevkiyatının devamı için AB’nin de üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, ayrıca Yunanistan’ın dürüst, samimi ve anlamlı diyaloga teşvik edilmesi gerektiğini de belirtti.

BÜYÜK KRİZ KAPIDA

“Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumuna konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki gıda krizine işaret ederek “Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız” ifadesini kullandı.
Afrika’nın kuraklığın da etkisiyle kıtlık riski içinde bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

Dünya beşten büyüktür’ şiarıyla Afrika’nın sesinin küresel ve bölgesel meselelerde yankı bulmasını önemsiyoruz. Türkiye olarak küresel gıda güvenliğinin temini için yoğun çaba sarf ettik. Karadeniz’de tesis ettiğimiz koridordan şimdiye kadar 10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı. İstanbul Mutabakatı, savaşa rağmen tarafların uzlaşıya varabildiklerini de gösterdi. Tabii mekanizmanın işlemeye devam etmesi için sizlerin de desteğiyle, sıkıntıya yol açan engellerin esnetilmesi noktasında adım atılması lazım. Ayrıca ihraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz.
Erdoğan, “Sağlık” başlıklı oturumdaki konuşmasında ise salgın döneminde; test, tedavi ve aşı gibi karşı tedbirler konusunda dünyanın yetersiz kaldığını hatırlattı. Düşük gelirli ülkelerde, nüfusun sadece yüzde 11’inin aşılanabildiğini kaydeden Erdoğan “Bu adaletsiz tabloyu içimize sindiremedik. 161 ülke ile 12 uluslararası kuruluşa yardım sağladık, 19 ülkeye 6,3 milyon dozdan fazla aşı hibe ettik” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...