Kolonoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer? Kolonoskopi öncesi hastalar nelere dikkat etmeli?

Düzenleyen:
Kolonoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer? Kolonoskopi öncesi hastalar nelere dikkat etmeli?

SAĞLIK Haberleri

Kolonoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer? Kolonoskopi öncesi hastalar nelere dikkat etmeli? Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Türker Egesel, kolonoskopinin artık çok daha konforlu şartlarla yapıldığını ve bu incelemeyle bağırsaklardaki rahatsızlıkların kesin teşhisi açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Peki, kolonoskopi nasıl yapılır, kaç dakika sürer? Kolonoskopide öncesi ve sonrası nelere dikkat edilir? İşte tüm detaylar

Kolonoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer? Kolonoskopi öncesi hastalar nelere dikkat etmeli? Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Türker Egesel, kolonoskopinin artık çok daha konforlu şartlarla yapıldığını ve bu incelemeyle bağırsaklardaki rahatsızlıkların kesin teşhisi açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Peki, kolonoskopi nasıl yapılır, kaç dakika sürer? Kolonoskopide öncesi ve sonrası nelere dikkat edilir? Kolonoskopi yapılmadan önce ne tür şikayetler görülür? İşte tüm detaylar... 
Dr. Türker Egesel, ürkütücü bir işlem gibi görünse de kolonoskopinin artık çok daha konforlu şartlarla yapıldığını ve bu incelemeyle bağırsaklardaki rahatsızlıkların kesin teşhisi açısından hayati önem taşıdığını söyledi. 
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Türker Egesel, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarının genellikle 50 yaş civarında daha belirgin hale geldiğini ifade ederek, “Uzun süren şişkinlik, kabızlık, ishal, kilo kaybı gibi durumların yaşa bakılmaksızın kolonoskopi gerekir. Nasıl ki 40 yaşını geçen kadınların mutlaka mamografi yaptırması gerekiyorsa 50 yaşını geçen herkesin, hiçbir şikayeti olmasa dahi muhakkak kolonoskopi yaptırması gerekiyor” dedi. 

KOLONOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Kolonoskopi, kalın bağırsağın tamamının ve gerektiğinde ince bağırsağın sol kısmının yumuşak, bükülebilir ve ucunda kamera bulunan bir aletle inceleme durumudur.

KOLONOSKOPİ İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?
Egesel, ilk duyulduğunda ürkütücü bir işlem gibi gelse de kolonoskopinin artık çok daha konforlu şartlarla yapılan incelemeyle bağırsaklardaki rahatsızlıkların kesin teşhisi açısından hayati önem taşıdığını kaydetti. 
Ucunda ışık bulunan, esnek bir alet aracılığı ile yapılan kolonoskopi işleminin son teknolojik gelişmeler sayesinde kısa süreli anesteziyle, patolojik ön tanıya bile imkan tanıyan oldukça detaylı görüntüler sağladığının altını Çizen Dr. Egesel, “Hastanın yaşına ve rahatsızlığına bağlı olarak erişkin gastroenteroloğu, pediatrik gastroenterolog, formal eğitim almış iç hastalıkları uzmanı veya genel cerrahi uzmanı tarafından yapılabilen ve ortalama 10 ila 20 dakika süren kolonoskopi işleminin başarıya ulaşması için öncelikle bağırsaklarda iyi bir temizlik süreci şart” diye konuştu. 

Kolonoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer? Kolonoskopi öncesi hastalar nelere dikkat etmeli?
Kolonoskopi işlemine hazırlık için özel diyet 

Kolonoskopi işleminden 3-4 gün önce hekim tarafından verilen diyete sadık kalınmasının önemli olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Türker Egesel, hastanın yaşına, başka bir rahatsızlığı ve kullandığı ilacı olup olmadığına bakılarak en uygun bağırsak temizleyici ile temizlik işleminin yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

İyi temizlenmiş bir bağırsakta hem kolonoskopi süresinin daha da kısalıyor hem de görüntülerin tanısal değeri daha yüksek olduğunu söyleyen Egesel, şunları kaydetti: 

“Kolonoskopi sonrası ortalama 1 saat kadar hastanın dinlenmesi gerekiyor. İşlem sonrasında 4 saate kadar hafif bir gaz rahatsızlığı görülebiliyor ancak belirgin bir ağrı beklenmiyor. Verilen bağırsak temizleyicilerinin etkisiyle bazı hastalarda ağrı ve gaza duyarlılık artabileceğinden işlemden sonraki 3 gün boyunca ağır yemeklerden kaçınılması tavsiye ediliyor.
” 

50 yaşından sonra her 5 yılda bir tekrar 
Kolonoskopi sonrası herhangi bir patoloji saptanmasa bile 50 yaş üstü hastalarda her 5 yılda bir işlemin tekrarlanması öneriliyor. 50 yaş altı bireyler için bu aralığın 7-10 yıl olabileceğini söyleyen Dr. Türker Egesel, ailesinde kolon kanseri öyküsü olanlarda kolonoskopi yapılma yaşının ise kanserin ortaya çıkış yaşına bağlı olarak hesaplandığını ifade etti. 
Egesel, “Örneğin ailede 57 yaşında kolon kanseri gelişimi olan bir hasta varsa diğer aile üyelerinin kolonoskopik tarama yaşı 47 olmalıdır” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...