Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Salgın, organ nakillerini durdurdu

Salgın, organ  nakillerini durdurdu

SAĞLIK Haberleri

Mecburi ameliyatların ertelenmesi en çok organ nakillerini vurdu. Ülkemiz başta olmak üzere bütün dünyada nakil sayısı azaldı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

ENFEKSİYON RİSKİ ÇOK YÜKSEK
Ondokuz Mayıs Üniversitesi  Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yarkın Kâmil Yakupoğlu:
Bütün mecburi olmayan ameliyatlarda olduğu gibi mecburi olmayan organ nakilleri de askıya alındı. Bunun istisnası acil nakiller oldu. Kadavra nakillerde ise belli şartlar gözetilerek, donörün tomografisi çekilip, iki defa PRC testi yapıldıktan sonra Covid-19 olmadığı gösterilmesi durumunda nakil söz konusu oldu. Bu durumda bu organlar kullanılabiliyor ancak hastalara aydınlatılmış onam alınıyor. Her ne kadar donör negatif olsa da alıcı için artmış bir risk söz konusu. Bu hastaların immün sistemleri baskılanmış olduğu için Covid-19 enfeksiyonuna yakalanacak olurlarsa ölüm riskleri çok yüksek.

KADAVRA BAĞIŞI DURMA NOKTASINDA
İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan:
Pandemi döneminde sadece hayati risk taşıyan hastalara nakil yapıldı. Canlı nakillerde hem hastanın hem de vericinin güvenliğini sağlayabildiğimiz naklileri yaptık. Bu dönemde bütün Türkiye’de yapılan nakil sayıları neredeyse “onlu rakamlara” düştü. Canlı nakiller azaldı. Bununla birlikte kadavra bağışı da yok denecek kadar azaldı. Kadavra bağışı zaten çok zor ilerlediğimiz bir konuydu. Normal zamanda kadavra çıkmıyordu. Bu kazanımları da kaybetmiş olmak çok üzücü. Hayat normale dönerken organ nakillerini de geçtiğimiz hafta içinde sınırlı olarak yapmaya başladık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...