Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA Tasarruf Ortağım YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2026 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Deprem sonrası ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Sağlık

Deprem sonrası ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2023 - 20:33
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Deprem sonrası ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?
Fotoğraf Başlığı Deprem sonrasi ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altindakileri neden vatandaslar kurtarmamali?

Türkiye, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremle güne uyandı. Depreme ilişkin her şey vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu konulardan biri de Crush sendromu. Peki, Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?

Kaydet
a- | +A

Kahramanmaraş depremiyle birlikte Türkiye bir defa daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. Bilim insanları, Türkiye’den iki büyük fay hattının geçtiğini ve Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem bölgesi olduğunu vurguluyor. Bu nedenle depreme ilişkin her şeyi bilmekte fayda var. Deprem öncesi almamız gereken önlemlerden, deprem sırasında yaşam üçgeni oluşturmaya kadar depreme ilişkin her şeyi araştırmak ve öğrenmek deprem anında faydalı olacaktır.

Peki, deprem sonrası neler yapılabilir? Mesela deprem enkazının altında kalan insanları vatandaşlar kendi imkanlarıyla çıkarmalı mı? Bu noktada bilim insanları, ‘Crush sendromu’ olarak adlandırılan sağlık durumunu belirtiyor ve deprem sonrasında göçük altında kalanların profesyonel ekipler tarafından kurtarılmasını öneriyor. Öte yandan, bu sendrom depremlerin yanı sıra savaşlarda ve maden ocağı göçüklerinde de yaşanabiliyor. Peki, enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı, profesyonel ekipler kurtarmalı?

CRUSH SENDROMU NEDİR?

Göçük altında kalanları iyi niyetle kurtarmak isteyebilirsiniz, ancak bilim insanları bu tür durumlarda Crush sendromunun ortaya çıkabileceğini söylüyor. Depremlerde travmanın (dış etkenlerin neden olduğu bölgesel yaralanma) doğrudan etkisinin ardından gerçekleşen en sık ölüm nedeni Crush sendromu. Crush sendromu, ezilme, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıkar ve kasların aşırı ezilmesi, hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmazsa kişinin ölümüne yol açabilir.

CRUSH SENDROMU CAN KAYIPLARINI YÜKSELTEBİLİYOR

Crush sendromunda ölüm nedeni ileri derecede hipovolemik şok (kan basıncı düşüklüğü, soğuk terleme vb.), hiperkalemi ya da hiperpotasemi (kanda potasyum iyonun miktarının artması), hipokalemi (potasyum eksikliği), metabolik asidoz (asit iyonlarının birikmesi veya aşırı bikarbonat iyonunun kaybedilmesi), akut böbrek yetmezliği ve kompartman sendromudur.

Deprem sonrası ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?
Başlık ResmiDeprem sonrası ölümlerin en büyük nedeni! Crush sendromu nedir? Enkaz altındakileri neden vatandaşlar kurtarmamalı?

Şokun temel nedeni olarak hücre dışı sıvının büyük bölümünün zedelenen kaslarda birikmesi gösteriliyor. Şok gelişimi, zedelenen kaslardaki azot oksite bağlı damar genişlemesi, hiperkalemi ya da hipokalemi ile hızlanarak tüm dolaşım sistemini olumsuz etkiler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalından Dr. Nüket Göçmen Mas, UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) sunumunda Crush sendromunu anlatmıştı. Açıklamaya göre tüm crush sendromlu olguların 3’te 1’inde akut böbrek yetmezliği gelişmekte. Bu yüzden de crush sendromunun en önemli unsuru akut böbrek yetmezliğidir. Çok hafif yaralanmalarda bile crush sendromu gelişebildiği için, hastalar akut böbrek yetmezliği riskine karşı gözetim altında tutulur.

Ekip sunumlarında, “Bir enkazın kaldırılması mutlaka profesyonel arama – kurtarma ekiplerince yapılmalı ve sağlık ekiplerin hazır bulunmalıdır. Çünkü depremlerde ölüm nedeni çoğunlukla doğrudan travmaya bağlıdır ancak enkaz altından sağ çıkarılanların önemli bir bölümü hiperpotasemi ile kaybedilir. Marmara depreminde birçok hasta hiperpotasemiden kaybedilmiştir.” dedi.

GÖÇÜK ALTINDAKİLER NASIL ÇIKARILIR?

Crush sendromu gelişmesi için en az 4 saatlik basınç gerektiğini söyleyen araştırmaların yanı sıra bazı araştırmalar sendromun 1 saat içinde bile geliştiğini ortaya koyuyor. Hiperpotasemi ve hipokalsemi sonucunda aritmi (kalp ritm bozukluğu) oluşabilir ve bu, hastayı ölüme sürükleyebilir. Bu nedenle, depremzedeler enkaz altından çıkarılırken tedavi olabildiğince erken başlamalı ve kurtarma sırasında da devam etmelidir.

Arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin Crush sendromunun genel ve böbrekler üzerine olumsuz etkilerini önlemek için çok erken ve hızlı davranması gerekir. Bu noktada enkaz altındaki bir kişi tespit edildiğinde ekiplerin uygulaması gereken ilk yardım müdahaleleri vardır. Örneğin,

• Göçük altındaki bir kişinin herhangi bir ekstremitesi (kol – bacak) görüldüğünde saatte 1,5 litre gidecek hızda izotonik NaCl (sodyum klorür) solüsyonu takılır.

• Vücudunun tamamen serbestleştirilmesi için 45 ile 90 dakika geçebilir. Bu aşamada da solüsyon uygulanmaya devam eder.

• Hastayı göçük altından çıkardıktan sonra ilk olarak idrar yapıp yapamadığına bakmak amacıyla foley kateteri (idrar sondası) takılır. İdrar çıkaramayan kişilerde öncelikle hipovolemi bulgularına (kan basıncı düşüklüğü, filiform nabız, soğuk terleme vb.) bakılır. Bulgular varsa en uygun solüsyonlar (kanamalı hastalarda kan, plazma, izotonik NaCl) kullanılarak hipovolemi tedavi edilir. İdrar çıkarmayan hastalara, tüm çıkardığı sıvıdan yaklaşık 1000-1500 ml daha fazla sıvı verilir.

• Enkazdan çıkarıldıktan sonra az miktarda bile idrar akımı saptanan hastalarda bir sağlık kuruluşuna gidene dek mannitol-alkali diüretik tedavisine başlanır. Bu tedavi hiperpotasemi ve akut böbrek yetmezliğine karşı korunmada oldukça önemlidir.

#r-947243,947227#

Profesyonel arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin uyguladığı bu hayati yöntemler sayesinde zaman zaman depremlerden günler sonra bile insanlar ve hayvanlar sağ olarak enkaz altından çıkarılırken, bazen depremden kısa süre sonra bile enkaz altından kurtarılan kişiler Crush sendromu nedeniyle hayatını kaybedebiliyor. Bu nedenle enkaz altındakileri kurtarmak istiyorsanız her zaman profesyonel ekiplere danışarak onlara yardım edin.

(Kaynak: Dr. Nüket Göçmen Mas / TTB)

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Şubat, 2023 - 20:33
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Aziz Yıldırım transferin bu hafta biteceğini açıklamıştı: O isim belli oldu
    Aziz Yıldırım transferin bu hafta biteceğini açıkl...
    Kaydet
  • 2
    ÖZEL | Salah'ın eski hocaları Türkiye Gazetesi'ne konuştu: Trabzonspor'u 3 farklı şekilde güçlendirir
    Salah'ın eski hocaları Türkiye Gazetesi'ne konuştu
    Kaydet
  • 3
    Ermenistan Meclisi'nde Türkiye krizi: Muhalefetin planı ters tepti!
    Ermenistan Meclisi'nde Türkiye krizi: Muhalefetin ...
    Kaydet
  • 4
    Galatasaray ile Rennes arasında gol düellosu: Rams Park'ta 6 gol ve 2 penaltı
    Galatasaray ile Rennes arasında gol düellosu
    Kaydet
  • 5
    Temmuz enflasyonu açıklandı! Milyonların beklediği rakam belli oldu
    Temmuz enflasyonu açıklandı! Milyonların beklediği...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Osmanlı kalsaydı ‘Çoban Sülü’ başbakan olamaz mıydı?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Hükûmeti zor durumda bırakan maliyeci/hazineci perspektifi: “TRİPARTİTE" modelinden "BİPARTİTE" yapısına keskin "U" dönüşü!
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Gezle gözle zımbala... On tüfek bir yay etmez
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Çürümüşlük her yeri sardı
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Suça mazeret uydurmak!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Taktığı altın sayısı gündem oldu! Tatlıses'in mutlu günü
    Taktığı altın sayısı gündem oldu! Tatlıses'in mutlu günü
    Kaydet
  • Fenerbahçe'nin yıldızına Premier Lig kancası!
    Fenerbahçe'nin yıldızına Premier Lig kancası!
    Kaydet
  • Önce sağanak sonra sıcak hava dalgası... Bir haftada iki mevsim birden yaşanacak: Yarına dikkat!
    Önce sağanak sonra sıcak hava dalgası... Bir haftada iki mevsim birden yaşanacak: Yarına dikkat!
    Kaydet
  • Altın ve doları olanlar dikkat! Fed faiz artırırsa ne olacak? İslam Memiş'ten aynı uyarı geldi
    Altın ve doları olanlar dikkat! Fed faiz artırırsa ne olacak? İslam Memiş'ten aynı uyarı geldi
    Kaydet
  • Sıcaktan kavrulan kentte termometreler 49 derece!
    Sıcaktan kavrulan kentte termometreler 49 derece!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Anne karnında akılalmaz bağırsak operasyonu! Tıp dünyasında bir ilk
Anne karnında akılalmaz bağırsak operasyonu!
Kaydet
Bakan Gürlek, Uğur Mumcu'nun ailesiyle görüşecek
Bakan Gürlek, Uğur Mumcu'nun ailesiyle görüşecek
Kaydet
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 860 gelir uzman yardımcısı alımı ilanı! GİB uzman yardımcısı alımı başvurusu nasıl yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 860 gelir uzman yardımcısı alımı ilanı!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası
|
Haber Özeti
Yükleniyor...
Seslendirme

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.