Sebze yemeklerini sevmeyenler dikkat! Bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sebze yemeklerini sevmeyenler dikkat! Bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor

Sağlık Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmaya göre, bitki ağırlıklı yani meyve sebze yemekleriyle beslenmek bağırsak kanseri riskini yüzde 22 oranında azaltıyor. Araştırmacılara göre bu, yalnızca erkekler için geçerli. Yani kadınların bitki ağırlıklı beslenmesi ile bağırsak kanseri riskinde azalma arasında anlamlı bir bağlantı bulunamadı.

Araştırmaya göre, sebzeler, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve baklagiller açısından zengin bitki bazlı beslenme şekli, erkeklerde bağırsak kanseri riskini beşte birden fazla azaltabilir. ABD'de yaşayan 79 bin 952 erkekle yapılan büyük bir araştırma, en fazla miktarda sağlıklı bitki bazlı gıda yiyenlerin, en az yiyenlere kıyasla yüzde 22 daha düşük bağırsak kanseri riskine sahip olduğunu ortaya koydu. Bunun yanı sıra bilim insanları, araştırmaya katılan 93 bin 475 kadında ise böyle bir sonuç bulamadı.

Araştırmacılar, genel olarak bağırsak kanseri riski daha yüksek olan erkekler için bitki bazlı beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha net olduğunu öne sürdü. Ekip, bulgularını BMC Medicine dergisinde yayımladı.

BAĞIRSAK KANSERİ EN YAYGIN ÜÇÜNCÜ KANSER

Güney Kore Kyung Hee Üniversitesinden çalışmanın baş yazarı Jihye Kim, "Kolorektal kanser dünya çapında en yaygın üçüncü kanserdir ve yaşam boyu kolorektal kansere yakalanma riski erkeklerde 23'te bir ve kadınlarda 25'te birdir" dedi. Devamında ise şu şekilde bir değerlendirme yaptı: "Önceki araştırmalar, bitki bazlı beslenmenin kolorektal kanseri önlemede rol oynayabileceğini öne sürse de, bitkisel gıdaların beslenme kalitesinin bu ilişki üzerindeki etkisi belirsizdi. Bulgularımız, bitki bazlı sağlıklı bir diyet yemenin kolorektal kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.”

Sebze yemeklerini sevmeyenler dikkat! Bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor

BESLENME GİBİ IRK DA KANSERİ ETKİLİYOR

Araştırma için, insanlara 180'den fazla maddelik bir listeden belirli yiyecek ve içecekleri ne sıklıkta yedikleri soruldu. Ayrıca porsiyon boyutları da ankette sorulan sorular arasındaydı. Katılımcılar tükettikleri gıda ürünlerini belirtmek için 'hiç ya da hemen hemen hiç' ve 'günde iki ya da daha fazla' gibi seçenekleri işaretledi. İçecekler için seçenekler 'hiç veya neredeyse hiç' ile 'günde dört veya daha fazla' arasında değişiyordu.

Besin grupları sağlıklı bitkisel besinler (tam tahıllar, meyveler, sebzeler, bitkisel yağlar, kuruyemişler, mercimek ve nohut gibi bakliyatlar, çay ve kahve), daha az sağlıklı bitkisel besinler (rafine tahıllar, meyve suları, patates, ilave şekerler) ve hayvansal gıdalar (hayvansal yağ, süt ürünleri, yumurta, balık veya deniz ürünleri, et) olarak sınıflandırıldı.

Çalışmanın lideri Jihye Kim, "Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi gıdalarda bulunan antioksidanların, kansere yol açabilecek kronik enflamasyonu baskılayarak kolorektal kanser riskini azaltmaya katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz. Erkekler kadınlardan daha yüksek kolorektal kanser riskine sahip olma eğiliminde olduğundan, bunun neden daha fazla miktarda sağlıklı bitki bazlı gıda yemenin kadınlarda değil de erkeklerde kolorektal kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu açıklamaya yardımcı olabileceğini öneriyoruz." dedi. 

Araştırmacılar, 1.000 kalori başına günlük tüketimi, en büyük tüketimden en aza doğru beşte bire böldü. Ortalama olarak, çalışmanın başlangıcında erkekler 60, kadınlar ise 59 yaşındaydı. Bağırsak kanseri teşhisi konan çoğu insan 60 yaşın üzerindeydi. Bilim insanları, erkekler arasındaki bağlantının ırk ve etnik kökene göre de değiştiğini buldular. Örneğin, Japon Amerikalı erkekler arasında kanser riskinin azalması yüzde 20 iken, beyaz erkekler için bu oran yüzde 24'tü. Ekip, etnik kökenler arasındaki farklılıklar konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kim, "Bitki bazlı diyetler ile kolorektal kanser riski arasındaki ilişkinin, ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer kolorektal kanser risk faktörlerindeki farklılıklar nedeniyle Japon, Amerikalı ve beyaz erkeklerde en güçlü olabileceğini düşünüyoruz. Ancak, bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." dedi. 

Çalışma sırasında 4 bin 976 kişide (yüzde 2,9) bağırsak kanseri gelişti ve diyet dışındaki kişilerin fazla kilolu olup olmadığı gibi sonuçları etkilemesi muhtemel faktörler dikkate alındı. Araştırmacılar, çalışmanın gözlemsel doğasının, bitki bazlı gıda alımı ile kolorektal kanser riski arasındaki nedensel bir ilişki hakkında henüz bir sonuca varılamayacağı anlamına geldiği konusunda da uyarıyor.

(The Guardian)

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...