Türk Nefroloji Derneği afet raporu: Depremde diyaliz hizmetleri aksamadı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türk Nefroloji Derneği afet raporu: Depremde diyaliz hizmetleri aksamadı

Sağlık Haberleri

Deprem bölgesinde ezilme sendromuna bağlı kronik böbrek hastası sayısında bir artış olmadığını söyleyen Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aladdin Yıldız, böbrek hastalarının mağduriyet yaşamadığını vurguladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aladdin Yıldız, deprem bölgesinde yaklaşık 6 bin kronik böbrek hastasının bulunduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonunda yürütülen diyaliz makinesi ve malzeme desteği sayesinde böbrek hastalarının mağduriyet yaşamadığını söyledi.

9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Türk Nefroloji Derneği’nin Kahramanmaraş kaynaklı depremlerden etkilenen 11 ilde yaptığı çalışmaları değerlendiren Prof. Dr. Yıldız, depremde zarar gören ve yıkılan birçok diyaliz merkezi olduğunu ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda derneğimizin de katkılarıyla kısa zamanda bölgede diyaliz ihtiyacı olan vatandaşlara ulaşıldı. Türk Nefroloji Derneği’nin 1999 depreminde kurulmuş afet yardım ekibi var. Hemen organize olduk malzeme ve gönüllü uzman desteği de sağladık. Bölgedeki neredeyse bütün diyaliz ihtiyacı olan hastalara ulaşıldı. Malzeme ihtiyacımız olmadı. Hatta ilk anda panikle yurt dışından da destek istemiştik. Onları da geri çevirmek durumunda kaldık. Bütün ihtiyaçlar iç kaynaklardan karşılandı. Deprem bölgesinde diyaliz hizmetleri aksamadan yürüdü" dedi.

Yıkılan veya hasar gören diyaliz merkezlerine bağlı hastaların yakın uygun olan illere götürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Diyaliz merkezleri gereğinde 24 saat çalışarak, gereğinde diyaliz süresini kısaltarak ya da diyaliz gününü azaltarak zamanında ihtiyaçları karşıladı. Akut diyaliz ihtiyacı kronik hâle dönüşmedi. Deprem sebebiyle böbrek hastası sayısında artış olmadı. Hem bölgedeki diyaliz hastalarının hem de depreme bağlı gelişen böbrek hasarı olan hastaların diyaliz ihtiyacı rahatlıkla karşılandı" diye konuştu.

Türk Nefroloji Derneği afet raporu: Depremde diyaliz hizmetleri aksamadı

CRUSH SENDROMU KRONİK BÖBREK HASTASI YAPMAZ

Enkaz altında kalan vatandaşların bir kısmının ezilme sendromu da denilen crush sendromuna maruz kaldığını söyleyen Prof. Dr. Aladdin Yıldız, crush sendromunun akut böbrek hasarına sebep olduğunu, zamanında tedavi verildiğinde kronik hâle dönüşmediğini belirterek, “İlk günlerde akut diyaliz ihtiyacı arttı. Ancak, bu sürekli olmaz. Ezilme sonucu böbrek hasarı gelişen hastaların diyaliz ihtiyacı 2-3 hafta ya da 1 ay devam eder. Daha sonra normale döner ya da hasta kaybedilir. Depremde enkaz altında kalan vatandaşların uzun dönemde kronik böbrek hastası olmazlar” dedi.

7 KİŞİDEN BİRİNDE BÖBREK HASARI VAR

Türkiye’de her 7 kişiden birinde böbrek hasarı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aladdin Yıldız, "Böbrek hastalıkları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir miktar artıyor. Dünyada ölüm sebepleri arasında böbrek hastalıkları hâlen 15. Sırada iken 2040 yılında 6. Sıraya yükselmesi bekleniyor. Böbrekleri etkileyen en önemli risklerden biri de ülkemizde hızla artan diyabet. Türkiye’de hâlihazırda diyalize giren 60 bin hasta var. 1 kişi ev diyalizi yapıyor. 1500 kişiye de böbrek nakli yapıldı" diyerek Türkiye’nin böbrek sağlığı haritasını gözler önüne seriyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...