Sıfır otomobil satışlarına inceleme

- Güncelleme:
Sıfır otomobil satışlarına inceleme

T-Otomobil Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıfır otomobil satışlarında 257 bayiye; haksız fiyat, stokçuluk, talep edilmeden aksesuar satışı ve ödemelerin nasıl alındığına yönelik inceleme başlattı.

Otomobil satışlarını markaja alan Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıfır kilometre araç satışlarına yönelik inceleme başlattı. Otomobil satışlarında stokçuluk, haksız fiyat artışı, zorla aksesuar satışı, ödemelerin nasıl alındığına yönelik başlatılan soruşturmada Hazine ve Maliye Bakanlığı, 260 bin araç için bayi ve distribütörlerin yanı sıra alıcılardan da bilgi talep edecek. Bakanlık, inceleme kapsamında 2022 yılı Eylül ayından bu yana satılan 260 bin araçla ilgili inceleme yapacak. Bu kapsamda 13 distribütör ve 257 bayiden satış sürecinin ayrıntılarına yönelik bilgi istendi. İncelemede, 260 bin aracı satın alanlara da elden ödeme yapıp yapmadıkları, aksesuar satın almaya zorlanıp zorlanmadıkları soruldu. 

USULSÜZLÜK TESPİT EDİLİRSE CEZA

Bayilere yönelik, aksesuar bedelinin elden mi yoksa banka üzerinden mi yapıldığı da ayrıntılı olarak araştırılacak. İncelemede, liste fiyatları üzerindeki ödemeler ve tahsilat yöntemi hakkında bayilerden bilgi talep edildi. Liste fiyatının üzerinde talep edilen ücret, vergi kaçakçılığı olarak nitelendirilecek. İnceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilirse ilgili bayi ve distribütörlere cezai işlem uygulanacak. Otomotiv piyasasında bu yönde yaşanan sıkıntılar gazetemiz kamuoyunun gündemine taşımıştı. Kaan Zenginli imzasıyla gündeme taşınan haberlerde, bayilerden araba almak isteyenlerin, sipariş verdikten sonra 3-5 ay beklemek zorunda kaldığı, bu durumu fırsata çeviren bazı bayilerin olduğu, fabrikadan önceden sipariş alarak stoklayan bazı bayilerin vatandaşlara belli şartlarda otomobil satmaya başladığı haberleştirilmişti. Haberde, bayiye giden tüketiciye önce ‘otomobil yok, beklemek zorundasınız’ denildiği, satış danışmanının bir gün sonra arayarak ‘aracımız var ancak belli şartları karşılamanız gerekiyor’ teklifinde bulunulduğu, lüks bir markada 1,8 milyon TL için anlaşılan otomobilin hemen verilmesi durumunda 2 milyon TL’ye kadar çıktığı vurgulanmıştı. 

MAĞDURİYET GÜNDEME GETİRİLDİ

Gazetemizin otomotiv piyasasında yaşanan sıkıntılara yönelik haberleri kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu konuda “ÖTV indirimine full paketli engel”, “Bayi galerici el ele fiyatlar zirveye”, “Son model vurgun taktiği”  başlıklı haberlerle, piyasada yaşanan ve tüketicilerin mağduriyetine yol açan sorunlar gözler önüne serilmişti.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...