1938 tarihli videodan şoke eden detay! Sosyal medyanın gündemine oturdu: Elinde telefonla konuşan kadın gerçek mi?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
1938 tarihli videodan şoke eden detay! Sosyal medyanın gündemine oturdu: Elinde telefonla konuşan kadın gerçek mi?

TEKNOLOJİ Haberleri

Günümüzden neredeyse 100 yıl önce, 1930’lu yıllarda çekildiği iddia edilen bir videodaki detay sosyal medyayı ikiye böldü. Binlerce kişi, videoda yer alan bir kadının elindeki kablosuz cihazın ilk cep telefonu olduğunu iddia ederken, pek çok kullanıcı ise görüntünün gerçek olmadığını ya da elindeki cihazın farklı bir şey olduğunu ileri sürüyor. Peki, ilk cep telefonu olduğu iddia edilen bu görüntünün aslı ne?

YouTube’da yayınlanan ve 300 binden fazla izlenen bir görüntü sosyal medyada viral oldu. 1938 yılında ABD’de kaydedildiği ileri sürülen videoda, fabrikadan çıkan insanlar görülüyor. O tarihlerde cep telefonu ve hatta kablosuz bir telefon bile yoktu ancak videoda görülen bir kadının elindeki cihaz sosyal medya kullanıcılarının dikkatinden kaçmadı. Elini kulağına götürür gibi yapan kadının elindeki cihaz gerçekten de cep telefonu mu?

1938 tarihli videodan şoke eden detay! Sosyal medyanın gündemine oturdu: Elinde telefonla konuşan kadın gerçek mi?

Komplo teorisyenleri görüntüyü büyük bir coşkuyla karşılayıp, görüntülerin zaman yolculuğunun bir kanıtı olduğunu ileri sürerken, cep telefonunun aslında geliştirilmeden yıllar önce var olduğunu iddia ettiler. Ancak şimdi bir YouTube kullanıcısı, videodaki kadının büyük büyükannesi olduğunu iddia ederek gizemi çözmüşe benziyor.

CİHAZ ‘DENEYSEL KABLOSUZ TELEFON’

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, videodaki kadının torunu olduğunu iddia eden bir YouTube kullanıcısı, kadının elindeki cihazın, ‘deneysel kablosuz telefon’ olduğunu söyledi. Sosyal medyada tartışmalara yol açan cihazın ABD - Massachusetts’teki bir sanayi şirketi Dupont tarafından üretildiğini ifade etti.

1938 tarihli videodan şoke eden detay! Sosyal medyanın gündemine oturdu: Elinde telefonla konuşan kadın gerçek mi?

‘Planetcheck’ ismiyle yorum yapan kişi, “Gördüğünüz kadın benim büyük büyükannem Gertrude Jones. 17 yaşındaydı. Ona bu videoyu sordum ve çok net hatırlıyor. Dupont’un fabrikada bir telefon iletişim bölümü olduğunu söylüyor. Telsiz telefonlarla deneyler yapıyorlardı. Gertrude ve diğer beş kadına bir hafta boyunca test etmeleri için bu kablosuz telefonlar verildi. Gertrude, yanından geçerken sağında duran başka bir kablosuz telefon tutan bilim insanlarından biriyle konuşuyor." dedi.

CEP TELEFONU TARTIŞMASI HENÜZ NOKTALANMADI

Şimdiye kadar ‘Planetcheck’in gönderisi bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı ancak fabrikada çalışan başka birini tanıdığını söyleyen başka bir YouTube kullanıcısı ise daha fazla araştırma yapacağını belirtti.

1938’de çekilen bu video, kablosuz telefonların üretiminden çok önce bile var olduğu yönündeki spekülasyonları artıran ilk görüntü değildi. 2010 yılında, 1928 tarihli Charlie Chaplin filminden bir video ortaya çıktı ve bu da cep telefonu kullanan bir kadını gösteriyor gibi görünüyordu. O tarihte de zaman yolcusu olduğu yönünde komplo teorileri ortaya atıldı. Ayrıca Çin'deki arkeologların Shangsi bölgesindeki eski bir mezardan küçük bir metal parçasını bulması da cep telefonu tartışmalarını alevlendirmişti. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...