iPhone üreticisinden otomobil hamlesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
iPhone üreticisinden otomobil hamlesi

TEKNOLOJİ Haberleri

Apple'ın akıllı telefonlarının üretimini üstlenen Tayvan merkezli Foxconn, yatırım yönünü değiştiriyor. ABD-Çin ilişkilerinin gittikçe bozulduğu günlerde Foxconn, otomobil üretimine başlayabileceklerinin sinyalini verdi.

iPhone üreticisi Foxconn, gitgide gerilen Washington-Pekin ilişkisinin ortasında elektrikli arabalara büyük yatırım yapmaya başladı ve tedarik zinciri yatırımının yönünü değiştirmeyi planlıyor. Şirketin patronu 67 yaşındaki Young Liu, Tayvan'ın başkenti Taipei'deki ofisinde BBC'ye konuştu. Tayvanlı firma için geleceğin neler getirebileceğini anlattı. Foxconn, bazı tedarik zincirlerini Çin'den uzaklaştırsa bile, önümüzdeki on yıllarda büyümesini sağlayacak şeyin elektrikli araçlar (EV'ler) olduğunu düşünüyor.

ABD-Çin gerilimi artarken Liu, Foxconn'un en kötüsüne hazırlanması gerektiğini söyledi. Bir senaryo, Pekin'in Çin'in bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan'ı abluka altına alması veya özerk adayı işgal etmeye girişmesi. Liu, şirketin işleyişini sürdürmek için planlar yaptıklarını, bazı üretim hatlarının, özellikle 'ulusal güvenlik ürünleri' ile bağlantılı olanların zaten Çin'den Meksika ve Vietnam'a taşındığına dikkat çekti. Bu noktada, Foxconn'un veri merkezlerinde kullanılan ve hassas bilgiler içerebilen sunuculardan bahsettiği tahmin ediliyor.

'IPHONE ÜRETİCİSİ' OLARAK BİLİNİYOR

Foxconn veya resmi adıyla Hon Hai Technology Group, 1974'te TV'ler için düğmeler yaparak sektöre atıldı. Şimdi, yıllık 200 milyar dolar geliriyle dünyanın en güçlü teknoloji şirketlerinden biri. Şirket daha çok iPhone'lardan iMac'lere kadar Apple ürünlerinin yarısından fazlasını üretmesiyle biliniyor. Ancak müşterileri arasında Microsoft, Sony, Dell ve Amazon da vardır. Yani genellikle ABD'de ABD'li şirketler tarafından tasarlanan onlarca ürünü Çin'de üretip, tüm dünyaya satılmasında pay sahibi olmasıyla tanınır. İşte küçük bir parça üretiminden tüketici elektroniği devine bu şekilde büyüdü.

iPhone üreticisinden otomobil hamlesi

Foxconn 

Öte yandan, küresel tedarik zincirleri Washington ile Pekin arasındaki bozulan ilişkilere uyum sağlarken, Foxconn kendisini farklı bir noktada buluyor. ABD ve Çin, ticaretten Ukrayna'daki savaşa kadar pek çok konuda anlaşmazlığa düşmüş durumda. Ancak en büyük potansiyel anlaşmazlık noktalarından biri, Foxconn'un genel merkezinin bulunduğu Tayvan'dır.

FOXCONN VE TAYVAN MESELESİ

Tayvan uzun zamandır çetrefilli bir konuydu ancak Çin lideri Xi Jinping'in 'yeniden birleşme' vaatleri, huzursuz statükoyu alt üst etti. Bu arada, Joe Biden yönetimindeki ABD, bir saldırı durumunda Tayvan'a destek vereceklerini daha yüksek sesle dillendirdi.

iPhone üreticisinden otomobil hamlesi

Beyaz Saray, Taipei (Tayvan) ile değil Pekin (Çin) ile diplomatik ilişkiler sürdürdüğünü belirtse de, bazı ABD'li yetkililerin Tayvan için bağımsızlık çağrısında bulunması Çin'in kırmızı çizgisini aştı.

Bununla birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta sonu Çin'i ziyaret etmesiyle buzların eriyeceğine dair umutlar arttı. Ancak bir çatışma korkusu da var, bir ABD generali bunun önümüzdeki birkaç yıl içinde olabileceğini tahmin ediyor.

Washington DC'deki Wilson Center'da Asya programı müdür yardımcısı Shihoko Goto bu konuda, "ABD ve Çin, stratejik rekabet içindeler. Foxconn her ikisiyle de iş yapmak istiyor ancak yalnızca bir kazanan olabilir." diyor.

Foxconn patronu Liu ise bunun o kadar basit olmadığını düşünüyor. Birincisi, Foxconn'un ABD tasarımlarına ve Çin üretimine dayanan iş modelinin sona ermesinin şu anda mümkün olmadığını şu sözlerle belirtti: "Çok sayıda kişiyi işe alıyoruz ve Çin dahil çoğu ülke işçilerini desteklemek istiyor." Liu, Çin hükümetinin, istihdam nedeniyle Foxconn gibi şirketlerin devam etmesini istediğini düşünüyor. 

Liu, "Bazı denizaşırı müşteriler üretimi Çin'in dışına taşımak için baskı yaptı ancak bu Foxconn'un değil, onların kararıydı." diyerek iş birliklerine ilişkin de bilgi verdi. 

IPHONE'DAN ELEKTRİKLİ ARABALARA

Liu, Foxconn'un bir sonraki büyük hamlesinin elektrikli otomobil üretmek olduğunu söyledi. Aileler için tasarlanan ve küresel olarak orta sınıf fiyatlandırması yapılan parlak beyaz bir SUV model araç, Foxconn tarafından üretilen birkaç modelden biri.

Foxconn'un elektrikli araçlarda (EV) kullanılan pil teknolojisine aşina oldukları için EV üretimine geçişin nispeten kolay olacağını söyledi. Bu konuda oldukça iddialı olan Liu, Foxconn'un önümüzdeki birkaç yıl içinde küresel elektrikli araç pazarının yaklaşık yüzde 5'ini ele geçirmeyi planladığını söyledi. 

Son olarak, Foxconn otomobil fabrikalarının ABD'de Ohio'da, Tayland'da, Endonezya'da ve hatta belki de Hindistan'da kurulacağını söyledi.

Şimdilik, şirket en iyi yaptığı şeye, yani müşteriler için elektronik ürünler üretmeye odaklanmaya devam edecek. Ama belki de çok uzak olmayan bir gelecekte Foxconn aynı şeyi elektrikli araba tasarlayan müşterileri için yapacak. Foxconn, üretim çeşitliliğini artırmanın yanı sıra tedarik zinciri hattını da genişletiyor ve Liu bunun kilit öneme sahip olduğunu söylüyor. 

(Kaynak: BBC)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...