Meta'dan ChatGPT'ye zorlu rakip: Yapay zeka aracı tam 4 bin dili anında tanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meta'dan ChatGPT'ye zorlu rakip: Yapay zeka aracı tam 4 bin dili anında tanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT, teknoloji dünyasında yeni bir çağ başlattı ve onlarca şirket onun yolundan gidiyor. Ancak Meta, ChatGPT'den oldukça farklı olmakla birlikte sohbet robotuna rakip olacak dil modelini tanıttı.

Meta, inanılmaz bir hızda ChatGPT kopyası olmayan bir yapay zeka (AI) dil modeli geliştirdi. Şirketin 'Massively Multilingual Speech' (MMS) adını verdiği dil projesi, 4 binden fazla konuşulan dili tanıyabilir ve bin 100'den fazla dilde konuşma üretebilir. 

Kamuya duyurulan diğer yapay zeka projelerinin çoğu gibi, Meta da dil çeşitliliğini korumaya yardımcı olmak ve araştırmacıları yapay zeka modelini geliştirmeye teşvik etmek için açık kaynaklı projesini yayınladı. 

META DİL ÇEŞİTLİLİĞİNİ KORUMAKTAN YANA 

Engadget'in haberine göre, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın da sahibi olan teknoloji şirketi Meta, "Bugün, araştırma topluluğundaki diğer kişilerin çalışmalarımızı geliştirebilmesi için modellerimizi ve kodlarımızı herkese açık bir şekilde paylaşıyoruz. Bu çalışma sayesinde, dünyadaki inanılmaz dil çeşitliliğini korumak için küçük bir katkı yapmayı umuyoruz." şeklinde bir açıklama yayımladı. 

Meta'nın yapay zeka temelli aracı esasen konuşmaları tanıyor ve eğer konuşabildiği bir dil ise (1.100 dilde konuşabiliyor) metinlerden konuşmaya kadar içerikler oluşturabiliyor. Bu tür dil modelleri (yani araçları) tipik olarak eşlik eden transkripsiyon etiketleriyle birlikte binlerce saatlik ses eğitimleriyle geliştirilir.

Öte yandan, birçoğu önümüzdeki on yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan sanayileşmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmayan diller için Meta'nın ifadesiyle "bu veriler mevcut değil".

Meta, ses verilerini toplamak için alışılmadık bir yaklaşım kullandı: çevrilmiş dini metinlerin ses kayıtlarına bakmak. Şirket, "İncil gibi birçok farklı dile çevrilmiş ve çevirileri metin tabanlı dil çevirisi çalışması için geniş çapta incelenmiş dini metinlere yöneldik." diyor. Meta ayrıca, dinsel kayıtların çoğunun erkek konuşmacılar tarafından okunmasına rağmen aracın kadın - erkek sesi konusunda aynı derecede başarılı olduğunu belirtiyor. 

Bununla birlikte Meta, yeni yapay zeka dil modelinin mükemmel olmadığı konusunda uyarıyor. Şirket, "Örneğin, konuşmayı metne dönüştürme modelinin belirli kelimeleri veya cümleleri yanlış yazma riski var" diyerek kullanıcıları uyarıyor. 

(Kaynak: Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...