Sibirya'da donmuş 46 bin yıllık solucan bilim insanları tarafından canlandırıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sibirya'da donmuş 46 bin yıllık solucan bilim insanları tarafından canlandırıldı

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları Sibirya’da 46 bin yıldır uykuda olan mikroskobik bir solucanı canlandırmayı başardı.

Bilim insanları, 46 bin yıldır uykuda olan mikroskobik solucanları canlandırmayı başardı. Buzul çağından beri donmuş olan solucanlar, tamamen yeni bir tür olarak ortaya çıktı. Araştırmacılar, artık "yaşamla ölüm arasında bir duruma nasıl ulaşılacağını anlayabileceklerini" söyledi. Yeni sınıflandırılan Panagrolaimus kolymaensis türüne ait tanımlanan minik solucanlar, 2022 yılında kuzeydoğu Kuzey Kutbu yakınında fosilleşmiş bir sincap yuvasından çıkarıldı. Bilim insanları donmuş solucanları 2018 yılında canlandırmayı başardılar.

The Week’in haberine göre, şimdiyse genetik dizilim, bunların son buzul çağından beri donmuş toprakta uykuda olan tamamen yeni bir solucan türü olduğunu buldu. The Times’da Tom Whipple, solucanların şu anda yaşadığımız dünyadan tamamen farklı bir dünyada uykuya daldığını söyledi. “Pramitler inşa edilmemiş, Babil’in asma bahçeleri ekilmemiş ve atalarımız gezegeni Neandertallerle paylaşmıştı” dedi.

ÇORBA SAYESİNDE CANLANDILAR

The Telegraph’tan Sarah Knapton ise, 46 bin önce uykuya dalan solucanların büyümelerini teşvik etmek için besleyici bir çorbanın içine konduklarını söyledi. Böylece solucanlar yavaşça çözüldü ve hayata döndürüldü. Birkaç hafta sonra solucanlar yemeye ve hareket etmeye başladı. Ancak tüm çabalara rağmen birkaç ay sonra öldüler. Yine de araştırmacılar yeni bulunan türün deneylerden geçtiğini ve gerekli verinin alındığını söyledi.

Bahsedilen solucanlar nematod türüne ait. Solucanlar zorlu koşullarda hayatta kalabilen bilinen birkaç canlıdan biri. Bu keşiften önce, nematod solucanları için bilinen en uzun süre Kuzey Kutbu'nda 25,5 yıldı.

Yeni araştırmayı yürüten Almanya'nın Dresden kentindeki Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi Enstitüsü'nden Teymuras Kurzchalia, bulguların evrimsel süreçleri anlamak için önemli olduğunu söyledi. "Nesillerin yaşama sürelerinin günlerden bin yıllara kadar uzayabileceğini ve türlerin bireylerinin uzun süreli hayatta kalmalarına yol açabileceğini" söyledi.

Profesör Kurzchalia, bilim insanlarının artık "yaşamla ölüm arasında bir duruma nasıl ulaşılacağını anlayabileceklerini" söyledi. Daily Mail, araştırmanın gelecekte hücreleri ve dokuları daha iyi depolamamıza yardımcı olabileceğini aktardı.

Kaynak: The Week

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...