Besin alerjisi organları etkiliyor

- Güncelleme:
Besin alerjisi organları etkiliyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bursa’dan okurumuz Dilan Karaş’ın şikâyeti üzerine doktorumuz alerjiye yol açabilecek besinleri, belirtilerini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Besin alerjisi organları etkiliyor

Besin alerjileri, vücudumuzun bağışıklık sistemi aracılığıyla besinlere karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Günlük pratiğimizde, besin alerjilerine çok sık rastlamaktayız. En sık sebep olan besinler ise inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz, mercimek ve buğdaydır. Daha az sıklıkla soya, nohut ve balık da alerjiye sebep olabilir. Besin alerjileri her yaşta ortaya çıkabilir. Yumurta akı, inek sütü, soya, buğday, mercimek alerjileri genellikle bir yaştan önce bulgu vermeye başlarken, et ve kuru yemişlere bağlı alerjilerin daha geç çocukluk döneminde başlayabileceği bilinmektedir.

Besin alerjileri, vücutta pek çok organ ve sistemi etkileyebilir. Deride kaşıntı, yanma, kızarıklık, dudak ve göz kapaklarında şişlik, burunda kaşınma, tıkanıklık, hapşırma, geniz akıntısı, damakta kaşıntı, gözlerde sulanma, kaşıntı, nefes darlığı, hırıltı, öksürük, göğüste sıkışma hissi, besini reddetme, bulantı, kusma, yutmada zorluk, karın ağrısı, kramplar, kanlı veya sümüksü ishal, çarpıntı, nabız hızının artması, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bayılma besin alerjilerine bağlı olabilen belirtilerdir. Besin alerjilerinde nadir de olsa anafilaksi ortaya çıkabilir. Anafilaksi, farklı organ ve sistemlerin aynı anda olaya katılarak oluşturduğu ciddi ve hayatı tehdit edebilen bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksiye yol açabilen maddenin çok az bir kısmı bile çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir defa anafilaksi geçirenin, tekrar aynı şiddette hatta daha ağır şiddette reaksiyon verme ihtimali vardır. Bu yüzden sorumlu besinlerle karşılaşma mutlaka önlenmelidir.

İÇERİK TAKİBİ YAPILMALI

Teşhis için çocuğun şüpheli besini tüketmesini takiben her seferinde benzer yakınmaların ortaya çıkması gerekir. Deri ve kan testlerinde tespit edilen pozitif reaksiyon ile besin alerjisi teşhisi kesinleştirilir.  Besin alerjileri tamamen veya kısmi olarak zamanla kendiliğinden düzelme eğilimi olan bir problemdir. Özellikle inek sütü, yumurta akı, soya ve buğday alerjisi olan çocukların önemli bir kısmında alerjilerin erken çocukluk döneminde kaybolduğu bilinmektedir. Kuru yemiş alerjisi olan çocukların ise daha azında alerji zamanla kaybolmaktadır. Başka alerjik hastalıkların veya birden çok besine alerjisinin mevcudiyetinin geçme sürecini uzattığı tespit edilmiştir.

Besin alerjisi olan çocuklar ve aileleri, hazır gıdalar konusunda mutlaka bilinçli olmalı ve tükettikleri besinlerin içeriğini önceden araştırmalıdır. Besin içerikleri, hazırlanma süreci ve besinlerdeki saklı alerjenler ayrıntılı olarak sorgulanmalıdır. Tedavide ilk basamak sorumlu besinin belirli süreler diyetten tamamen çıkarılmasıdır. Emziren annelerin sorumlu besini ve o besini içeren yiyecek maddelerini tüketmemesi gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...