Uzmanlardan ‘meteor yağmuru’ uyarısı: 30 Mayıs gece yarısına dikkat!

Uzmanlardan ‘meteor yağmuru’ uyarısı: 30 Mayıs gece yarısına dikkat!

YAŞAM Haberleri

NASA, yakın zamanda parçalara ayrılan SW3 kuyruk yıldızı için uyarıda bulundu. Araştırmacılar 30 Mayıs gece yarısına dikkat çekti. Meteoroid Bill Cooke, “Bu ya hep ya hiç olayı olacak” diyerek yarın gece yarısı beklenen Tau Herculid meteor yağmurunun çıplak gözle gözlenebileceğini aktardı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 30 Mayıs gecesi için uyardı. Yarın gece astronomik bir olayın gerçekleşebileceğini aktaran NASA, daha önce hiç görülmemiş bir meteor yağmuru yağabileceğini, yağmurun çıplak gözle bile gözlemlenebileceğini aktardı. ShiftDelete'in haberine göre her 76 yılda bir güneşin etrafında dönen Halley kuyruklu yıldızı, güneşe yaklaştıkça ısınıyor ve parçalarını bırakıyor.

30 MAYIS GECE YARISI GÖRÜLECEK

Halley kuyruklu yıldızının geride bıraktığı parçalar hem Eta Aquariid hem de Orionid meteor yağmurlarının kaynağı olarak biliniyor. 30 Mayıs gece yarısı ise Tau Herculids meteor yağmuru yağacak. Teknik adı 73P/Schwassmann-Wachmann olan kuyruklu yıldız yakın zamanda parçalara ayrıldı. SW3 olarak da bilinen kuyruklu yıldız, ilk olarak 1930’larda görüldü. Soluk olması nedeniyle 1970’lere kadar gözlemlenemeyen SW3, 1995 yılında enkaz izi bırakarak parçalara ayrıldı.

“BU YA HEP YA HİÇ OLAYI OLACAK”

Bilim insanları, Dünya’nın oluşan enkaz bulutunun içinden geçeceğini açıkladı. Meteoroid Çevre Ofisi lideri Bill Cooke, “Bu ya hep ya hiç olayı olacak” dedi. Meteor yağmuru hakkında açıklama yapan Cooke, “SW3’ün enkazı kuyruklu yıldızdan ayrıldığında saatte 220 milden fazla yol alıyorsa, güzel bir meteor yağmuru görebiliriz. Eğer enkaz daha yavaş fırlatma hızlarına sahipse o zaman Dünya’ya hiçbir şey ulaşamaz ve meteor yağmurunu ne yazık ki göremeyiz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...