Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 02:09
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Dünya
  3. Netanyahu için kritik seçim
Dünya

Netanyahu için kritik seçim

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2019 - 12:55
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Netanyahu için kritik seçim
Fotoğraf BaşlığıNetanyahu için kritik seçim

İsrail’deki genel seçimde 41 parti, 5 milyon 800 bin seçmenin oyunu almak için yarışacak. Hakkındaki soruşturmalar nedeniyle başı dertte olan Başbakan Netanyahu için bu seçim büyük önem arz ediyor.

Kaydet
a- | +A

Adı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla anılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun siyasi geleceği için büyük öneme sahip genel seçimler 8 Nisan Salı günü yapılacak.

Erken genel seçimlerde 5 milyon 800 binden fazla kayıtlı seçmen oy kullanacak.

Son yıllardaki en çekişmeli seçimlerden biri olacağı tahmin edilen 9 Nisan’daki seçimlerde 41 partinin yarışına sahne olacak.
Seçimlere katılacak parti sayısı oldukça fazla olmasına rağmen yüzde 3,25 olan seçim barajını aşarak meclise girmeyi başaran parti sayısının 10 ila 14 arasında değişeceği tahmin ediliyor.

Kararsız seçmenin oldukça yüksek olduğu ülkede katılım oranının seçimin kaderini belirleyeceği belirtiliyor.

Anketlerde Netanyahu önde
Hakkında yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamaların yer aldığı 3 ayrı soruşturma dosyasıyla başı dertte olan Netanyahu için bu seçimin oldukça önemli olduğu dile getiriliyor.

İsrail basınına yansıyan kamuoyu araştırmalarına göre, Netanyahu, 5. kez Başbakanlık koltuğuna oturmaya oldukça yakın.
Netanyahu’nun liderliğini yürüttüğü Likud Partisinin 120 sandalyeli meclise 28-30 arasında milletvekili sokması öngörülüyor.

Likud’un en yakın rakibi olarak gösterilen ve eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid’in kurduğu “Mavi-Beyaz” ittifakının ise 26-28 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Bu iki partiyi 10 ila 14 arasında milletvekili çıkarması öngörülen İşçi Partisi takip ediyor.

Ancak 2015’deki seçimlerde İsrail’deki kamuoyu yoklamalarındaki yanılma oranının oldukça yüksek çıktığı göz önüne alındığında seçimin sonucunu kestirmek biraz zor gözüküyor.

Sağ partilerin meclis çoğunluğunu elinde tutması bekleniyor
Seçimde Netanyahu’nun partisinin mi yoksa Gantz-Lapid ikilisinin kurduğu ittifakın mı birinci olacağı kadar sağ partilerin mecliste kaç sandalyeye sahip olacağı da oldukça merak ediliyor.

İsrail basınındaki kamuoyu araştırmalarına göre, Likud’un başını çektiği sağ partilerin meclise en az 65 milletvekili sokarak çoğunluğu elinde tutacağı tahmin ediliyor.
Anketler doğru çıkarsa partisi seçimde ikinci olsa bile Netanyahu’nun Başbakanlık koltuğuna Gantz’dan daha yakın olduğu dile getiriliyor. Zira bazı sağ partilerin Gantz-Lapid ikilisinin liderliğindeki bir koalisyon hükümetinde yer almak istemeyeceği ifade ediliyor.

Bu nedenle Netanyahu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, partisinin Mavi-Beyaz ittifakın 4 sandalye gerisinde olduğunu ve sağ seçmenin sandığa gitmemesi halinde sol partilerin koalisyon hükümeti kuracağını ileri sürmüştü.

İsrail basını, 2015’deki seçimde "Sağcı hükümet tehlikede. Arap seçmen sandığa akın ediyor. Solcu sivil toplum kuruluşları onları otobüslerle oy vermeye götürüyor." şeklinde sağ seçmeni sandığa gitmeye çağıran Netanyahu’nun bu son açıklamalarının aynı amacı güttüğü ve “solcular iş başına gelecek” diyerek sağ seçmeni sandığa gitmeye ikna etme çabası olarak yorumladı.

İsrail’i yeni bir koalisyon hükümeti bekliyor
Kamuoyu yoklamalarına göre, hiçbir partinin 120 sandalyeli mecliste tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli olan 61 milletvekili sayısına ulaşması beklenmiyor. Bu da ülkeyi yeni bir koalisyon hükümetinin beklediğini ortaya koyuyor.

Seçimin en güçlü iki adayı Likud ile Mavi-Beyaz ittifakının koalisyon hükümeti kurması için masaya oturması zor gözüküyor.

Netanyahu, geçtiğimiz günlerde, Gantz’ın liderliğindeki ittifak ile koalisyon hükümeti kurmayacağını söylemişti.

Gantz da benzer açıklamalar yaparak Netanyahu ile koalisyon kurma fikrine kapıları kapatmıştı.

Netanyahu ülkenin en uzun süre görev yapan Başbakanı olabilir
Seçimi kazanmak için her türlü yolu deneyen Netanyahu, ülkede çoğunlukta olan sağ seçmenin oyunu olarak rakibi Gantz’ı geride bırakmayı hedefliyor.

İlk kez 1996’da Başbakanlık koltuğuna oturan ve 2009’dan bu yana aralıksız 3 dönem Başbakanlık görevini yürüten Netanyahu'nun, 5.kez bu koltuğa oturmaya çok yakın olduğu ifade ediliyor.

Eğer Netanyahu bu seçimi de kazanır ve ülkenin 5. kez Başbakanlık koltuğuna oturursa, İsrail’in ilk Başbakanı olan ve yaklaşık 14 yıl boyunca bu görevi yürüten David Ben Gurion’u geride bırakarak, İsrail’de en uzun Başbakanlık yapan siyasetçi olarak tarihe geçecek.

Netanyahu’nun rakibi Gantz
Genelkurmay Başkanlığı görevinden 2015’de emekli olan ve geçen yıl aralık ayı sonunda siyasete atılan Benny Gantz, bu seçimin en dikkat çeken isimlerinden biri.

Yair Lapid ile kurduğu ittifakla Netanyahu’ya rakip olan Gantz, asker kökenli olması nedeniyle İsrail’de ciddi bir desteğe sahip.

Gantz’ın liderliğini yürüttüğü Mavi-Beyaz ittifakı geçen haftaya kadar kamuoyu yoklamalarında Netanyahu’nun partisinin önünde gösterilse de seçime günler kala yapılan anketlerde, Mavi-Beyaz’ın oylarındaki ciddi düşüş dikkati çekiyor.

Netanyahu'nun sık sık solcu olmakla itham ettiği Gantz'ın liderliğindeki ittifakın salı günkü seçimde nasıl bir performans ortaya koyacağı merak ediliyor.

Filistinlilere ait partiler
Salı günü yapılacak seçimde en çok merak edilen bir başka konu ise İsrail vatandaşı Filistinlilere ait partilerin meclise girip giremeyeceği.

İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler 2 ayrı ittifak çatısı altında seçimlere katılıyor. Haaretz gazetesinin anketine göre, bu partilerinden Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi'nin (Ta'al) kurduğu ittifakın 7, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Ortak Arap Listesi'nin oluşturduğu ittifakın ise 4 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Bu partiler, 2015’deki seçimde tek çatı altında girmiş ve 13 milletvekili çıkararak mecliste ciddi bir sandalyeye sahip olmuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Nisan, 2019 - 12:55
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Irak'ta doğal gaz tesisine saldırı! Tüm tedarik durduruldu
    Irak'ta doğal gaz tesisine saldırı!
    Kaydet
  • 2
    Silah ruhsatlarına yapılacak zam belli oldu! Taşımak isteyen 198 bin TL verecek
    Silah ruhsatlarına yapılacak zam belli oldu! Taşım...
    Kaydet
  • 3
    Akaryakıtta indirim rüzgarı başladı! Benzin ve motorinde tabela değişiyor
    Akaryakıtta indirim rüzgarı! Benzin ve motorinde t...
    Kaydet
  • 4
    TOKİ'ye kaç kişi başvurdu? İstanbul, Ankara ve İzmir 500 bin konut başvuru sayısı
    TOKİ'ye kaç kişi başvurdu?
    Kaydet
  • 5
    Gece yarısı 4,6 şiddetinde deprem! AFAD merkez üssünü açıkladı
    Gece yarısı 4,6 şiddetinde korkutan deprem!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal 52 milyar dolar ne demek, hiç düşündünüz mü?
    Kaydet
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Kadıköy’de direkler arası
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek F.Bahçe ve direkler
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Nasîhat isteyen genç!
    Kaydet
  • Ahmet Demirbaş
    Ahmet Demirbaş Van'dan doğan ve hiç batmayan güneş...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Kaydet
  • Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Kaydet
  • Hem çalışıp hem de emekli maaşı alma dönemi sona eriyor!
    Hem çalışıp hem de emekli maaşı alma dönemi sona eriyor!
    Kaydet
  • Ara tatil kaldırılacak mı? Tekin'den revizyon sinyali
    Ara tatil kaldırılacak mı? Tekin'den revizyon sinyali
    Kaydet
  • Sekizinci Aile 5. bölüm tarihi belli oldu
    Sekizinci Aile 5. bölüm tarihi belli oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
52 milyar dolar ne demek, hiç düşündünüz mü?
52 milyar dolar ne demek, hiç düşündünüz mü?
Kaydet
Kadıköy’de direkler arası
Kadıköy’de direkler arası
Kaydet
F.Bahçe ve direkler
F.Bahçe ve direkler
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası