Akılalmaz rapor: İki F-15 havada çarpıştı, sebebi ortaya çıktı
Daha iyi görüntü uğruna yapılan tehlikeli manevra pahalıya patladı. Güney Kore’de bir savaş pilotu, havada çekim yaparken iki uçağı çarpıştırdı; milyonluk hasarın ardından ödeyeceği ceza belli oldu.
- Kimliği açıklanmayan pilot, 2021'de F-15K savaş uçağıyla saatte 578 kilometre hızla giderken fotoğraf çekilmesi için uçağını ters çevirdi.
- Bu sırada uçağın kuyruk kısmındaki yatay dengeleyici (stabilatör) ile diğer uçağın kanadı çarpıştı.
- Kazada can kaybı yaşanmazken, yaklaşık 880 milyon won (yaklaşık 600 bin dolar) hasar oluştu.
- Güney Kore Savunma Bakanlığı, pilotun ödeyeceği cezayı toplam hasarın yüzde 10'una, yani 88 milyon wona indirdi.
- Kurul, pilotun daha önceki güvenli uçuşları ve kazayı üsse dönerek tamamlamasını hafifletici neden olarak değerlendirdi.
Güney Koreli bir savaş pilotu, 2021 yılında gerçekleştirdiği uçuş sırasında yaptığı tehlikeli manevra nedeniyle ciddi bir kazaya yol açtı. Güney Kore Sayıştay ve Denetim Kurulu tarafından yayımlanan yeni rapora göre; kimliği açıklanmayan pilotun, görev yeri değişmeden önceki son uçuşunu kaydetmek istediği belirtildi.
DAHA İYİ FOTOĞRAF İÇİN UÇAĞI TERS ÇEVİRDİ
Habere göre F-15K savaş uçağı, saatte 578 kilometre hızla ilerlerken, yine başka bir F-15K savaş uçağındaki meslektaşlarından kendisinin fotoğraf ve videolarını çekmelerini istedi. Ancak daha iyi görüntü elde etmek amacıyla uçağını ters çevirerek diğer hava aracına fazla yaklaşan pilot, yaptığı hatalı hesaplama sonucu uçağın kuyruk kısmındaki yatay dengeleyici (stabilatör) ile diğer uçağın kanadının çarpışmasına neden oldu.
Tarihte bir ilk! Kuzey Kore, Güney Kore liderine övgüler yağdırdı
CEZASI '88 MİLYON WON'A İNDİRİLDİ
Kazada can kaybı yaşanmazken, izinsiz gerçekleştirilen bu manevra yaklaşık 880 milyon wonluk (yaklaşık 600 bin dolar) hasara yol açtı. Güney Kore Savunma Bakanlığı başlangıçta pilotun tüm zararı karşılamasını isterken, yapılan itiraz sonrası sorumluluk tutarı toplam hasarın yüzde 10’una düşürüldü.
Böylece pilotun ödeyeceği ceza '88 milyon won'a indirdi.
Kurul, daha önce de uçuş sırasında görüntü çekimi yapıldığına dair örneklerin bulunmasını ve pilotun uçuşu güvenli şekilde tamamlayarak üsse geri dönmesini hafifletici neden olarak değerlendirdi.
2010 yılından bu yana görev yapan pilotun uzun süre güvenli şekilde hizmet verdiği belirtildi.
