Arjantin'de seçim vaatleriyle çok konuşulan aşırı sağcı Milei başkan seçildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC Türkçe
- Güncelleme:
Arjantin'de seçim vaatleriyle çok konuşulan aşırı sağcı Milei başkan seçildi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı, BBC Türkçe

Güney Amerika ülkesi Arjantin sandık başına gitti. Ülkede yapılan seçimi aşırı sağcı Javier Milei kazandı. Seçim vaatleriyle çok konuşulan Milei, Merkez Bankasını kapatma, Amerikan dolarına geçiş ve çok sayıda kurum ve kuruluşu özelleştirmeyi amaçladıklarını söylemişti.

Arjantin'de sandıkların yüzde 94'ünden fazlasının açıldığı seçimin ilk sonuçlarına göre, Özgürlük Gelişimi Partisinin adayı Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak devlet başkanı seçildi. "Peronist" ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise oyların yüzde 44,17'sini aldı. Vatan için Birlik adayı Massa, yenilgiyi kabul etti ve rakibi Milei'yi telefonla arayarak seçim başarısından dolayı tebrik ettiğini açıkladı.

Sonuçların beklentilerinin uzağında gerçekleştiğini belirten Massa, "Arjantinlilerin önümüzdeki 4 yıl için Milei'yi tercih etmelerinden ötürü arayıp kendisini tebrik ettim. Bunu yaparken en önemli şeyin, bunca zorluk arasında birlikte yaşama, diyalog ve barışa saygı olduğu mesajını kendisine ilettim." ifadesini kullandı.

Massa, Arjantin halkının başka bir yol seçtiğini vurgulayarak, "Yarından itibaren siyasi ve ekonomik işleyiş konusunda bütün sorumluluk seçilmiş başkana aittir. Bugün Arjantin güçlü, sağlam ve şeffaf sonuçlara saygı duyan bir demokratik sisteme sahip olduğunu teyit etti." değerlendirmesinde bulundu.

Seçime katılım oranının yüzde 76 olduğu kaydedildi.

AMERİKAN DOLARINA GEÇİŞ YAPACAĞINA SÖZ VERDİ 

BBC Türkçe'nin haberine göre, başkent Buenos Aires'te destekçilerine hitap eden Milei, "Bugün Arjantin'in yeniden inşası başlıyor. Bugün Arjantin'in gerilemesinin sonu. Çöküş modelinin sonu geldi. Geri dönüş yok. Arjantin, dünyadaki asla kaybetmemesi gereken yerine geri dönecek. Daha iyi bir dünyanın inşasına yardımcı olmak için özgür dünyanın tüm uluslarıyla omuz omuza çalışacağız." dedi. 

Yıllık enflasyonun yüzde 140'ı aştığı Arjantin'de, her beş kişiden ikisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Javier Milei ise seçim kampanyasında, Arjantin'in ekonomik sorunlarını radikal çözümlerle aşmayı vadetmişti. Milei, Arjantin Merkez Bankası'nı kapatma ve para birimi olarak Arjantin Pesosu yerine ABD Doları'na geçileceğinin sözünü verdi. 

ÖZELLEŞTİRMELER ARTACAK

Milei, Arjantin’in borçlarını ödemesini ve ülke ekonomisinin temerrüde düşmesini engellemeyi amaçladıklarını belirterek, zarar eden kamu şirketlerini özelleştireceğini söylemişti. Seçim kampanyasında; sağlık sistemini özelleştirmek, vergileri ve kamu harcamalarını azaltmak, sağlık, eğitim ve çevre bakanlıklarını kaldırmak, kürtajı sınırlamak, silah kontrolü ve organ nakli yasalarını gevşetmek yer alıyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...