Beyaz Saray'dan OPEC'in petrol kararına tepki: Rusya'ya destekle eş değer

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Beyaz Saray'dan OPEC'in petrol kararına tepki: Rusya'ya destekle eş değer

DÜNYA Haberleri

Beyaz Saray, OPEC+'nın petrol üretimini azaltma kararının Rusya'ya Ukrayna savaşında manevi ve askeri destek vermekle eş değer olduğunu duyurdu.

OPEC grubunun petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil düşüreceğini duyurmasının ardından tepkiler büyüyor.

Küresel çapta akaryatta başlayan pahalılık, ülkeleri yeni bir krizin eşiğine getirirken Beyaz Saray, OPEC'in bu kararını Rusya'ya Ukrayna savaşında manevi ve askeri destek sağlamakla eş değer olduğunu söyledi.

'PUTİN'E DESTEK VERİYORLAR'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, OPEC'in petrol kararının ardından Suudi Arabistan ile tırmanan gerginliğe değinerek, "Ukrayna savaşında, hiçbir ülkenin Rusya'ya manevi, askeri ya da ekonomik destek vermesini istemiyoruz. OPEC+'ın aldığı karar, kesinlikle bir ekonomik destekti. Ayrıca bu karar, Putin'e bir rahatlama verdiğinden ve Putin'in savaş mekanizmasına katkı sağladığından askeri ve manevi destek kategorisindedir."

İLİŞKİLER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Kirby, bundan sonraki süreç için gözlem yapacaklarını ve Suudi Arabistan'ın Rusya'nın yanında olup olmadığını değerlendireceklerini, ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Suudi Arabistan ise OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını ifade etmişti.

EKONOMİK DAYANAĞI BULUNMUYOR

Kirby ise bu açıklamaya cevaben yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetmişti:

"Suudi Arabistan'a üretimi azaltma hedeflerinin piyasada bir dayanağı olmadığını gösteren analizleri gösterdik ve bir sonraki OPEC toplantısına kadar işlerin nasıl gittiğini görmeleri için bekleyebileceklerini söyledik. Diğer OPEC üyesi ülkeler, bizimle özelden iletişime geçti ve Suudi Arabistan'ın kararına katılmadıklarını ancak onlarla aynı yöne gitmek zorunda hissettiklerini söyledi."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...