Çin, Türkiye'nin Tahıl Girişimi'ne yönelik çabalarını takdir ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Çin, Türkiye'nin Tahıl Girişimi'ne yönelik çabalarını takdir ediyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizi ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yönelik diplomatik çabalarını takdir ettiklerini belirtti.

Liu, Türkiye-Çin ilişkileri, Çin ekonomisi, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Çin’in 8 Ocak’ta Kovid-19 salgını tedbirlerini tamamen kaldırmaya karar vermesiyle Çin ile Türkiye arasında her alanda işbirliğini canlandırmayı istediklerinie belirten Liu, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Çin’in Türkiye’ye yaptığı yardımların iki ülke arasındaki dostluğu gösterdiğini ifade etti.

Liu, depremden sonra yeniden inşa sürecinde Çin’in gerektiği takdirde elinden gelen yardımı sağlayacağını belirterek 28 Mayıs’taki seçimin ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hemen tebrik mesajı gönderdiğini; bunun, Çin tarafından Türkiye ile ilişkilere verilen büyük önemi gösterdiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin 26 Temmuz’da Türkiye’ye yaptığı ziyarette hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğünü hatırlatan Liu, Vang'ın Fidan ile verimli ve kapsamlı bir görüşme yaptığını belirtti.

ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİ ULUSLARARASI TOPLUM İÇİN DE ÖNEMLİ"

Liu, iki ülkenin de stratejik işbirliği ilişkilerini geliştirme konusunda geniş kapsamlı bir mutabakata vardıklarını aktardı. Liu ayrıca "Yeni yükselen ekonomi ve gelişmekte olan ülkelerden Çin ve Türkiye’nin her alandaki işbirliğini derinleştirmek sadece iki ülkenin faydasına değil, bulundukları bölge ve uluslararası toplum için de çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında Vang'ın Türkiye ziyareti sırasında varılan mutabakatın yerine getirilmesinin öneminin vurgulayan Liu, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin kapsamlı bir şekilde daha üst seviyeye taşınması gerektiğini dile getirdi.

Liu, Çin ekonomisinin de yeniden canlandığını, yatırımların da yavaş yavaş normale döndüğünü söyledi.

"TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ"

Çin'in Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yönelik tutumunun belli olduğunu, her zaman Türkiye'nin bu konudaki diplomatik çabaları takdir ettiğini belirten Liu, tarafların diyalog kurarak sorunları çözüme kavuşturması gerektiğini ve uluslararası gıda güvenliğini ortaklaşa koruyabileceklerini dile getirdi.

Liu, ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde bu sorunun çözüme kavuşturulabileceğini umduklarını ifade etti.

Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Rusya'nın bazı talepleri ve kaygılarının tamamen karşılanmadığını kaydeden Liu, gıda sorununun Rusya-Ukrayna kriziyle ortaya çıktığını ve bu sorunun çözülmesi için en kısa sürede diyaloğa ve barışa dönülmesi gerektiğini söyledi.

Liu, Türkiye'nin daima dengeli bir tutum sergileyerek istişareyi ilerletmek için çaba gösterdiğini vurgulayarak ülkesinin, sorunların çözümü için çaba göstermeye hazır olduğunu da kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...