UNİCEF 'En kötü bombardıman' diyerek duyurdu: Çok büyük çocuk kayıpları var!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
UNİCEF 'En kötü bombardıman' diyerek duyurdu: Çok büyük çocuk kayıpları var!

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

İsrail-Hamas arasında devam eden çatışmalar 7 günlük aranın ardından iki gün önce yeniden başladı. İsrail güçleri Gazze'yi havadan, karadan ve denizden bombardımana alırken, UNİCEF sözcüsü güneyde savaşın en kötü saldırılarının yaşandığını belirtti. Çok fazla çocuk ölümünün yaşandığını aktaran sözcü, "Burada çocukları etkileyen dehşeti anlatmakta güçlük çekiyorum." dedi.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de katliamlarına devam ediyor. Haftalardır süren saldırılarda can kaybı 16 bine dayanırken, 7 günlük insani aranın ardından saldırıya geçen İsrail iki gün içinde de 200'den fazla sivili katletti. Esir takasında ise 81 İsrailli ve 240 Filistinli özgürlüğe kavuştu. Ancak insani aranın sona ermesi ile İsrail ordusu,1 Aralık'ta yeniden Gazze Şeridi’ne yönelik kanlı saldırılarına başladı.

"ÇOK BÜYÜK ÇOCUK KAYIPLARI VAR"

UNICEF Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde şu an savaşın en kötü bombardımanının ve çok büyük çocuk kayıplarının yaşandığını bildirdi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Elder, "Gazze'nin güneyinde şu an savaşın en kötü bombardımanı yaşanıyor, çok büyük çocuk kayıplarının yaşandığını görüyoruz." diyerek, çocukları ve ortak vicdanı kurtarmak için son bir uyarıda bulunduklarını kaydetti.

Han Yunus kentinde yoğun saldırılar olduğunu belirten Elder, "Burada çocukları etkileyen dehşeti anlatmakta güçlük çekiyorum." dedi.

UNİCEF 'En kötü bombardıman' diyerek duyurdu: Çok büyük çocuk kayıpları var!

İşte dakika dakika İsrail-Hamas savaşındaki gelişmeler

23:47: Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 61’e yükseldiğini açıkladı. 

23.44: Hamas, İngiltere'nin Gazze üzerinde gözetleme uçuşları yapması halinde, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlara ve katliamlara ortak olacağını bildirdi.

23:10: ABD'li Senatör Graham, İsrail'in Gazze'deki sivilleri hedef almasını savundu.

22:01: İsrail Ordu Radyosu, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde de kara operasyonu yapmaya başladığını belirtti.

21:31 UNICEF: Gazze'nin güneyinde şu an savaşın en kötü bombardımanı yaşanıyor, çok büyük çocuk kayıplarının yaşandığını görüyoruz

20:03: İsrail ordusunun Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana 10 bin hava saldırısı düzenlediği, bunun da günde ortalama 196 bombardımana denk geldiği ortaya çıktı.

19:48: Gazze Şeridi'ndeki hükümet, İsrail'in soykırım savaşını tırmandırdığını, işgal ordusunun, yıkım gücü yüksek patlayıcılarla hiçbir uyarıda bulunmadan, tüm kentleri aynı anda şiddetli şekilde bombaladığını vurgulayarak mümkün olan en fazla can kaybının hedeflendiği açıkladı.

18:05 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 361 artarak 15 bin 523'e yükseldi

17.37:  Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde bağırsak, cilt ve hepatit türlerinin yayılması konusunda uyardı.

İRAN'A AİT MUHACİR-6 KADRAJA GİRDİ! 

15:55 ABD, İsrail'i destekleme bahanesi ile dünyanın en büyük iki uçak gemisini Basra Körfezi'ne konuşlandırarak İran'a göz dağı verirken, Tahran yönetimi de gemiyi izlemek için insansız hava araçlarını gönderdi.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yöneten CENTCOM'un, dün gece paylaştığı fotoğrafta ise geminin üzerinde uçan bir İran dronenu açıkça görünüyordu.

UNİCEF 'En kötü bombardıman' diyerek duyurdu: Çok büyük çocuk kayıpları var!

Gemiden kalkış yapan uçakların İran İHA'larınca yolunun kesildiğini aktaran CENTCOM, Tahran yönetiminin uluslararası sularda güvensiz ve amatörce hareket ettiğini belirtti. ABD savaş uçaklarının İran'a ait Muhacir-6 insansız hava aracını önlediği belirtiliyor. 

15.28: İsrail ordusu: Lübnan'dan düzenlenen saldırıda 4 askerimiz yaralandı

15.15: Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Birimi, İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazı altında binlerce ölü bulunduğunu, süregelen bombardıman ve ekipman yetersizliği nedeniyle cesetlerin çıkarılamadığını bildirdi.

13.18: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında can kayıpları artarken, İsrail daha önce "güvenli yer olduğunu" iddia ettiği bölgelerden de sivilleri göçe zorlamaya devam ediyor.

Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan Arapça yaptığı açıklamada, "sözde" güvenli olarak duyurdukları Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan El-Mahatta, El-Ketibe, Hamed, Es-Satr, Beni Süheyl ve Man bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi.

Adraee paylaşımında, İsrail saldırılarının yeni aşamasına hazırlık olarak Gazze Şeridi'nin "bloklara" bölünüp "tahliye bölgeleri" şeklinde adlandırıldığı yerlerin bir haritasını yayımladı.

12.38: İsrail, Gazze Şeridi’ndeki 7 günlük insani aranın sona ermesinin ardından bölgeye düzenlediği saldırılara gece boyunca devam etti. Saldırılarda Han Yunus’ta 30, Refah’ta 7, Nuseyrat Mülteci Kampı’nda 13 Filistinli hayatını kaybetti. Batı Şeria’da düzenlenen baskında ise bir Filistinli, İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.

10.50: İşgalci ordu tarafından, Suriye topraklarından İsrail tarafına bir roket atıldığı belirtildi. İsrail, saldırıya karşılık verilerek atışın yapıldığı noktanın topçu saldırısıyla hedef alındığı açıkladı.

09.38:  Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde "yeni insani ara ve kalıcı ateşkesin sağlanması" çabalarını görüştü.

09.08: Filistinli gruplarla abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısının 72'ye çıktığı belirtildi.

07.40: İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı savaşan iki askerin daha öldürüldüğünü duyurdu.

06.04: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği saldırıda en az 7 sivil hayatını kaybetti. İsrail topçu birliklerinin de Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah beldesinde bulunan yerleşim bölgelerine saldırılar düzenlediği bildirildi.

04.57: ABD'nin California eyaletine bağlı San Francisco kentinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi. Belediye binası önünde toplanan yüzlerce gösterici, San Francisco Federal Binası'na doğru yürüdü.

02.59: Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Toronto kentinde Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, ellerinde pankart ve Filistin bayrakları taşıyarak Nathan Phillips Meydanı'ndan başlayarak, Toronto şehir merkezinde yürüdü.

İSRAİL YENİ KATLİAM ALANLARINI AÇIKLADI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında can kayıpları artarken, İsrail daha önce "güvenli yer olduğunu" iddia ettiği bölgelerden de sivilleri göçe zorlamaya devam ediyor.

İşgal güçleri Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan Arapça yaptığı açıklamada, "sözde" güvenli olarak duyurdukları Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan El-Mahatta, El-Ketibe, Hamed, Es-Satr, Beni Süheyl ve Man bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi. Adraee paylaşımında, İsrail saldırılarının yeni aşamasına hazırlık olarak Gazze Şeridi'nin "bloklara" bölünüp "tahliye bölgeleri" şeklinde adlandırıldığı yerlerin bir haritasını yayımladı. İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde onlarca yeri hedef almış, saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirilmişti.

KASSAM TUGAYLARI: ÇOK SAYIDA İSRAİLLİ ASKERİ ETKİSİZ HALE GETİRDİK

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi merkezinde 60 İsrail askerinin mevzilendiği bir noktayı hedef aldıklarını duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Mücahitlerimiz bugün şafak vaktinde, Gazze Şeridi merkezinde bulunan Cuhr ed-Dik bölgesinin doğusunda çadırlarda mevzilenen 60 işgalci askerinin bulunduğu noktayı dairesel şekilde 3 adet anti-personel patlayıcı yerleştirerek saat 04.30'da patlattı." ifadelerine yer verildi.

Kassam Tugayları: Kassam Mücahidleri, Deir El Balah'ın doğusunda 5 Siyonist aracı "Yassin 105" mermileriyle hedef alarak 3 aracı tamamen imha ettik.

Kassam Tugayları: Beyt Hanun'da bir bina içindeki özel Siyonist kuvveti “TBG” füzesiyle hedef aldık ve askerlerinin bir kısmını imha ettik.

İSRAİL'İN GAZZE PLANI ORTAYA ÇIKTI

İsrail'in savaşın sonunda Gazze'de bir tampon bölge oluşturacağı ve bu plandan ABD'nin haberdar edildiği iddia edilmişti. The Times of Israel gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili bu iddiayı doğruladı. Adının açıklanmaması koşulu ile konuşan yetkili İsrailli gazeteye şunları söyledi;

'İsrail'de, 7 Ekim saldırısı göz önüne alındığında, savaş bittiğinde Gazze'yi nasıl görmek istediğimiz konusunda tartışmalar var. Savunma teşkilatı, Hamas'ın sınıra yakın askeri yetenekler toplayıp İsrail'i yeniden şaşırtmaması için sınırın Gazze tarafında bir tür güvenlik tamponundan bahsediyor. Bu bir güvenlik tedbiridir, siyasi bir tedbir değil. Yetkili, sınırın Gazze tarafında kalmayı düşünmüyoruz.'

HASTANELER YETERSİZİN ÖTESİNDE

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuşatma altındaki bölgedeki tıbbi tesisi ziyareti sonrasında, Gazze'nin güneyindeki El Nassar hastanesindeki koşulların 'yetersizin ötesinde' olduğunu söyledi. Ghebreyesus yaptığı açıklamada, tesisin kapasitesinin üç katından fazla hastayla dolu olduğunu ve hastaların her köşeyi doldurduğunu söyledi.

UNİCEF 'En kötü bombardıman' diyerek duyurdu: Çok büyük çocuk kayıpları var!

DSÖ şefi 'Hastalar yerde bakım görüyordu, acı içinde çığlık atıyorlardı. Bu koşullar yetersiz olmanın da ötesinde, sağlık hizmetlerinin sağlanması açısından hayal bile edilemez. Tanık olduğumuz şeyle ilgili endişemizi ifade edecek kadar güçlü kelimeler bulamıyorum' dedi.

ABD, İSRAİL'E TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dubai'de katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerinde gazetecilere açıklamalar yaptı.

ABD'nin iki numarası Harris "Çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Açıkça söylemek gerekirse, sivillerin yaşadığı acıların ölçeği ve Gazze'den gelen görüntü ve videolar yıkıcı" dedi.

AFP haber ajansı, Kamala Harris'in sekiz haftası çoktan dolan savaşta İsrail'i artan sivil kayıplar nedeniyle sertçe azarladığı yorumunu yaptı.

MACRON: HAMASI YOK ETMEK 10 YIL SÜRER

Fransa lideri Emmnauel Macron da Cumartesi günü kalıcı ateşkes çağrısında bulundu, İsrail'in ilan ettiği savaş amaçlarına karşı çıktı. Macron, İsrail ordusunun Hamas'ı tamamen yok etme hedefinin Gazze'deki 10 yıl sürecek bir savaşa yol açacağı uyarısında bulundu.

Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, geçici ateşkesin sona ermesinin ardından ilk kez Cumartesi konuştu, Hamas'ı ortadan kaldırıncaya ve tüm hedeflerine ulaşıncaya kadar savaşın devam edeceğini söyledi. Netanyahu, İsrail işgal güçlerinin bir haftalık geçici ateşkes boyunca Gazze'ye saldırı için hazırlandıkları bilgisini de verdi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...