Hamaney'in danışmanı Harazi: Nükleer bomba yapabiliriz

Hamaney'in danışmanı Harazi: Nükleer bomba yapabiliriz

DÜNYA Haberleri

İran Dış Politikalar Stratejik Konseyi Başkanı ve dinî lideri Ali Hamaney’in danışmanı Kemal Harazi nükleer anlaşma ve bölgesel konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

OSMAN SAĞIRLI

İran’ın kısa süre içerisinde uranyum zenginleştirme düzeyini yüzde 60 seviyesine çıkardığını söyleyen Harazi “Uranyum zenginleştirme düzeyini çok daha hızlı zamanda yüzde 90 seviyesine çıkarabilecek teknik kapasiteye sahibiz. Ancak bu yönde aldığımız bir karar yok” ifadelerini kullandı.

İsrail’in İran’ın güvenliğini tehdit etmesi hâlinde Tahran yönetiminin misliyle karşılık vereceğini kaydeden Harazi “Kritik ve önemli askeri ve nükleer tesislerimizin İsrail rejimi tarafından hedef alınması gibi bir durumda, İsrail rejiminin sınırları içerisinde askerî operasyonlar gerçekleştirebiliriz” dedi. Bölgesel krizlerin bölge ülkeleri arasında diplomasi yoluyla çözülebileceğini belirten Harazi “Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır gibi öncü ülkelerin katılımıyla bölgesel bir diyalog ortamı oluşturulmalı. Bu doğrultuda Katar önemli tavsiyelerde bulundu ve Tahran olarak bu diyalog ortamının oluşturulması için hazırız” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD ve İsrail tarafından yayınlanan ortak bir bildiride İran’ın böylesine ölümcül bir silahı “edinmesine” izin vermeyeceğini vurguladığı Orta Doğu gezisini tamamlamasından kısa bir süre sonra açıklamanın gelmesi dikkat çekti. Biden yaptığı açıklamada “ABD, bu taahhüdün ayrılmaz bir parçasının İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeme taahhüdü olduğunu ve bu sonucu sağlamak için ulusal gücünün bütün unsurlarını kullanmaya hazır olduğunu vurgular” demişti.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...