Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu

İsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu
Fotoğraf Başlığı Israil-Hamas görüsmeleri ne zaman baslayacak? Kahire'deki toplantinin tarihi belli oldu

İsrail ve Hamas, Mısır’da başlayacak dolaylı görüşmelerle esir takası ve ateşkes sürecini başlatmayı planlıyor. ABD de sürece destek veriyor. İşgal ordusunun acımasız saldırıları devam ederken, Gazze’de 900 bin kişi güneye göç etmek zorunda kaldı. Bölgedeki sivil kayıplar ise günden güne artıyor.

Kaydet
a- | +A

İsrail, müzakere heyetinin Pazar günü Mısır’a gideceğini ve Hamas ile dolaylı görüşmelerin Pazartesi başlayacağını duyurdu.

Hükümet sözcüsü Shosh Badrosian, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Heyet bu akşam yola çıkacak, görüşmelerin yarın başlaması planlanıyor” dedi ve görüşmeleri “teknik” nitelikte tanımladı.

İsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 1. Resim
Başlık Resmiİsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 1. Resim


Hamas, Gazze’de yaklaşık iki yıldır süren savaşı sona erdirmeyi amaçlayan Mısır’daki görüşmeler öncesinde, İsrail ile esir-tutuklu takasının bir an önce başlaması çağrısında bulundu.

Mısır, ABD ve diğer bazı ülkelerin dışişleri bakanları, yapılacak görüşmeleri “kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkes için gerçek bir fırsat” olarak nitelendirdi.

İsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 2. Resim
Başlık Resmiİsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 2. Resim


AFP’ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, örgütün savaşı bitirme ve esir takasına derhal başlama konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Görüşmelerin, Şarm El-Şeyh’te yapılması planlanırken, İsrail Başbakanı Netanyahu da Gazze’deki esirlerin önümüzdeki günlerde serbest bırakılabileceğini ifade etti.

Netanyahu, heyetine “teknik ayrıntıların tamamlanması” talimatı verdiğini, Mısır’ın da Hamas heyetini ağırlayacağını duyurdu. Görüşmeler, 7 Ekim 2023 saldırısının ikinci yıl dönümü arifesinde başlayacak.


İSRAİL-HAMAS GÖRÜŞMELERİ PAZARTESİ BAŞLIYOR

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve Ortadoğu müzakerecisi Steve Witkoff’u görüşmelere göndereceğini açıkladı.

Trump, Hamas’a süreci hızla tamamlamaları gerektiği uyarısında bulundu.

İsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 3. Resim
Başlık Resmiİsrail-Hamas görüşmeleri ne zaman başlayacak? Kahire'deki toplantının tarihi belli oldu - 3. Resim


İSRAİL ÇEKİLECEK, ESİR TAKASI VE ATEŞKES BAŞLAYACAK

Trump’ın planı, Hamas’ın 47’si Gazze’de bulunan 251 esirden hayatta olanların serbest bırakılması karşılığında, İsrail’in 250’si ağırlaştırılmış müebbet alan 2 bine yakın Filistinli tutukluyu bırakmasını öngörüyor. Plana göre ayrıca İsrail, kademeli olarak Gazze’den çekilecek ve ateşkesin ardından bölgenin yönetimi, geçici bir otoriteye bağlı teknokratlardan oluşan bir yapıya devredilecek.

Öte yandan İsrail ordusu, Trump’ın bombardımanların durdurulması çağrısına rağmen Gazze’de hava saldırılarını sürdürdü. Gazze’de son 24 saatte en az 60 kişi hayatını kaybederken, pazar sabahı düzenlenen saldırılarda da beş kişinin öldüğü bildirildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun operasyonlarının 900 bin kişiyi güneye göçe zorladığını, bunun da Hamas üzerinde büyük baskı oluşturduğunu söyledi.


 900 BİN KİŞİ GÜNEYE GÖÇ ETTİ, HAMAS ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR

Birleşmiş Milletler, savaş öncesinde bölge nüfusunun 1 milyon civarında olduğunu açıklamıştı.

Hamas, Gazze’nin geleceğinde söz sahibi olmak istese de Trump’ın yol haritası örgütün ve diğer grupların yönetimde rol almasını yasaklıyor. Plan, Hamas’ın silahsızlanmasını da içeriyor.

7 Ekim 2023 saldırılarında İsrail’de 1.219 kişi öldü. İsrail’in başlattığı operasyonlarda ise Gazze’de bugüne kadar en az 67 bin 139 Filistinli hayatını kaybetti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.