Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Mısır'ın 528 kişiyi idama idam kararına tepkiler büyüyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Mısır'ın 528 kişiyi idama idam kararına tepkiler büyüyor

Son Güncelleme: 26 Mart, 2014 - 13:09
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Mısır'ın 528 kişiyi idama idam kararına tepkiler büyüyor
Fotoğraf Başlığı Misir'in 528 kisiyi idama idam kararina tepkiler büyüyor

ABD yönetimi, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine tepki gösterirken, ABD'li uzmanlar ve sivil toplum örgütleri bu durumdan noktadan kaygı duyuyor.

Kaydet
a- | +A

ABD yönetimi, Mısır'daki idam kararlarının açıklanmasının ardından iki gündür sert tepki gösteriyor. İlk gün bu kararın "mantıksız" olduğunu belirten Amerikan yönetimi, dün de Mısır hükümetinden bu kararların uygulanmamasını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, "Mısır hükümetine bu kararların geçerli olmasına izin verilemeyeceğini açıkça belirtiyoruz. Bu kararların uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz, Mısır hükümetinden bunları uygulamamalarını istedik" dedi.

ABD yönetimi ayrıca, bu gelişmeler karşısında Mısır'a yönelik yardımlarını gözden geçiriyor. Ancak bir yandan da Mısır ile özellikle de güvenlik ve terörle mücadele konuları nedeniyle işbirliğini tamamen keserek ipleri koparmak istemiyor. Bu noktada iki gündür diplomatik kanallara ağırlık veren ABD'nin, Mısır'ın idam kararının uygulanması yönünde ısrar etmesi halinde ne tür adımlar atabileceğini öngörmek de şu anda erken.

Mısır yönetiminin son dönemdeki tutumuyla birlikte bu son adım, Washington çevrelerinde ülkenin siyasi geleceği ve demokrasisine yönelik artan endişeleri beraberinde getirdi.

- "Karar büyük ihtimalle uygulanmayacak" -

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Direktörü Sarah Leah Whitson, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Yargı sürecindeki ciddi kaygılar bir yana, 500'den fazla insanı bir polis memurunu öldürmekten idama mahkum ediyorsunuz. Ama polis memurlarının yüzlerce protestocuyu öldürmesini sorgulamıyorsunuz" diyerek, karardaki siyasi yaklaşıma işaret etti.

Kararın uygulanması olasılığına yönelik soru üzerine Whitson, "Ne olacağını öngörmek çok zor. Kimse böyle bir kararın çıkmasını beklemiyordu. Ama bu tip davalara baktığımızda bu karar büyük ihtimalle uygulanmayacaktır. Çünkü ya temyize gidecek ya da mahkeme gelecek ayki son duruşma öncesinde kararını geri çekecek" diye konuştu.

Whitson, bu kararın çok rahatsız edici ve şoka neden olduğunu belirterek, mahkemenin şeffaflığına ve kanıtların somutluğuna yönelik ciddi kaygılarının bulunduğunu kaydetti. Whitson, özellikle sistematik biçimde Müslüman Kardeşler'e yönelik siyasi tutuklamaların yürütüldüğünün görüldüğünü sözlerine ekledi.

"Demir yumruk gösteriyorlar"

Freedom House Ortadoğu ve Afrika Direktörü Charlas Dunne de Mısır'daki kararın askeri yönetimin tarzını ve vermek istediği mesajı yansıttığını söyledi.

Bu tip yaklaşımlarla "demir yumruk" gösterildiğini, "sus otur yerine" mesajının verildiğini belirten Dunne, bunun Mısır'da muhalefetin hoş görülmeyeceğinin işaretleri olduğunu kaydetti.

Dunne, bunun siyasi arenada "soğuk duş etkisi" yaşatacağına ve insanları korkuttuğuna işaret ederek, cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyebileceğini kaydetti. Dunne, "Bu noktada gerçekten kaç kişinin cumhurbaşkanlığı için yarışmayı başarabileceğini göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu kararların hepsinin uygulanmasının pratikte mümkün olmadığını belirten Dunne, yine de kararın çok rahatsız edici olduğunu kaydetti. Dunne, kararın Mısır'ın modern tarihindeki en büyük idam kararı olduğuna işaret ederek, bunun ülkeye daha çok istikrarsızlık ve şiddet getirebileceğine işaret etti. Dunne, "Hiç Müslüman Kardeşler'in yanında olmadım ama onları şeytanlaştırmak Mısır'a istikrar getirmez" diye konuştu.

"Bu daha başlangıç"

Ortadoğu uzmanlarından Mark Perry ise mahkeme kararlarının hepsinin olmasa bile bazılarının uygulanabileceğini söyledi. Perry, "Bu bir eğilim ve arkasının da geleceğini, bunun sadece başlangıç olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yaşananın "diktatörlük" olduğunu kaydeden Perry, "Dolayısıyla, Arap Baharı'nın geldiği noktayı görmek açısından çok şaşırtıcı" ifadesini kullandı.

Mahkeme kararlarının Müslüman Kardeşleri hedef alan bir girişim olduğunun açıkça görüldüğünü belirten Perry, Müslüman Kardeşler'in geçmişi göz önünde bulundurulduğunda varlıklarını sürdürmeye devam edeceği yorumunda bulundu.

Perry, Mısır'da artık siyasi bir hayat kalmadığını ancak yine de yakın vadede olması bile siyasi hayatta canlanmanın yeniden yaşanacağına inandığını ifade etti ve "Mısır halkı sağduyuya gelecektir ama bu kanlı olacak" diye konuştu.

"Normal bir yargılanma olduğuna işaret eden hiçbir belirti yok"

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ise yaptığı açıklamada, Mısır'daki bir mahkemenin verdiği idam kararlarının adil olmadığını söyledi.

Mısır'da arzu ettikleri gelişmelerin bunlar olmadığını vurgulayan Lidegaard, "Normal bir yargılama olduğuna işaret eden hiçbir belirti yok. Mısırlı yetkililerle doğrudan iletişime geçeceğiz ve kendilerine bu kararın bizim beklentilerimizin tam tersine olduğunu söyleyeceğiz" diye konuştu.

"Mısır'ın ihtiyacı tüm etnik, dini ve politik gruplara yer olması. Bu karar bunun tam tersine işaret ediyor" diyen Lidegaard, kanuna aykırı davrananların doğal olarak mahkeme önüne çıkarılacağını ancak sadece Müslüman Kardeşler temsilcilerinin mahkemelere çıkarılmasının adil olmadığını vurguladı.

Danimarka hükümetinin bu konudaki kaygılarını Birleşmiş Milletler'de (BM) dile getireceğini belirten Dışişleri Bakanı Lidegaard, Mısır'ın gelişmesinde rolü olan uluslararası kuruluşları da bu konuda kullanacaklarını bildirdi.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Mart, 2014 - 13:09
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Kaydet
Greenwood kaçıyor! Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Kaydet
Talep toplama yarın başlıyor! Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası