'Sıfır vaka' çöktü! A4 isyanı, Pekin yönetimini pes ettirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Sıfır vaka' çöktü! A4 isyanı, Pekin yönetimini pes ettirdi

DÜNYA Haberleri

Pekin, Doğu Türkistan’da (Sincan) bir binada çıkan yangında sıkı karantina yüzünden 10 kişinin ölmesi üzerine “sıfır vaka” tedbirlerine karşı başlayan ve sembolü beyaz kâğıtlar olan “A4 isyanına” direnemeyerek geri adam attı. Birçok tedbir gevşetilirken, mecburi PCR testi kaldırıldı.

Çin’de ‘sıfır vaka’ politikası nedeniyle Doğu Türkistan’da (Sincan) bir evde çıkan yangında sıkı karantina nedeniyle 10 kişinin yanarak ölmesi üzerine Covid tedbirlerine karşı başlayan “A4” isyanı Pekin yönetimine geri adım attırmaya devam ediyor. Beyaz dosya kâğıtlarıyla sokaklara dökülen on binlerce Çinlinin eylemleri üzerine Covid tedbirleri kademe kademe kaldırılıyor.

Devlet Konseyine bağlı Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, Covid tedbirlerinin uygulanmasında yeni yaklaşımları açıkladı. Buna göre, hastalık belirtisi göstermeyen veya hafif belirti gösteren vakalar ve onlarla yakın temastakiler evlerinde karantinada kalabilecek. Yeni uygulamayla pozitif vakaların 7 gün, yakın temastakilerin ise 5 gün evlerinde tecrit edilmesi yeterli olacak.

'Sıfır vaka' çöktü! A4 isyanı, Pekin yönetimini pes ettirdi
Çin’de son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 4 bin 409, göstermeyen 20 bin 912 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı. 

SAĞLIK KODU VE TEST SONUCU ZORUNLULUĞU DA KALDIRILACAK

Son bir haftadır başkent Pekin’de ve Guangcou gibi diğer büyük şehirlerde hâlihazırda uygulamaya başlandığı gözlenen tedbir, Çin’in katı salgın kontrol tedbirlerinde önemli bir değişime işaret ediyor. Sağlık kodu ve test sonucu gösterme zorunluluğu da kaldırılacak. Bu zorunluluk yalnızca hastanelere, okullara ve yaşlı bakımevlerine giriş için kullanılacak. Toplu test uygulamasının da terk edilmesi, PCR testleri yerine hızlı tanı antijen testlerinin kullanılması amaçlanıyor.

PCR testleri yalnızca yüksek riskli bölgelerde ve risk grubundaki sektörlerde çalışanlar için zorunlu tutulabilecek, diğerleri için ancak gönüllü uygulanabilecek. Yüksek riskli bölge değerlendirmesi ancak bina bazında yapılabilecek, apartman kompleksleri, mahalleler ve bölgeler tümüyle karantina altına alınamayacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...