Eğitim İzleme Raporu'nda dikkat çeken öneriler: Eğitim fakülteleri ihtiyaca göre belirlenmeli

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Eğitim İzleme Raporu'nda dikkat çeken öneriler: Eğitim fakülteleri ihtiyaca göre belirlenmeli

Eğitim Haberleri

‘Öğretmenliğin dönüşümü’ temasıyla yapılan raporda, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının arttığı ve öğretmenlerin yaşlarının yükseldiği belirtildi. Eğitim fakülteleri kontenjanlarının ve pedagojik formasyon uygulamalarının ise ihtiyaca göre yönetilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Eğitimde salgın sonrası etkilerin devam ettiği ve kronik sorunlara çözüm aranan 2022 yılı “öğretmenliğin dönüşümü” temasıyla analiz edildi. İLKE Vakfı tarafından yapılan Eğitim İzleme Raporu’nda dikkat çeken öneriler yer aldı.

Öğretmenliğin teknik bir göreve dönüştüğü, kimliksizleştiği, bir istihdam ve iş garantisi olma algısından yıprandığı ifade edildi. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının arttığı ve öğretmenlerin yaşlarının yükseldiği belirtildi.

Bazı prüzlerin giderilmesi için de raporda öneriler sıralandı. İşte o çıkarımlar:

■ Eğitim fakültelerinin ve bölümlerin kontenjanları, pedagojik formasyon uygulamaları talep ve ihtiyaca göre yönetilmeli.

Öğretmenlerin gelir düzeyi yükseltilmeli ve hak ettikleri geliri elde etmeleri sağlanmalı. Bunun mesleğe olan talebi ve iş motivasyonunu da doğrudan etkileyeceği unutulmamalı.

Ücretli öğretmenlik uygulaması tekrar gözden geçirilmeli ve bu hususta alternatifler üretilmeli.

■ Kamuda çalışma sürelerine ilişkin bir düzenleme gerekmezken özel kurumlarda çalışma süreleri ve günleri denetlenmeli.

■ Öğretmenler dijital dönüşüme entegre edilmeli. Özellikle öğretmenlerin %40’ına tekabül eden 40 yaş üstü öğretmelerin dijital öğrenme süreçlerine dâhil olması ve bunları işlevsel olarak kullanması önemlidir.

■ Salgın sebebiyle oluşan öğrenme kayıpları için etkili bir telafi politikası geliştirilemedi. Buna çözüm bulunmalı.

■ Kariyer basamaklarında ölçüt yazılı sınav olmamalı, performansa dayalı bir sistem üzerinden geçiş sağlanmalı.

■ Özel okullarda velilerin para verdikleri için öğretmenleri bir bakıcı olarak görmemeleri ve rahatsız edici söylemlerden uzak durmaları için okul yönetimi tarafından toplantılar yapılmalı.

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...