15 yıl vade 0,69 faizle konut fırsatı! Bu kampanya orta gelir grubunu ev sahibi yapacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
15 yıl vade 0,69 faizle konut fırsatı! Bu kampanya orta gelir grubunu ev sahibi yapacak

Ekonomi Haberleri

“Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla ilk defa ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlar yüzde 10 peşinat, 15 yıl vade ve 0,69 faiz oranıyla konut alabilecek. Kampanyada maksimum kredi tutarı 5 milyon lira olarak belirlenirken, 1 milyonluk finansman tutarında taksit 4 bin 410 TL olacak. Devlet ayrıca üç yıl boyunca taksit desteği verecek.

EKONOMİ SERVİSİ

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının ayrıntıları belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak çalışması sonucu ortaya çıkan “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla ilk defa ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlar yüzde 10 peşinat, 15 yıl vade ve 0,69 faiz oranıyla konut sahibi olabilecek. Kampanya kapsamında İstanbul 1. bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge; diğer bütün iller 3. bölge olarak belirlendi. Bankalar tarafından sağlanacak finansman 1. bölge olan İstanbul’da en fazla 5 milyon TL olacak. 2. bölgedeki illerde banka finansmanı en fazla 3 milyon lira, 3. bölgedeki diğer illerde banka finansmanı en fazla 2 milyon lira olacak. İlk yıl 1 milyonluk finansman tutarında taksit 4 bin 410 TL olacak. Kampanya ile alınacak konutun aylık taksiti hane halkı gelirinin yüzde 40’ını geçemeyecek. Devlet üç yıl boyunca taksit desteği verecek. Kampanyaya başvurular 16 Ocak’ta başlayacak.

İLK ETAPTA 100 BİN KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen “Yeni Evim Kampanyası” ile ilk etapta 100 bin aileyi çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Kurum “100 bin konutluk finansman paketinde yüzde 25’inin İstanbul, yüzde 75’inin de diğer Anadolu illerinde olması üzerine bir çalışmamız var. Bunu dengeli bir şekilde 81 ilimize dağıtmayı hedefliyoruz. Bunun bir model olmasını da Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Yani aslında devamlı, sürekli bu modelin uygulanması adına da bir mortgage sistemi ki bizim yapımıza uygun bir sistemi hayata geçirmek üzerine, aslında bir de bir pilot uygulama belki diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

SADECE SIFIR EVLER

Vatandaşların, Türkiye’nin her yerindeki bitmiş projelerden faydalanabileceklerini bildiren Kurum “Yine aynı şekilde belli bir oranda tamamlanmış, inşaat seviyesi belli bir seviyeye gelmiş projelerden de devam eden konutlardan da faydalanabilecekler. Yani bir taraftan mevcut stokların satışı, diğer taraftan da arzının artırılmasına yönelik çok önemli bir adımı da yine Hazine ve Maliye Bakanlığımızla birlikte atmış oluyoruz. Bir web sitesinde kampanyamıza dair tüm detayları vatandaşımıza detaylı bir şekilde vereceğiz ve yeni evim kampanyamıza dair tüm gelişmeleri de vatandaşlarımız buradan takip edebilecekler” ifadesini kullandı.

15 yıl vade 0,69 faizle konut fırsatı! Bu kampanya orta gelir grubunu ev sahibi yapacak

DENETLEME KOMİSYONU

Kurum, bu sürecin tamamen şeffaf bir anlayışla denetlenebilir olması için de bir komisyon kuracaklarını bildirdi. Komisyon içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, banka temsilcileri, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer alacağı bilgisini veren Kurum “Bu komisyon aslında yaptığı teknik ve finansal denetimlerle firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularında çalışacaklar. Yani bu fiyatlar bu kampanya dâhilinde önce de böyle miydi, değil miydi? Bir fiil bu komisyon takip edecek ve burada temel kriter de ekspertiz raporları olacak” dedi. 

600 MİLYAR LİRALIK KATMA DEĞER

Kurum, kampanyanın ekonomik kazanımı olduğuna da işaret ederek şunları dile getirdi: Bu kampanya sayesinde milyarlarca liralık bir hacim ortaya çıkacak ve ekonomimize de yaklaşık 600 milyar liralık bir katma değer oluşturacak. Bu katma değerle birlikte inşaat sektörü ve inşaat sektörünü tetikleyen 250 sektör de bu ekonomik hacimden istifade edecek. Şehirlerimizin ekonomisi, istihdamı güçlenecek ve bu projelerde de genç mühendislerimiz, mimarlarımız yeni işlerine inşallah kavuşmuş olacaklar.

MÜTEAHHİTLERE 25 MİLYAR LİRALIK FİNANSMAN

Ayrıca bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dâhil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı sunulacak.

HANGİ FİRMALAR DÂHİL OLACAK?

● Emlak Konut’un ürettiği projeler,
● GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliğine bağlı şirketlerin projeleri,
● 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli bütün konut projelerisürece dâhil olabilecek. 

NASIL FAYDALANILACAK?

● Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini ilan edecek.
● Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak.
● Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

HANGİ PROJELER FAYDALANACAK?

● 81 ilde bitmiş sıfır konutlar,
● Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar,
● Bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden alınabilecek.
● Konutlar deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş olacak. 

KAMPANYADA ARANAN ŞARTLAR

● Hanedeki eşlerin üstünde konut olmayacak. 
● 5 yıl boyunca satılamayacak.
● Son 1 yıl içinde konut satmamış olacak.
● 1 yıl ikamet etme şartı olacak.

YÜZDE 10 PEŞİNAT

● Banka finansmanı sadece sıfır konutlara sağlanacak.
● 0,69’dan başlayan vade farkı
● 15 yıl vadeli
● Yüzde 10 peşinat
● İlk 3 yıl ödeme kolaylığı 
● Taksit oranı hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek 

EVLER NASIL OLACAK?

● Sıfır konutlar olacak.
● Deprem yönetmeliğine uygun, sağlıklı ve güvenli konutlar inşa edilecek.
● Sıfır atık ve enerji verimliliğine uyumlu, çevreyi merkeze alan konutlar.
● Sosyal donatı alanları öncelikli olacak.

DEVLET DESTEK OLACAK

● Vatandaşların ilk 3 yıldaki aylık taksitlerinin bir kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.
● Yüklenici firmalar da konut bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşa destek sağlayacak.

ÖDEME TABLOSU

Yüzde 0,69 faiz ile 1 milyon lira kredi için taksit tutarları
● İlk yıl: 4 bin 410 TL
● İkinci yıl: 5 bin 400 TL
● Üçüncü yıl: 6 bin 480 TL
● Dördüncü yıldan son 8 yıla kadar: 10 bin 315 TL
● Son 8 yıl: 12 bin 697 TL
Toplam ödenecek tutar: 1 milyon 909 bin TL

15 yıl vade 0,69 faizle konut fırsatı! Bu kampanya orta gelir grubunu ev sahibi yapacak

GYODER BAŞKANI KALYONCU: BURAYA KİLİTLENDİK, ÇOK OLUMLU OLACAK

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörün kampanyaya kilitlendiğini söyledi. Kampanyada üst gelir grubunun yatırım amaçlı konut ediniminin önüne geçildiğine dikkat çeken Kalyoncu, uzun vadeli olması, devletin ilk 3 yıl için desteği, yüksek kredi-düşük faiz oranı başta olmak üzere kararların ilk defa konut sahibi olacaklar için çok olumlu adımlar olduğunu ifade etti. Kalyoncu ayrıca kiracı-ev sahibi dinamiğine yeni bir açılım çalışmalarını da sürdürdüklerini bildirdi.

NAZMİ DURBAKAYIM: KONUT ÜRETMEYE DE EDİNMEYE DE TEŞVİK

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım “Sıradan bir kampanya değil. Hem konut edinmeyi hem konut üretmeyi destekleyen bir proje. Detaylar çok önemli. Bu kampanya uzun süren durgunluğun ardından  sektörü ateşler. Sektör oyuncuları işlerine gayretle sarılacak. Buna arsa maliyetlerinin düşürülmesiyle destek verilmeli. Yeni başlanacak projelerin de kampanyaya dâhil edilmesi ayrıca önemli. Kampanya şartları, diğer konut firmalarının katkı payı vererek kendi özel finansmanlarında düşük faizli satış kampanyası başlatmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

ZİYA YILMAZ: TÜM PAYDAŞLARIN FAYDASI GÖZETİLMİŞ

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 250 sektörü hareketlendirecek olan kampanyanın ekonomiyi güçlendireceğini ifade etti. Yılmaz “Kampanyayla bizim ülkemizde de 180 ay gibi ciddi bir süreyle konut kredisi verilmiş oluyor. Tüm paydaşların faydalanabileceği bir kampanya. Dünyada konut kredisi faizleri yukarı çıkarken, Türkiye’deki bu kampanya konut alıcısı için çok önemli” dedi.

TAMER ÖZYURT: GELİRE GÖRE KREDİ TIKANIKLIĞI AÇACAK

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt “Uygun şartlarda krediye ulaşma imkânı sunuldu. Gelire göre kredi, tıkanıklığı aşacak.Azami 15 sene vade çok önemli bir yenilik. Ciddi bir kesim bekliyordu” dedi.

ABDÜLKADİR AKKUŞ: HER KESİME DESTEK VEREN KAMPANYA

Boss4 Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş “Her kesimi destekleyen önemli bir proje oldu. Faiz oranlarının yüzde 1’in altında kalması ve uzun vadeye yayılması önemli bir adım oldu“ dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...