Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Borsada dar alanda kısa paslaşma

Borsada dar alanda kısa paslaşma

EKONOMİ Haberleri

Yılı kapatmaya hazırlandığımız bu haftalarda, borsa yatırımcısının yüzü gülmüyor. 2018 yılına 115 bin puanın üzerinde başlayan, 29 Ocak’ta 121.532 puanla bütün zamanların en yüksek noktasını gören borsa; ardından girdiği düşüş trendi ile birlikte, 17 Ağustos’ta en düşük 84.655 puana kadar geriledi.

Ö. FARUK BİNGÖL
ANALİZ

Tepki alımları ile 1 Ekim’de 100.647 puan görülse de, piyasalarda yaşanan “malum” sıkıntılardan dolayı bu nokta aşılamadı. Yeniden 90 binlere doğru yol aldık. Ekim ayının son haftasından itibaren yaşanan süreç; kabaca yukarıda 96 bin, aşağıda 88 bin 500 aralığında geçiyor. Yani “dar alanda kısa paslaşma” durumu hâkim. Şu anki durum, aynı zamanda bir ‘dip çalışması’ gibi de görünüyor.

Borsada dar alanda kısa paslaşma

Ağustostaki kur şokunun ardından yükselen faizler ve enflasyon; son çeyrekte ve devamında, ekonomide bir daralma ihtimalini artırdı. Şirket kârlılıkları üzerinde de ciro azalması, yükselen finansman ve ham madde giderleri gibi sebeplerden dolayı bir miktar gerileme bekleniyor. Borsa, haftalardır bu durumu fiyatlıyor. Bu süreçte hava yolu, savunma gibi ihracat yapan, döviz kazanan sektörler, perakende zincirleri gibi düzenli nakit akışı olan firmalar diri duruyor. Bankacılık sektöründe kârlar hafif geriliyor. Telekom, gayrimenkul, enerji gibi sektörler ise biraz daha etkileniyor. Sonuç olarak borsada alımların cılız kalması, ‘daralma’nın boyutunun tam netleşmemesinden kaynaklanıyor. Son dönemde yaşanan toparlanmanın daha da hız kazanması halinde, canlı yükseliş başlayabilir.

TÜNELİN UCUNDA ELMAS MI VAR?
Borsanın 2018’deki performansına bakıldığında; şubatta başlayan düşüş trendi, ağustos ortasında son bulmuş gibi görünüyor. Buradan gelen tepki hareketi, 100 bin puanı aşamadı. Şu anda teknik anlamda bir “elmas formasyonu” oluşuyor. Bu formasyon aşağıda gerçekleştiği için, muhtemel bir dönüşün işaretçisi olabilir. Önemli olan; 90 bin puanın üzerinde kalıcılık, 95-96 bin puanın üzerinde, günlük ve haftalık kapanışlar yapmak... Makro cepheden gelecek olumlu haberler, faizin ve dövizin stabil kalması gibi gelişmeler olumlu havayı destekler. 96 bin direncinin kalıcı olarak aşılması halinde, yeniden 100 bin puanları konuşuruz. Aşağıda 90 bin - 88 bin 500 destek bölgesinin korunması da çok önemli...

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...