Dolar gerilemeden yem fiyatları düşmez

Dolar gerilemeden yem fiyatları düşmez

EKONOMİ Haberleri

Döviz kurlarındaki yükseliş yem sanayinde vurdu. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yemde hammadde fiyatlarının yüzde 34 arttığına dikkat çekerek, “Doğal olarak yem fiyatları da yükseldi. Bu sebeple sektör yem satışlarında vadeleri kısma, stok maliyetlerini azaltma ve banka kredilerini mümkün olduğunca kullanmama tercihinde bulundu” dedi.

Sefa Bilgitekin
ANKARA

Yem fiyatlarının hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilediğini ifade eden Karakuş şöyle devam etti: “Yem fiyatlarındaki artışların durdurulamaması hayvancılıkla uğraşanların karma yemden uzaklaşmasına ve kaliteyi düşürmelerine sebep olabilir. Bu durum ise uzun vadede sektörün duraksamasına yol açabilir. Beyaz et sektöründe üretim maliyetlerinin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Kurlardaki artış, doğal olarak beyaz et sektörünü de etkiliyor. Entegrasyonlara üretim yapanlar, girdi maliyetleri sebebiyle üretimden uzaklaştı. Bitkisel üretimde özellikle yağlı tohumlarda kendimize yetmemiz gerekiyor. Dolarda gerileme olmadan yem fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Yem hammaddelerinde gümrük vergileri de düşürülmeli. Buna ilave olarak süt fiyatlarının da regüle edilmesi gerekiyor. Kırımızı et ve kasaplık hayvan ithalatına da son verilmesi yem sanayisinin sorunlarını hafifletecek.”

AB ÜLKELERİ İÇERİSİNDE İLK SIRADAYIZ
Türkiye’de 525 yem fabrikası bulunduğunu dile getiren Karakuş, “Karma yem sanayisi her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. 2018 yılında yüzde 8 artarak, kendi yemini üretenlerle birlikte 25 milyon ton yem üretimi oldu. Ülkemizde 525 yem fabrikası bulunurken, 20 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Dünya’da 7’nci AB ülkeleri içerisinde ise ilk sırada yer alıyoruz” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...