Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor
Ekonomi

Bakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2025 - 03:10
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor
Fotoğraf BaşlığıBakan Yumakli gazetemize konustu: Ormanlarin yangina direnci artiriliyor

Yanan orman alanlarının rehabilitasyon çalışmalarına değinen Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı “Her yörenin toprak yapısı, iklim şartları ve ekosistemine göre dayanıklı türleri seçiyoruz. Servi, dişbudak, harnup, çınar, sığla, meşe ve fıstık çamı gibi türler 5-10 sıra hâlinde dikiliyor. Böylece stratejik tesisler ve yerleşim yerlerinin etrafında yangınlara karşı direnç artırılıyor” dedi.

Kaydet
a- | +A

CEMAL EMRE KURT - Türkiye’de yangınlar sebebiyle her yıl binlerce hektar ormanlık alan kül oluyor. İzmir, Antalya, Muğla, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir son yıllarda Türkiye’de en çok yangın çıkan bölgeler arasında yer alıyor. Orman yangınlarına karşı etkin mücadele devam ederken, kül olan alanlar ise yeniden ağaçlandırılıyor.

"FARKLI BİTKİ TÜRLERİYLE ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanan alanların rehabilitasyonun birinci öncelikleri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Orman Genel Müdürlüğü bilimsel temelli ağaçlandırma çalışmalarıyla geleceğe nefes oluyor. Her yörenin toprak yapısı, iklim şartları ve ekosistem özelliklerine göre çalışmalar yapıyoruz. Yangına dayanıklı türleri özenle seçiyoruz. Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanların Tesisi Projesi’yle (YARDOP) yangının davranışını değiştirmek, şiddetini azaltmak ve yayılmasını önlemek amacıyla farklı bitki türleriyle çalışma yapılıyor.

Servi, dişbudak, harnup, çınar, sığla, meşe ve fıstık çamı gibi türler 5-10 sıra hâlinde dikiliyor. Bu çalışmalar sayesinde, stratejik tesisler, tarım alanları ve yerleşim yerlerinin etrafında yangınlara karşı direnç artırılıyor. Yangın sonrası ekosistemin yenilenmesi için sahada gözlemler yapıyoruz ardından en uygun rehabilitasyon yöntemleri belirliyoruz. Önce toprak kendini yeniliyor, ardından öncü bitkiler sahaya geliyor. Tohumdan çıkan ya da dikilen fidanlarla ekosistem canlanıyor. Böylece 3-5 yıl içinde yeniden orman örtüsü oluşuyor ve doğal yaşam dengesine kavuşuyor.”

BAKMADAN GEÇME
Bodrum’da orman yangını! Ekiplerin hızlı müdahalesi sonuç verdi
HABER
Bodrum’da orman yangını! Ekiplerin hızlı müdahalesi sonuç verdi

SUYA 23 YILDA 3,4 TRİLYON LİRALIK YATIRIM

Küresel iklim krizine karşı politikalar oluşturduklarını belirten Yumaklı, “2023-2027 dönemi için hazırladığımız Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde sürdürülebilir su arzını sağlamayı hedefliyoruz. Tüm illerimizin tarımsal kuraklık riskleri ilçe bazında saha gözlemlerine dayanan sıcaklık ve yağış verileri, sulama maksatlı barajlardaki doluluk oranları gibi birçok veri analiz ediliyor, paydaşlarla istişare ediliyor. 81 ilimizde tarımsal kuraklık kriz merkezleri kurduk. Bu merkezler su yılının başında tarımsal kuraklıkla mücadeleyle ilgili yıllık planlarını yapıyor. Son 23 yılda 3,4 trilyon liralık yatırımla 11 bine yakın su ve sulama eseri kazandırdık. Sulanan alan miktarını 7,2 milyon hektara çıkardık. Suda israfı önleyen kapalı borulu sulama sistemi oranımız yüzde 38’e ulaştı, 2028’e kadar yüzde 45’e çıkarmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimize bireysel modern sulama sistemlerinde yüzde 50 hibe desteği sağlıyoruz. Ayrıca yapay zekâ destekli sulama sistemlerini yaygınlaştırıyoruz. Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli gördüğümüz suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasını da 2024 yılında hayata geçirdik. Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum: Su tasarrufunu hayatımızın bir parçası hâline getirelim. Su, hepimizin ortak geleceğidir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor - 1. Resim
Başlık ResmiBakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor - 1. Resim

"ÜRETEN HERKESİN YANINDAYIZ"

Zirai üretimin artırılması için her alanda destek sağladıklarını vurgulayan Yumaklı, “Gençlerimizin ve kadınlarımızın tarımda daha fazla yer almaları bizim de hedeflerimiz arasında. Bunun için çok sayıda desteğimiz mevcut. IPARD-TKDK, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, Uzman Eller, Genç Çiftçi programlarıyla 97 bin projeye, 176 milyar TL hibe desteği vererek 282 bin kişiye istihdam sağladık. ORKÖY’de 293 bin projeye 35 milyar TL hibe ve kredi desteği verdik. Hayvancılıkta genç ve kadınlara daha çok destek oluyoruz. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi ile politikalarımızı hazırlarken onların da görüşlerine yer veriyoruz. Çiftçilerimizin tarımsal üretim için finansmana erişimleri de önemli çalışmalarımızdan biri. Tarım Kredi Kooperatifleri ile düşük faizli kredi sağlarken çeşitli destekleme ve yeni düzenlemeler ile kooperatiflerimizin yapılarını güçlendiriyoruz. Tarımsal desteklerde de tarımsal örgütlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kısaca üreten herkesin yanındayız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılını üretimin yüzyılı yapmak için tüm paydaşlarımızla gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

"TAKLİT VE TAĞŞİŞE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"

Bakan Yumaklı gıda ürünlerinde taklit ve tağşişe tahammülleri olmadığını söyledi.

Gıda güvenilirliği alanındaki denetimleri her geçen gün artırdıklarını dile getiren Yumaklı, “2024 yılında 1,3 milyondan fazla denetim yaptık. Bu yılın başından itibaren 730 bin denetim gerçekleştirdik. 2020’de cezalar ile ilgili önemli bir kanun değişikliğiyle taklit ve tağşiş yapanlara ağır cezalar getirildi. İşletmenin gelirine göre 375 bin TL ile 15 milyon TL arası ceza öngörülüyor. Ayrıca taklit tağşişli ürünler ve halkın sağlığını tehlikeye düşüren ürünlerin anlık olarak görüldüğü sistemi geçtiğimiz ekim ayında devreye aldık. Bunların dışında ilk başta gönüllülük esasına göre uygulanmaya başladığımız gıda işletmelerinin resmî kontrol durumunun takip edilmesine imkân tanıyan karekod uygulamasını mecburi hâle getirdik. Artık süpermarket, market, kasap, şarküteri, büfe ve manav gibi gıda satış yerleri ile restoran, kafeterya, otel gibi toplu gıda tüketim yerlerinin denetim durumlarını vatandaşlarımız Tarım Cebimde mobil uygulamamız aracılığıyla görebiliyor. Vatandaşlarımızdan özellikle bu uygulamayı indirerek hizmet aldıkları işletmeyle ilgili bu takipleri yapmalarını istirham ediyorum” dedi.

Bakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor - 2. Resim
Başlık ResmiBakan Yumaklı gazetemize konuştu: Ormanların yangına direnci artırılıyor - 2. Resim

SOKAK HAYVANLARI PROBLEMİ AZALDI

Bakan Yumaklı, sokak köpekleri ile ilgili olarak şunları kaydetti:

Burada asıl sorun köpeklerin sahipsiz olmasıydı. Bunun son yasal düzenlemeyle önüne geçtik. Sokaklarda sorunun bir miktar azaldığını görüyoruz ama yeterli değil. Bizim Bakanlığımızın yanında özellikle İçişleri Bakanı’mız Sayın Ali Yerlikaya ve 81 ilimizin valisinin yoğun çalışması var. Ben hassaten kendilerine çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl hayvan bakımevlerini 996, petshop’lara 2 bin 13 denetim yapıldı. Bu yıl ise hayvan bakımevlerinde 1429, petshop’larda 494 denetim gerçekleştirildi. Son bir yılda kanuna aykırı hareketten 19 belediyeye 119 milyon lira, 726 kişiye 29 milyon lira, ev hayvanlarını terk eden 70 kişiye ise 25 milyon lira ceza kesildi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Eylül, 2025 - 03:10
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Türkiye S-400’leri iade edecek mi? Güvenlik kaynakları açıkladı
    S-400’ler iade edilecek mi? Güvenlik kaynakları aç...
    Kaydet
  • 2
    Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Kaydet
  • 3
    Huriye Helvacı ve oğlunun ölüm nedeni kesinleşti! İşte cep telefonu ve DNA incelemesi sonuçları
    Huriye Helvacı ve oğlunun ölüm nedeni kesinleşti! ...
    Kaydet
  • 4
    Geliri olmayana 1 asgari ücret! Vatandaşlık maaşının başlangıç tarihi belli oldu
    Vatandaşlık maaşının başlangıç tarihi belli oldu
    Kaydet
  • 5
    Geçen yıl nokta atışı bilmişti! Dünyanın en büyük bankası JP Morgan, 2026 asgari ücret zammı tahminini açıkladı
    Geçen yıl nokta atışı bilmişti! Dünyanın en büyük ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Icardi'yi özlemek ve kaçınılmaz son!
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Fatih Tekke’nin niyeti kötü!
    Kaydet
  • M. Said Arvas
    M. Said Arvas Müslümanın Müslüman üzerindeki hakları...
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Sünneti terk eden şefaate kavuşamaz!
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan "Ben yalnız değilim ki!.."
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Kaydet
  • Fahreddin Paşa’nın arşivi tarihe ışık tutacak!
    Fahreddin Paşa’nın arşivi tarihe ışık tutacak!
    Kaydet
  • Fenerbahçe, İtalyan ekibine 48 sayı fark attı
    Fenerbahçe, İtalyan ekibine 48 sayı fark attı
    Kaydet
  • TFF'den 86 futbolcuya kötü haber!
    TFF'den 86 futbolcuya kötü haber!
    Kaydet
  • Selçuk İnan'dan bahis soruşturması açıklaması
    Selçuk İnan'dan bahis soruşturması açıklaması
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kopan kaya parçası eve girdi! Facianın eşiğinden dönüldü
Kopan kaya parçası eve girdi!
Kaydet
Barbaros Yoloğlu evli mi, boşandı mı?
Barbaros Yoloğlu evli mi?
Kaydet
THY, yeni bir ülkeye daha uçmaya başladı! Kamboçya seferleri başladı
THY, yeni bir ülkeye daha uçmaya başladı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası