Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Balon balığı tehdit değil kansere ilaç olacak
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Balon balığı tehdit değil kansere ilaç olacak

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2019 - 06:33
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Balon balığı tehdit değil kansere ilaç olacak
Fotoğraf Başlığı Balon baligi tehdit degil kansere ilaç olacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 15 yıl aradan sonra toplanacak Tarım Şûrası için “Fikrini paylaş” mesajına 23 bin dönüş oldu. Sürdürülebilir, katma değeri yüksek yeni politikalar oluşturmak için; 21 çalışma grubu, binlerce saat süren toplantılarda bu görüşleri değerlendirdi. Şûrada; son dönemde özellikle Akdeniz’de sayısı artan ve zehri çok kıymetli olan balon balığının ekonomiye kazandırılması için önemli kararlar alınacak.

Kaydet
a- | +A

Fikret Çengel
İSTANBUL

Son dönemde özellikle Akdeniz sahil şeridinde sayısı artan balon balığı, zehirli bir tür olması sebebiyle denizlerimizdeki diğer balık türleri için önemli bir tehdit oluşturuyor. Bununla birlikte balon balığı derisi yeni bir kanser ilacının üretiminde kullanılıyor. Bir Kuzey Amerika ülkesinden 5 bin ton balon balığına ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere talep geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı bu noktadan yola çıkarak, sahillerimizi tehdit eden balon balığının ihracatına başlıyor. Bu şekilde balon balığının tehdit değil, kanser hastaları için çare olması hedefleniyor. Böylece istilacı bir tür fırsata dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.
Kanser ilacı olarak balon balığının ekonomiye kazandırılması fikri, mayıs ayında ilk adımı atılan 3. Tarım Şûrası’nda ele alınan binlerce önemli konudan birisi. Temelde çiftçileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruşlarını bir araya getirerek tarım ve ormancılık alanında çözüm getiren önerilerin ele alındığı bir platform olarak kurulan tarım şûrası 15 yıl aradan sonra yeniden start aldı. 18-21 Kasım tarihlerinde toplanacak şûra, 6 aylık çalışmasını sonlandırıp kamuoyu ile paylaşacak.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şûra öncesi ekonomi basını ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Amaçlarının daha fazla etkileşim kurarak tüm paydaşların ortak aklı ile gelecek 5 yılın planını hazırlamak olduğunu ifade eden Pakdemirli “25 yılın politikalarını da bu katılımcı yaklaşım şekillendirecek. Sürdürülebilir tarım politikası, katma değeri yüksek hasıla, üretici ve tüketiciyi koruyan politikalar geliştirerek tarım politikamızı şekillendireceğiz” diye konuştu.

DÜNYANIN 7. BÜYÜK TARIM ÜLKESİYİZ
Türkiye’nin tarım hasılası ile dünyanın 7. Avrupa’nın ise Fransa’dan sonra ikinci büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Pakdemirli “Bugün sadece iyi olmak yetmez. Çok daha iyi olmak zorundayız. Ortak akılla üretilecek fikirlerin odağında kırsal kalkınma var. Yani tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması, katma değerinin yükseltilmesi, gıda güvenliği, sürdürülebilir politikalar, üreticiyi koruyan ve tüketiciyi kollayan bir anlayış. Bunun için her kesim ile görüşüyoruz. Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Sırada bunların hayata geçirilmesi var” diye konuştu.

ŞÛRADA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:
Pakdemirli şûra sırasında ele alınan bazı konu başlıkları şöyle sıraladı:
¥ Sıfır kilometre yaklaşım: Üretici, ürünleri bulunduğu yerde tüketim zincirine dâhil edebilmeli. Ayşe Nine evinin bahçesinde yetiştirdiği marulu, bu yaklaşım ile bir sokak öndeki markette satabilecek. Hem üretici kazansın hem de tüketici uygun fiyata gıdaya ulaşsın.
¥ Kadın çiftçi kümelenmesi: Berrin Yetkin’in hayata geçirdiği ve 7 üyeli kooperatif, şimdi 107 üyeye ulaştı. Şekerpancarı, hayvancılık, pekmez üretip satıyor. Geçen yıl üyelerine 60 bin lira kar dağıttı. Bu tür kümelenmeler teşvik edilecek.
¥ Tarlada maksimum verim: Çiftçiler yakından izlenecek ve ürün konusunda teşvik alacak. Bakanlıkla ortak hareket eden çiftçiler desteklerler ve maksimum verim konusunda özendirilecek. Böylece Tarım üründe hasıla yüzde 20-30 arasında artırılacak.
¥ Elektrikli traktör devrimi: Yerli elektrikli traktörler yakın zamanda tarlada işbaşı yapacak. Maliyetleri patlamalı traktörlere yakın elektrikli modeller 10 liralık yakıtla günü tamamlayacak. Böylece üretim maliyetleri ciddi oranda düşerek gıda enflasyonuna olumlu katkı yapacak.
¥ Yeşil doğaya kırmızı tanklı güç: Yangınla mücadelede yeni bir aktör devreye giriyor. Uçakların yerine helikopter sayısı artacak karadan da zırhlı araçlar yangına müdahale edecek. Oksijen dolu araçlar uzun süre görev alacak, dozer ve yangın söndürme işlevi olan orman tankları ile yangınlara müdahale edilecek.
¥ Gıda enflasyonu ile topyekûn mücadele: Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile iş birliğine giderek gıda enflasyonu kontrol altına alınacak. Hal Kanunu, depoculuk, tohum, gübre konularında çalışmalar hızlanacak. Tedarik zinciri düzenlenecek.

BİR GRAMI 6,5 MİLYON TL
Çukurova Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; ilaç sanayisinde kullanılan ve balon balıklarında mevcut “Tetrodotoksin” adlı zehrin 1 gramı, 1 milyon avroyu (yaklaşık 6,5 milyon TL) buluyor. Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde yer alan, kanser tedavisinde kullanılan bu zehir, Bakanlık tarafından yapılacak çalışmalarla ülkemiz için ciddi gelir kapısı olacak.

21 çalışma grubu 200 toplantı yaptı

∂ 3. Tarım Şûrası tüm kesimleri ortak akıl platformuna davet etmek için tüm iletişim araçlarını kullandı. Sisteme kayıtlı tüm çiftçilere mesaj göndererek öneri ve taleplerini istedi. Tam 2 milyon kişiye ulaşıldı. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da çağrıya cevap verdi. 6 aylık süreçte, 81 ilde, 200’ün üzerinde toplantıya 7000 paydaş katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin çağrısıyla başlatılan sürece 23 bin kişi görüşlerini bildirdi. Paylaşılan fikirlerin yüzde 40’ı halktan, %30’u çiftçiden, geri kalan %30 fikir ise ekosistemden geldi. Şura Genel Sekreterliğine ulaştırılan görüşlerin takibi anlık olarak yapılarak çalışma gruplarına iletildi. Çalışma belgelerinin hazırlanması aşamasında bu görüşler grup toplantılarında değerlendirilen 21 çalışma grubunda yaklaşık 2.000’e yakın katılımcıyla toplantılar gerçekleştiriyor.

Ispanak en güvenli gıda

∂ Zehirli otların karışması sonucu ıspanak tüketen birçok insan hastanelerde tedavi gördü. Bakan Pakdemirli, rutin olarak hal ve pazarlardan sürekli numunelerin alındığını ve ıspanak konusunda çok sıkı denetim yapıldığını kaydetti. Pakdemirli “Şu anda en güvenilir gıda ıspanak kimse endişe etmesin” dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 18 Kasım, 2019 - 06:33
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Kaydet
Greenwood kaçıyor! Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Kaydet
Talep toplama yarın başlıyor! Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası