Borlu kombi ile fatura 10 liraya düşecek

- Güncelleme:
Borlu kombi ile fatura 10 liraya düşecek

Ekonomi Haberleri

Türk girişimci Mehmet Can Arvas, doğalgaz yerine bor madeni ile çalışan kombi üretti.. Su ve elektriğin bor ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan hidrojen enerjisi ile evlerinin ısınabileceğini söyleyen Arvas “Prototipini ürettik, Almanlar üretim için görüşmeye çağırdı. Aylık fatura 10 liraya kadar düşüyor” ifadelerini kullandı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye, bu madeni birçok alanda kullanmaya başladı. Temizlikten gıdaya, tekstilden yakıta kadar geniş çerçevede işlenen bor, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Zamanında ham maden olarak ihraç edilen bor, şimdilerde geliştirilerek katma değerli ürün hâline getirilmiş durumda.

Hükûmet ve ilgili bakanlıklar bor madeninin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını sürdürürken, özel sektör de boş durmuyor. FHM Nanoteknoloji Bor ve Toryum Ürünleri AR-GE AŞ Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, şirket olarak bugüne kadar bor ile ilgili birçok ürün geliştirdiklerini belirterek “Son olarak geliştirdiğimiz ‘doğalgaz yerine bor ile çalışan kombi’ projesi kritik önem taşıyor. Çünkü dünya ciddi bir enerji krizi yaşıyor. Ülkemiz de enerji ithalatçısı konumunda bulunuyor. Uzun yıllardır yaptığımız çalışmayla bor ile çalışan kombi üretimini gerçekleştirdik. Prototipi yapıldı. Almanya üretim konusunda çok istekli ancak, biz bu ürünü ülkemizde üretip vatandaşlarımızın kullanımına sunmayı hedefliyoruz” dedi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Arvas “Kombinin içine sabun büyüklüğünde güçlendirilmiş bor kalıbı konuluyor. Kombideki su ve elektrik bu kalıba temas ettiğinde reaksiyona giriyor ve ortaya güçlü bir enerji çıkıyor. Bu hidrojen türünde bir enerji. Borun yanma ve depolama kapasitesi çok yüksek olduğundan, kombi içine konulan bu tablet, üç ay kadar uzun ömürlü oluyor. Ama üç ay sonra tableti değiştirmek gerekiyor. Normalde evlerdeki kombilerde yer alan peteklerdeki su devir daim işlemi yapıyor ve evde gezinirken su ısı kaybediyor. Bu  sistemde kapalı petek ve içinde bor karışımlı su yer alıyor. Sadece alttan ince borularla bu peteklerin uçlarına elektrik değdiğinde içerideki bor karışımlı sıvı hızla ısınıp geç soğuyor” diye konuştu.

ALMANYA’DAN YATIRIM TALEBİ

Proje ile ilgili Alman yatırımcılardan talep olduğunu dile getiren Arvas “Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla bu ürünün seri üretimini gerçekleştirebiliriz. Yatırımcılarla görüşmelerimiz sürüyor. Kombiye uyguladığımız sistem ile bir evin doğalgaz faturasını aylık 10 liraya kadar düşürmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu. Arvas, projenin doğalgaz tüketmemesi nedeniyle çevreci de olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...