Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dolar fiyatları enflasyon verisiyle geriledi
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Dolar fiyatları enflasyon verisiyle geriledi

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2016 - 10:52
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Dolar fiyatları enflasyon verisiyle geriledi
Fotoğraf Başlığı Dolar fiyatlari enflasyon verisiyle geriledi

Küresel risk iştahında azalma ve iç risklerin etkisiyle fiyatlar 3.56 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından geriledi. Kur fiyatları, 3.54 seviyesinin altını gördü. Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından ülkenin kırılgan bankalarının baskı altında kalacağı endişesiyle başlayan riskli varlıklardan kaçışa paralel olarak 20 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kaydet
a- | +A

Dolarda küresel güçlü seyir, İtalya'da dün yapılan referandum ardından risk iştahında azalma ve TL'nin kendi iç riskleri nedeniyle baskının sürdüğü dolar/TL 3.56'yı aştı. Kur, beklentinin altında gelen enflasyon verisi sonrası 3.54 seviyesinin altını gördü. Dolar/TL, saat 10:45 itibari ile bankalararası piyasada 3.5446 seviyesinden işlem gördü.

Dolar endeksi ise ABD'de faizlerin bu ay artırılacağı beklentisinden destek alıyor. Yurtiçinde ise son dönemdeki birçok gelişme yatırımcı algısını bozmuş durumda.

EURO SERT TEPKİ VERDİ

Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin anayasa reform teklifinin referandumda reddedilmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması sonrasında euro bölgesinde siyasi belirsizliğin artması sonucu dolar karşısında keskin değer kaybetti.

Euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı.

Uzmanlar 2015 Mart ayında gördüğü dip seviye olan 1.0457'nin altını görmesi halinde euronun 2003 başlarından bu yana en düşük düzeylere gerileyebileceğini ve 1 seviyesine inen bir trendin başlayabileceğini belirtiyorlar. Birçok yatırımcı euronun dolarla parite anlamına gelen 1 seviyesine inebileceğini bir ihtimal olarak görmeye başlarken, işlemciler şu anda 1.05 düzeyinde opsiyon kontratlarından kaynaklanan güçlü alımlar ile karşılaşıldığını belirtiyorlar.

AB KARŞITLARININ ELİ GÜÇLENDİ

İtalya'da yapılan referandumda, kritik anasaya değişiklikleri oylandı. En önemli maddesi, Senato'nun yetkilerinin azaltılması olan değişiklik paketinin referandumda reddedilmesi üzerine İtalya Başbakanı Renzi, daha önce söz verdiği gibi istifa kararı aldı. Yapılacak olası bir erken seçimde ise İtalya'nın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali yüksek. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Yıllık enflasyon 7 olarak açıklandı

TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı. Tüketici fiyatları endeksi kasım ayında yüzde 0.52 arttı; yıllık enflasyon yüzde 7'ye geriledi. Tüketici fiyatlarında Kasım'da 0.80 artış bekleniyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; Kasım ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,52 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 7 olarak hesaplandı.

TÜİK'ten yapılan açıklama şöyle:

ÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre %7 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,79 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde %1,25, çeşitli mal ve hizmetlerde %1,16, konutta %0,87 ve haberleşmede %0,64 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,12 ile ev eşyası oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %10,92, ulaştırma %9,57, eğitim %9,50, sağlık %9,16 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ TR81’DE (ZONGULDAK, KARABÜK, BARTIN) OLDU

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %8,16 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %8,62 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %9,28 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti.

Kasım 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 282 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 91 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

EKİM AYINDA ENLASYON

Enflasyon, ekim ayında yüzde 1.44 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşmişti. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.28'den yüzde 7.16'ya gerilemişti.

PİYASA TURU: Tarihi referandum euroyu vurdu (Piyasalarda son durum)

10:54 Euro TL karşısında 3,76'nın üzerinde

10:25 İtalyan varlıkları sert değer kaybediyor

Referandum sonuçları ardından ilk işlemlerde İtalyan varlıkları sert düşüşte. İtalya 10 yıllık tahvilleri Cuma kapanışına göre 13 bps yükseldi ve yüzde 2'yi aştı.

10 yıllık İtalyan tahvilinde getiri yüzde 2,033'te. Tahvildeki satışlar PIIGS Avrupasına da (Portekiz-İtalya-İrlanda-İspanya-Yunanistan) yansıyor. Portekiz 10 yıllık tahvil faizi de 11 bps yükselişte. Alman 10 yıllıklar ise 7 bps düşüşte.

Diğer taraftan İtalyan borsası MIB ön işlemlerde 370 puan düşüşle 1.676,7'de.

Euro/dolar da yüzde 0,6'ya yakın değer kaybıyla 1,0602'de.

10:18 Türk lirasına enflasyon dopingi

Enflasyon verisi öncesi 3,56'nın üzerine kadar çıkan dolar/TL beklenenden iyi gelen verinin ardından 3,54'ün altına indi.

10:05 Türkiye'nin Kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında

Ekim ayında sürpriz bir artış kaydeden enflasyon Kasım ayında beklentilerin altında gelerek yüzde 7 oldu.

09:55 Türk hisseleri nasıl açıldı?

BIST 100 endeksi yüzde 0,44 düşüşle 73 bin 68 puandan açıldı.

Dolar/TL 3,55'in üzerinde.

09:07 Yurtiçi piyasalarda gözler enflasyon verilerinde

Tüketici fiyatlarının yıllık bazkda yüzde 7,4, aylık bazda yüzde 0,89 artması bekleniyor.

Ziraat Yatırım ekonomisti Bora Tamer Yılmaz bugünkü notunda, "Piyasa beklentisi, 89 baz puan aylık enflasyon. Biz de enflasyonun 60 ila 100 baz puan bandında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Eğer aralığın alt ucuna yakın bir değer çıkarsa TCMB'nin yüzde 7,5 sene sonu beklentisinin gerçeğe dönüşme şansı artabilir. Gıda fiyatlarının halen ılıman seyretmesi ve geçtiğimiz hafta içinde açıklanan İTO enflasyonunun tarihi ortalamalarla uyumlu gelmesi veri öncesinde rahatlatıcı gelişmelerdi" dedi.

08:45 Tahvil piyasalarında ABD Hazine ve Alman devlet tahvillerinin getirilerinin gerilemesine paralel olarak İtalyan devlet tahvillerinin satış baskısı altında kalacağı belirtiliyorlar.

08:00 Referandum ve Başbakan Renzi'nin istifası sonrası İtalya'yı neler bekliyor?

06:40 Türk lirasında referandum etkisi sınırlı oldu

Haftayı 3,52 seviyelerinde kapatan dolar/TL, referandum sonuçlarını kesinleşmesiyle Asya piyasalarında 3,53'ün üzerine çıktı. Kur güçlü dolar ve iç siyasi gelişmeler,n etkisiyle geçen hafta 3,60'ı test etmişti.

Euro/TL ise yüzde 0,8 yükselişle 3,7278 seviyelerinde.

06:20 Trump tweet attı, yuan düştü

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Çin hükümeti ve para birimiyle ilgil attığı tweetler üç gündür yükselen yuanın sert bir şekilde düşmesine neden oldu.

Trump attığı tweetlerde, "Çin para birimini devalüe etmenin (bizim şirkelerimizin rekabetini zorlaştırmanın), ülkelerine giden ürünlerimizden yüksek vergi almanın (ABD onlara vergi uygulamıyor) veya Güney Çin Denizi'nde dev bir askeri kompleks inşa etmenin uygun olup olmadığını bize sordu mu? Hiç sanmıyorum!" dedi.

Mesajların ardından offshore yuan yüzde 0,3 geriledi.

Çin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen'i aramasına sert tepki göstermişti.

06:13 Altın fiyatları dalgalı

İtalya referandum sonuçları gelmeye başladığında yükselen altın, daha sonra düşüşe geçti.

Önce yüzde 0,9'a kadar yükselen fiyatlar yüzde 0,5'e kadar düşerek 1.171 dolar seviyelerine geldi.

06:12 Asya hisseleri referandum etkisiyle düştü

İtalya'daki referandumdan "hayır" çıkması yatırımcıların riskli varlıklardan uzak durmasına neden oldu ve Asya hisse senetleri geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,4 düşerken, Japonya'nın Topix endeksi yüzde 0,7 geriledi.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacifik baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasanın dikkatini yönelttiği tek başına referandumun kendisi değil, Renzi'nin istifasının potansiyel etkileri," dedi. Spooner Cuma açıklanan istihdam verisinin de piyasaalrda etkili olduğuna dikkat çekerek, "İstihdam verisi ABD işgücü piyasasında iyileşmeyi gösterdi ve bu piyasa Fed'in faiz artırımına devam etmesi için doğru yönde hareket ediyor" dedi.

06:06 Petrol fiyatlarında gerileme

Petrol fiyatları da yüzde 1'e yakın aşağıda. Geöen hafta 2011'den bu yana en iyi ayını geçiren ham petrol 51,20 dolar seviyelerinden, brent petrol ise 54 doların hemen altından işlem görüyor.

06:05 Euro 20 ayın en düşüğüne geriledi

Sonuçların etkisi Brexit referandumu veya Trump'ın seçildiği gün gibi sert olmadı, en büyük etki euroda görüldü. Euro dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde geriledi ve 1,0550'lere kadar indi.

06:00 Merakla beklenen referandum sonuçlandı: Hayır oyu çıktı, Renzi istifa etti

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Aralık, 2016 - 10:52
Haberle İlgili Daha Fazlası
rize Spor Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Kaydet
Greenwood kaçıyor! Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Kaydet
Talep toplama yarın başlıyor! Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası