Fındık fiyatları için bir zam teklifi daha: "Beklentimiz 3,5 doların üstünde"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fındık fiyatları için bir zam teklifi daha: "Beklentimiz 3,5 doların üstünde"

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en stratejik gıda ürünlerinden birisi olan fındıkta hasat dönemi yaklaşırken, üreticiler zam beklentisini açıklamaya devam ediyor. Sakaryalı fındıkçıların ardından Zonguldak fındık üreticileri zam teklifini açıkladı.

Türkiye'nin en stratejik gıda ürünlerinden birisi olan fındıkta hasat dönemi başlıyor. TMO'nun fındığı bu sene kaç TL'den alacağı merak konusu olmayı sürdürürken, üreticiler fiyat beklentilerini açıklamaya devam ediyor. Zonguldak Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, uzun zamandır bu yana 60 TL'ye sabitlenen fındık fiyatlarının 3.5 dolar civarında olması gerektiğini söyledi.

YENİ SEZON MAHSUL HASADI BAŞLIYOR

Geçen yıl hasat başladıktan sonra fındık alım fiyatı sezon sonrası serbest piyasada 60 TL'ye kadar yükseldi. Üreticiler ise maliyetin 45 TL'ye kadar çıktığını belirterek, açıklamanın bu yıl erkene çekilmesinden memnun olduklarını ve iyi bir fiyat açıklanacağına inandıklarını dile getirdi. Fındık üreticileri yaklaşık 2 hafta sonra yeni sezon mahsullerini hasat etmeye ve sonrasında da pazara çıkarmaya başlayacaklar.

Fındık fiyatları için bir zam teklifi daha: "Beklentimiz 3,5 doların üstünde"

3.5 DOLAR AFAKİ BİR RAKAM DEĞİL

Konuyla ilgili konuşan Alaplı Ziraat Oda Başkanı Şeref Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Fındıkta bir maliyeti var. Rekolte sebebi ile 45 TL gibi bir maliyet tahmin ediliyor. Bu maliyetin karşısında bir fiyatın oluşması bekleniyor. Biz afaki bir fiyat istemiyoruz. Bu sene fiyat beklentimiz ise, 3,5 doların karşılığı olan Türk lirası.

Bugünkü kura göre beklentimiz 96 lira bir fiyatın oluşması kamuoyunu rahatlatacaktır. Türkiye fındığını yüzde 80’i ihraç ederek satışı dolar üzerinden yapılıyor. Beklentimiz 3,5 dolar değer üzerindedir. Bu çerçevede en azından 90 ile 100 lira bandında olması. Üreticimiz açısından bu fiyatın altında fiyatın açıklanması halinde, üreticimizin ciddi anlamda mağdur olacağını düşünüyorum."

Alaplı’da 22 Temmuz Cumartesi günü serbest piyasada 50 randıman levant kalite kabuklu fındık 60 TL’den işlem görüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...