Çin'den ithalat yapan bin pişman: Gümrük oyunuyla mala el koyuyorlar

- Güncelleme:
Çin'den ithalat yapan bin pişman: Gümrük oyunuyla mala el koyuyorlar

Ekonomi Haberleri

Son aylarda Ali Express üzerinden Türkiye’ye ithal edilen ürünler gümrükte bekletiliyor. İddialara göre Türkiye’deki dağıtım yetkisini alan Tayland merkezli ‘Sinötrans Makzube’ isimli şirket, ürünlerin fiyatlarını yüksek faturalarla şişirerek vatandaşın ürünlerine gümrükte el koyuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’de birçok kişi ve işletme AliExpress üzerinden Çin’den ürün ithal ediyor. Normal şartlarda gelen ürünler PTT aracılığıyla dağıtılırken, son 3 aydır Sinötrans adında bir şirket, Aras Kargo ile birlikte bu dağıtım yetkisini aldı. AliExpress’in kurduğu bir şirket olan Tayland merkezli Sinötrans, gümrükte dağıtım ve onay yetkisini almasının ardından teslimatlarda sorun yaşanmaya başladı. 

Normal şartlarda bir T.C vatandaşı Çin’den aylık 5 ayrı kargo ve 150 avroyu geçmeyecek şekilde ürün sipariş edebiliyor. Bu ürünler gümrüğe takılmadan kişilere ulaşıyor. Ancak iddialara göre Sinötrans isimli şirket gelen ürünlere yüksek ordino faturası kesmeye başladı. Hâl böyle olunca 100 liralık bir ürün 1.000 liraya yükselmiş oldu. Böylece ürünler gümrüğe takılıyor.

ŞİKÂYETLER ARTTI

Yine iddialara göre yüksek fiyat olduğu için alınmayan ürünler ise Sinötrans şirketi tarafından el konuluyor. Mağdurlar Ali Express ile iletişime geçtiklerinde ‘gümrükten işi çözün’ cevabı alıyorlar. Yaşanan bu sorun binlerce kişinin mağduriyetine neden oluyor. 

Şikâyetlerde “Uzun yıllardır Ali Express’ten aldığım ürünleri son aylarda sürekli gümrüğe takılır oldu. Sinötrans Makzube isimli şirket dağıtım kontrolünü almış, yüksek ordino faturası kesip ürünleri bilinçli olarak gümrüğe takıyorlar. Ürünler günlerce orada bekliyor. Almak isteyenlere ise yüksek faturalar çıkarılıyor. Kalan ürünler ise bu şirketin eline kalıyor. Devlet bu durumu acilen çözmeli” gibi açıklamalar yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
veysel16 Haziran 2023 14:53

kesinlikle öyle. Allah için biri şuna bir çözüm bulsun. Bu firma resmen ürünlerin üstüne çöküyor. 1000 tl lik ürün için 7 8 bin tl ücret talep ediyorlar.

Sonraki Haber Yükleniyor...