Günübirlik evde 100 gün sınırı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Günübirlik evde 100 gün sınırı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kamuoyunda Airbnb olarak adlandırılan düzenleme ile tek sefere mahsus 100 günden fazla süreyle kiralanan konutlar, kapsam dışında kalacak. Ancak ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutun dört defadan fazla kiraya verilmesi hâlinde idari ceza kesilecek

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeleri içeren torba yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kamuoyunda Airbnb olarak da adlandırılan düzenlemenin haftaya Meclis’e geleceğini bildirdi. Güler “Günlük kiralık evler için, biliyorsunuz gerek kapıda vize kapsamında gerekse doğrudan vizesiz ülkemize turizm amaçlı gelen turistlerin ülkemizde kalma süresi 90 gün. 90 günden fazla kalmak istiyorsa, burada ikamet izni alması gerekiyor. Bu 90 günü de düşünmek suretiyle 100 gün belirlenmiş durumda” dedi. Düzenleme ile konutların gerçek ve tüzel kişilere, turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmesi amaçlandı. Tek sefere mahsus 100 günden fazla süreyle kiralanan konutlar, kapsam dışında kalacak.

KAT MALİKLERİNİN RIZASI ALINACAK

İzin belgesinin niteliği de yeniden belirlendi. İzin belgesini sadece bakanlık verebilecek. Bakanlık bu yetkiyi valilik vasıtasıyla kullanacak. Birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda izin belgesine ilişkin düzenlemede kat malikleri söz sahibi olacak. Kat maliklerin oybirliği ile alınan karar neticesinde bu konutlar kiralanabilecek. İzin belgesi alma yükümlülüğü kiraya verene ait olacak. Emlak danışmanı ya da mülkün asıl sahibi sorumlu tutulacak. Kiraya verenin ölümü hâlinde mirasçılar tarafından başvuruda bulunulmaması durumunda izin belgesi geçersiz sayılacak.

CEZA KESİLECEK DURUMLAR

İzin belgesi bulunmaksızın kiralamada, üçüncü kişilere kiralamada, mesken olarak kullanmak amacıyla yapılan kiralamalarda, izin belgesi olmayan konutların kiralanması hâlinde idari yaptırım olacak. Ayrıca her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verilmesi hâlinde de idari ceza kesilecek. Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin otuz gün içerisinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi de cezai yaptırıma tabii tutulacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin bakanlıkça belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi veya yapılacak denetimlerde bu belgenin sunulmaması hâlinde de ceza kesilecek.

AMAÇ DIŞI KULLANIMDA İZİN BELGESİ İPTAL EDİLECEK

Belge sahibinin izin belgesinin iptalini talep etmesi, turizm amaçlı kiralama faaliyetine son verildiğinin tespiti, konutun yeni maliki tarafından başvuru yapılmaması, konutun kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının bildirilmesi, sağlık ve hijyen kurallarına uyun olmaması durumunda izin belgesi iptal edilecek. Düzenleme ile ayrıca yetkili idare tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alma süreleri, bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren 1 yıldan 6 aya düşürülecek.  

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...