Kalıcı yaz saati ile 9,2 milyar TL cepte

Kalıcı yaz saati ile 9,2 milyar TL cepte

EKONOMİ Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kalıcı yaz saati uygulaması ile dünyaya örnek olduğumuzu belirterek, "9,2 milyar TL tasarruf ettik" dedi.

C. FIRAT AYDOĞMUŞ | ANKARA

ABD Senatosu, Türkiye'nin yıllardır uyguladığı "kalıcı yaz saati" sistemine geçişi onayladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede "Enerji ile ilgili her konuya stratejik ve bilimsel yaklaşıyoruz. Enerji verimliliği ve tasarrufu, öncelik verdiğimiz husus. Bu çerçevede 2016 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir çalışma başlattık. Ortaya çıkan bilimsel rapor doğrultusunda Sürekli Yaz Saati Uygulamasına geçtik. Neticede bugüne kadar yaklaşık 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağladık. Vatandaşımız da yaklaşık 9,2 milyar TL tasarruf etti" dedi. Uygulama konusundaki eleştirilerin mesnetsiz olduğunu söyleyen Bakan Dönmez "Maalesef buradan malzeme çıkarmaya çalışanlar oldu. Hâlbuki en saygın bilim adamlarımızın yaptığı çalışma ile hayata geçirdiğimiz bu model, dünyaya örnek oldu" diye konuştu.

2019’da yapılan oylama sonucunda AB ülkeleri, saat uygulamasını seçmede serbest bırakıldı. Diğer taraftan ABD Senatosu, yaz saati uygulamasının kalıcı hâle gelmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısını onayladı. Senatör Marco Rubio, yaz saati uygulamasının kalıcı hâle gelmesinin birçok açıdan yararlı olacağını, suç oranları, intiharlar ve çocuk obezitesi gibi birçok olumsuzluğun azalmasına vesile olacağını söyledi. Uygulamanın ülkede 20 Kasım 2023'te başlayacağı belirtildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...