Mal ve hizmet ihracatı uçacak! Uzak ülkeler ve İslam ülkeleri ön planda

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mal ve hizmet ihracatı uçacak! Uzak ülkeler ve İslam ülkeleri ön planda

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ekonomi yönetimi cari açığın azaltılması için çalışmalarını hızlandırırken, Ticaret Bakanlığı da mal ve hizmet ihracatının artırılması için düğmeye bastı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Yapılan planlamaya göre; hâlihazırda 255 milyar dolar seviyesinde olan mal ihracatı, bu yıl 267 milyar dolar seviyesine çıkarılacak. Mal ihracatı, önümüzdeki 5 yıl sonunda da 375,4 milyar dolara yükseltilecek. Şu an için 100 milyar dolar civarında olan hizmet ihracatı ise 5 yılda ikiye katlanacak ve 200 milyar dolar seviyesine çıkarılacak.

YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİKTE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Ayrıca, yurt dışı teknik müşavirlik hizmetlerinin yıllık toplam proje tutarı 240 milyon dolara yükseltilecek. Şu anda 20 milyar dolar bandında olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri iş hacmi de bu yıl 26 milyar dolara, 2025’te yıllık 30 milyar dolara çıkarılacak. Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023 yılını 27,4 milyarlık proje değeriyle kapattığını dile getiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat “2023 yılı sonu itibarıyla toplam proje sayısı 12 bin 71’e ulaştı. Tam 135 ülkede bu projeler kazanılmış, tamamlanmış ve tamamlanmaktadır. 1972’den bu yana 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 projede toplam değer 501 milyar 900 milyon dolara, yani yarım trilyon dolara yükselmiştir. Bunun 452 milyar doları son 21 yılda elde edilmiştir” demişti.

İhracatın artırılmasına yönelik çalışmalar hızlanırken, uzak ülkeler ile İslam ülkeleri pazarları ön planda olacak. Bu kapsamda, Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamındaki ülkelerin ihracattaki payı, 5 yıl içinde 0,5 puan artışla yüzde 37,8’den yüzde 38,3’e yükseltilecek.

Ticaret Bakanlığı, markalaşmayla ilgili de adımlar atacak. Hizmet ihracatına yönelik Turquality ve Marka Programları kapsamında desteklenen marka sayısı, bu yıl 80’den 90’a çıkarılacak. Turquality ve Marka Programları kapsamında desteklenen marka sayısı, 2028’e kadar 140’ı bulacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...