Memur ve emekli zammında ilk eşik aşıldı: Hükümet ile Memur-Sen arasında ön müzakere tamamlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur ve emekli zammında ilk eşik aşıldı: Hükümet ile Memur-Sen arasında ön müzakere tamamlandı

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca memur ve emekli Temmuz ayının ardından yeniden zam dönemine girdi. 2024 ve 2025 yılı zam oranlarının belli olacağı 7. dönem görüşmelerinde ilk eşik aşıldı. Hükümet ile Memur-Sen arasında ön müzakere tamamlandı.

Memur ve memur emeklisi 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos'ta başladı. Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesinde hükümet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında ön müzakere süreci tamamlandı.

HÜKÜMET İLE MEMUR TEMSİLCİSİ BİR ARAYA GELDİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alan yetkili sendika, Memur-Sen'den yazılı açıklama geldi. Açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'in de bazı toplantılarına katıldığı komisyon çalışmalarında, genele ve hizmet kollarına ilişkin maddeler görüşüldü.

11 HİZMET KOLUNUN TEKLİFLERİ MASAYA YATIRILDI

Genel dahil, 11 hizmet kolunun tekliflerinin tasnif edildiği çalışmalar kapsamında, Memur-Sen ve bağlı sendikaların, kamu işveren heyetine sunduğu teklifler masaya yatırılarak, kamu görevlilerinin talep ve beklentileri incelendi.

MÜZAKERE SÜRECİ YARIN BAŞALYACAK

Ön müzakerelerin tamamlanmasının ardından toplu sözleşmenin bundan sonraki aşamasında, komisyon çalışmalarında ortaya çıkan raporlar ışığında teklifler müzakere edilecek. Müzakere süreci yarın başlayıp, 12 Ağustos'ta sona erecek. Kamu işveren heyetinin ilk teklifi 14 Ağustos'ta sunması planlanıyor. Genele ilişkin tekliflerin müzakeresine 15 Ağustos'ta geçilecek toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin ikinci teklifi ise 17 Ağustos'ta sunması bekleniyor.

MEMUR-SEN YÜZDE 110 ARTIŞ İSTİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alacak olan yetkili sendika, Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Memur-Sen aynı zamanda kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam istiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Merkez Bankasının enflasyon tahminine ve TÜİK'in açıklayacağı Temmuz ayı rakamlarına dikkat çekerek yüzde 110 zam taleplerinin abartılı olmadığını söylüyor.

MAAŞ ZAMMI İÇİN İLK İPUCU

Memur ve memur emeklisi, her iki yılda bir hükümeti ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen zam oranının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da alıyor. Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17,55, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına ilaveten 8.077 TL seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 17.55'lik enflasyon farkının yanı sıra 7.45 puan refah zammıyla yüzde 25 zam aldı. 

Memur ve memur emeklisi TÜİK’in temmuz enflasyon verilerini açıklamasıyla son 6 aylık enflasyon hesabını da şimdiden yapmaya başladı. Enflasyon farkı için ilk rakam da ortaya çıktı. Yüzde 9.49 çıkan bu orana göre ilk aydan yüzde 3.29 enflasyon farkı oluştu. Kesin fark için 5 aylık enflasyon verisinin daha belli olması gerekecek. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
Haber: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...