Merkez Bankası altın alımında tüm dünyayı solladı, bir ayda 25 ton

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası altın alımında tüm dünyayı solladı, bir ayda 25 ton

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya Altın Konseyi, Merkez Bankası'nın (TCMB) Kasım ayında 25 ton altın aldığını açıkladı. Bahsi geçen alımla TCMB, kasım ayında küresel ölçekte en çok altın satın alan merkez bankası oldu.

Dünya Altın Konseyi, küresel merkez bankaları, altın rezervlerini kasım ayında 44 ton artırarak altına olan ilgilerini sürdürdüğünü bildirdi. Konseyin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Baş Analisti Krishan Gopaul, bu verilerin IMF ve diğer kamusal kaynaklardan elde edildiğini açıkladı.

Gopaul, merkez bankalarının brüt olarak 60 ton altın aldıklarını, ancak sadece 15 ton sattıklarını belirterek talep ivmesinin korunduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayında da 19 ton alım yaparak resmi altın rezervlerini, Hazine ile birlikte 498 tona yükselttiğini belirten Gopaul, TCMB'nin mart-mayıs arasındaki yoğun net satışlarının bir sonucu olarak yıllık bazda 44 ton ile net satıcı konumunu koruduğunu ifade etti.

MERKEZ BANKASI ALTIN ALIMINDA LİDER

Verilere göre, kasım ayında 25 ton altın alarak ilk sıraya yükselen TCMB'yi, 19 tonluk alımla Polonya Merkez Bankası ve 12 tonluk alımla da Çin Halk Bankası izledi.

Polonya Merkez Bankası'nın da son dönemdeki alımlarına devam ederek altın rezervlerine 6 ton daha eklediğinin altını çizen Gopaul, "Altın varlıkları bu yıl 100 tonun üzerinde artarak 340 tona ulaştı" dedi. Gopaul, toplam 3 ton ile Hindistan Merkez Bankası, toplam 2 ton ile Çek Ulusal Bankası, toplam 1 ton ile Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası ve toplam 1 ton ile Katar Merkez Bankası'nın ekim ayındaki diğer önemli alıcılar olduklarını vurguladı.

Gopaul açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ekim ayında da ağustos ve eylül aylarına kıyasla daha yüksek hacimli satışlar gerçekleşti. Bu satışlar, 11 ton ile Özbekistan Merkez Bankası ve 2 ton ile Kazakistan Ulusal Bankası tarafından gerçekleştirildi. Her iki bankanın da sık sık net alım ve satım arasında gidip geldiğini belirtmiştik ki bu, altın satın alan bankalar için alışılmadık bir durum değildir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...