MHP de intibak yasası istedi: Prim aynı, gün aynı, maaş niye farklı?

- Güncelleme:
MHP de intibak yasası istedi: Prim aynı, gün aynı, maaş niye farklı?

Ekonomi Haberleri

Aynı primi ödeyen ve aynı süre çalışmış emekliler arasındaki maaş farklarının giderilmesi için intibak düzenlemesi yapılması Meclis’in de gündemine geldi.

Haber Merkezi ANKARA

 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasını öngören yasal düzenlemenin görüşmeleri sırasında intibakla ilgili de görüşler dile getirildi.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, 2000 sonrası emekli olanlarla ilgili intibak yasasının çıkarılmasını istedi. Ergün “2000 sonrası emeklilerin intibak yasasının çıkması için çok gayret sarf ettik hatta konu bir emekli tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındı. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ‘Bizim konumuz değildir, Türkiye’nin iç meselesidir’ dedi, doğru söyledi. Konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdık, Anayasa Mahkemesi de ‘Konu benim görevim değil, Meclis’in görevidir’ dedi. Nasıl ki 2012’de üzerinde çalışıp 2013’te o farklar ödendiyse 2000 sonrası emeklerin intibak yasasının çıkarılmasında sizlerden yardım bekliyoruz” dedi.

MHP'DEN DESTEK

Ergün’ün talebine MHP’den de destek geldi. MHP’nin Plan Bütçe Komisyonu üyesi ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP olarak, emekli maaşları arasındaki farkların giderilmesi için intibak düzenlemesinin yapılmasını istediklerini hatırlattı. Kalaycı “Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumunun, Çalışma Bakanlığımızın kapsamlı bir çalışma yapması gerekiyor; gerçekten bir ihtiyaç bu. Bütün milletvekili arkadaşlarım da sahada karşılaşıyordur. Aynı primi ödemiş, aynı yıl çalışmış ama emekli aylıkları farklı. Niye? Farklı tarihlerde çıkan kanunlarla emekli aylığı bağlama usulü değiştirildiği için farklı farklı emekli aylıkları çıkıyor. Bu konuda bir intibak düzenlemesi yapılması gerekiyor” diye konuştu.

EYT MESAİSİNE EK ÜCRET

 Resmî Gazete’de yayımlanan kanunla EYT mesaisi yapacak memurlara fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verildi. Buna göre mesai saatleri dışında çalışan personele her bir saat için 27 Türk lirası ödenecek. Karar, 30 Haziran’a kadar uygulanacak.

EĞİTİMİ ETKİLEMEYECEK

 Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, EYT düzenlemesinin eğitim camiasını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Özer, hiçbir sınıfın öğretmensiz kalmayacağını dile getirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Metin ATMACAN17 Ocak 2023 11:29

2000 ve özellikle de 2008 den sonra emekli olan 5 milyonu aşkın emekli vatandaşların intibak'ları nı ivedilikle verir misiniz.

Hulusi15 Ocak 2023 18:29

İntibak yasası artık kul hakkına girmektedir. Sayın yetkililer lütfen reisimize bu konuyu hatırlatın. Binlerce emekliler arasındaki farkı gideriniz.

Sonraki Haber Yükleniyor...