Tekne balıkçılığına 6 bin lira destek! Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tekne balıkçılığına 6 bin lira destek! Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2022 yılında küçük ölçekli balıkçı teknesi sahiplerine verilen 1.000 ile 1.450 TL arasındaki destek ödemelerinin 3 bin 500 ila 6 bin TL’ye yükseltildiğini açıkladı. Öte yandan, kadın üreticilerin sosyoekonomik hayata katılımlarını daha fazla teşvik etmek amacıyla balıkçılık gemisi sahibi ve ortağı olan kadınlara destekleme tutarının yüzde 25 daha fazlası destek verilecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Türkiye’de küçük ölçekli tekne balıkçılığının kayıt altına alınması için başlatılan destek uygulaması kapsamında balıkçılık sektörüne verilen destekler artırıldı. Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, deniz ve iç sulardaki küçük ölçekli balıkçı gemilerinin av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin toplanması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlanıyor.

Türkiye’de yaklaşık 13 bin küçük ölçekli balıkçı teknesi sahipleri, bu desteklerden faydalanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, 2022 yılında 1.000 ile 1.450 TL arasında verilen destek ödemelerinin, 3 bin 500 ila 6 bin TL’ye yükseltildiğini açıkladı. Boyu 5 ila 12 metreyi bulan deniz ve iç su balıkçı gemilerinin sahiplerine verilen destekler, 2023-2024 yıllarında hesaplarına yatırılacak.

KADINLARA YÜZDE 25 DAHA FAZLA DESTEK

Kadın üreticilerin sosyoekonomik hayata katılımlarını daha fazla teşvik etmek amacıyla balıkçılık gemisi sahibi ve ortağı olan kadınlara destekleme tutarının yüzde 25’ daha fazlası destek verilecek. Ancak kararın yayımlandığı tarihten sonra yapılacak herhangi bir ruhsat değişikliği durumunda bu desteklerden yararlanılamayacak.

Desteklemeler için gerekli finansman, Tarım ve Orman Bakanlığının 2023-2024 tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak. Sahte belge ile destekleme programına müracaat eden gemi sahipleri, hak kazanmış olsalar dahi bu destekten mahrum bırakılacak. Gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli idari işlemler yapılarak, hukuki ve cezai süreç başlatılacak.

Destek ödemelerinden haksız yere faydalandığı tespit edilenler Bakanlık tarafından sağlanan destekleme programlarından beş sene boyunca yararlanamayacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...