Yerli motor gücüne güç katacak! Yeni Altay tankının seri üretimi başlıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yerli motor gücüne güç katacak! Yeni Altay tankının seri üretimi başlıyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin harp sahasındaki caydırıcı gücü Yeni Altay tankının seri üretimi için Ankara'da fabrika kurulum aşamasına geçiliyor. Altay Tankı için üretilen yerli motor için de test süreci başlıyor.

Türkiye'nin harp sahasındaki yeni caydırıcı gücü Altay Tankı, yüzde 100 yerlilik oranına ulaşmayı başardı. Nisan ayında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) törenle teslim edilen Altay Tankı, Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni motor ile gücüne güç kattı. Test sürecinde sona gelinen tankın seri üretimi için fabrika kurulum aşamasına geçiliyor.

YENİ ALTAY TANKININ TESTLERİ SÜRÜYOR

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Yeni ALTAY Tankı, Altuğ 8X8 ve Yeni Nesil FIRTINA Obüsü projelerinin güncel durumuna ilişkin bilgi verdi. Son olarak araçları sergiledikleri 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın (IDEF'23) çok yoğun geçtiğini, çok sayıda heyetin tedarik ihtiyaçları için görüşmeler yürüttüğünü söyleyen Karaaslan, Yeni ALTAY Tankı'nı birkaç ay önce düzenlenen törenle testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiklerini hatırlattı.

BU TANK DİĞERLENLERİNDEN FARKLI

Tankta eskisine göre bir dizi yenilikler ve geliştirmeler söz konusu olduğunu belirten Karaaslan, "Muharebe sahasının ihtiyaçları, biraz da zorunlu yerlileştirilen alt sistemler ve bunların testleri bizim için bir süreç. Bu sürecin 2024 yılı içinde de devam edeceğinden bahsetmiştik. O plana uygun şekilde kullanıcıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Savunma Sanayii Başkanlığının katılımıyla test süreçleri devam ediyor. Seri üretime geçerken zaten yapılması gereken bir ara aşama bu. Fuarda sergilediğimiz mühendislik tankımız, testlerdeki 2 tanktan biri değil. Bu tank ve diğer tanklarımızda bütün testler yapılıp doğrulanmış durumda. Bir de bunları kullanıcıyla yapmamız gerekiyor, o sürecin içindeyiz." dedi.

Yerli motor gücüne güç katacak! Yeni Altay tankının seri üretimi başlıyor

ANKARA'DA SERİ ÜRETİM İÇİN FABRİKA KURULACAK

Seri üretime hazırlığın ikinci ayağının fabrika kurulumu olduğuna işaret eden Karaaslan, Ankara'da tankın üretimine yönelik yüksek teknolojiye sahip fabrikanın kurulum çalışmalarının başladığını müjdeledi. Plana uygun devam ettiğini dile getiren Karaaslan, "2025 başına kadar bu faaliyetlerin tamamını bitirip yıl içinde de seri üretim tanklarının devamını Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Umarım herhangi bir gecikme yaşamadan bu süreci tamamlarız." diye konuştu.

YERLİ MOTOR ALTAY'A GÜÇ KATACAK

Yerli güç grubunu geliştirme çalışmalarının da plana uygun sürdüğünü söyleyen Mehmet Karaaslan, şöyle devam etti:

"Laboratuvar ortamında yapılması gereken testler çok önemli ölçüde tamamlandı. Bir sonraki adım tank üzerindeki test aşamasına geçmek. Proje şu anda o noktada diyebiliriz ama o da kısa bir süreç değil. Dünyadaki bütün uygulamalar da böyle. Bir tank güç grubunu geliştirmek oldukça meşakkatli ve zaman alan bir iş. Diğer performans testlerinin dışında 10 bin kilometre dayanıklılık testinin yapılması lazım. Güç grubunun sadece bir testi 10 ay sürüyor. Dolayısıyla bir süreç ama planı içinde gidiyor. Hedefimiz ALTAY'ın seri üretimi başladıktan sonra bu sürecin tamamlandığı noktada ki bu 250 tanklık paketin ortalarında bir yerde gibi görünüyor, yerli ve milli motor ve transmisyonumuzu ALTAY'a entegre edip bu konudaki dışa bağımlılığı da tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz."

Yerli motor gücüne güç katacak! Yeni Altay tankının seri üretimi başlıyor

ALTUĞ 8X8'İN CİDDİ POTANSİYELİ VAR

Karaarslan aynı zamanda ALTUĞ 8X8'in çok başarılı şekilde testlerinin sürdürdüğünü söyledi. ALTUĞ'un yurt dışı potansiyeli de çok yüksek olduğunu belirten Karaaslan, "Kendi kategorisinde son tasarlanan, en yüksek teknolojiye sahip, rakiplerin bütün iyi özellikleri kıyaslanarak en optimum tasarımı yaptığımızı değerlendirdiğimiz bir araç. Çok ciddi ihracat potansiyeli olduğunu değerlendiriyoruz. Bu yönde de yürüttüğümüz çalışmalar var. Yurt dışında katıldığı, çok sıra dışı şartlar altında başarıyla tamamladığı testler var. Yakın bir zamanda somut sonuçlarını da alacağımız ve seri üretimde görmeyi hedeflediğimiz bir araç. Ondan da çok şey bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ALTUĞ 8X8'in çöl gibi en ağır şartlarla karşılaşılan Körfez bölgesinde test edildiği bilgisini veren Karaaslan, testleri yapan ülkelerin olumlu görüşlerinin de kendilerine umut verdiğini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...