Asrın felaketi Kayseri’yi yerinden etti! Koca şehir 8 santimetre batıya kaydı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Güncel Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilde büyük yıkım meydana geldi. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde binlerce kişi hayatını kaybederken felaketin halen korkunç bilançosu çıkmaya devam ediyor. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, yaşanan depremlerden dolayı Kayseri’nin 8 santimetre batı ve 3 santimetre yukarı doğru kaydığını belirtti.

Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilde büyük yıkımlar meydana geldi. Binlerce bina yıkılırken yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Depremlerin ardından Türkiye’de 3 ile 9 metre arasında yer değiştirme meydana geldiğini ifade eden Adnan Evsen, Kayseri’yi işaret etti. Koca şehir 8 santimetre batıya kaydı. 

ASRIN FELAKETİ KAYSERİ’Yİ YERİNDEN ETTİ

Yaşanan depremler sonrası Türkiye’de 3 ile 9 metre arasında yer değiştirmenin meydana geldiğini söyleyen Adnan Evsen, şu ifadeleri kullandı: 

“6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’deki fay hatları bir kez daha gündeme geldi. Türkiye’de önemli birkaç tane fay hatlarından bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı ve bu fay yaklaşık bin 600 kilometre uzunluğunda ve sağ yönlü bir fay. Bununla birlikte Doğu Anadolu Fayı söz konusu, ki 6 Şubat depremleri de bu fay üzerinde meydana gelmişti. Doğu Anadolu Fay Zonu da sol yönlü bir fay. Yani birisi sağ, birisi de sol yönlü. Bunların sağ ya da sol yönlü olmasının da hiçbir esprisi, anlamı yok. Sadece hareket yönlerinin sağ ya da sola meyilli olduğunu göstermek amacıyla kullanılan bir terimdir. 6 Şubat tarihinden sonra Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelen yer değiştirmenin yaklaşık 3 ile 9 metre arasında olduğu yüzey kırıklarından net bir şekilde anlaşılıyor. Ancak bunların hassas GPS ile yapılan ölçümlerine göre 4 metre 60 santimetreden 2 santimetreye kadar değiştiği hassas bir şekilde belirlenmiştir. GPS ölçüm cihazlarına göre en büyük değişiklik Ekinözü merkezinde meydana gelmiştir 4 metre 60 santimetre ile” 

Asrın felaketi Kayseri’yi yerinden etti! Koca şehir 8 santimetre batıya kaydı

8 SANTİMETRE BATIYA KAYDI 

Kayseri’nin 8 metre batı yönüne kaydığını belirten Evsen, “Kayseri’de de yaklaşık 8 santimetre batı yönlü, 3 santimetre de yükseklik olmak üzere bir hareket söz konusudur. Bu hareketlerin zaten Kayseri’deki ve diğer fayların Türkiye’nin batıya doğru seyri ile ilgili bir uyumluluk söz konusu olup, jeolojik açıdan beklenen bir sonuçtur. Ancak burada hukuki açıdan problemler çıkar. 4 metre 60 santimetre sola doğru meyleden bir bina, bir tarla ya da bir gayri mülk söz konusudur. Burada vatandaşların arazilerinin birbirine karışması söz konusudur. Bunların ayıklanması gerekmektedir. Hukuki açıdan ve diğer açılardan bunların incelenip vatandaşların herhangi bir hak kaybı ya da mağduriyete uğramaması yönünde çalışmaların yapılması gerekir. Söylediğim gibi jeolojik açıdan Türkiye genelinde uyumlu bir hadise söz konusudur” dedi. 

Asrın felaketi Kayseri’yi yerinden etti! Koca şehir 8 santimetre batıya kaydı

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...