ASALA cinayeti dosyası 31 yıl sonra yeniden açıldı

ASALA cinayeti dosyası 31 yıl sonra yeniden açıldı

GÜNDEM Haberleri

Savcılığın suikastı gerçekleştiren Lübnan asıllı Herry Sassounian hakkında 17 Haziran 2013'te yakalama kararı çıkardığı ortaya çıktı.

28 Ocak 1982 yılında Amerika Los Angeles Büyükelçiliği görevini yürütürken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Kemal Arıkan dosyası 31 yıl sonra yeniden açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Savcısı Kürşat Kayral, 2008 yılında zaman aşımına uğrayan Arıkan suikasti ile ilgili dosyayı, yeni TCK 77. maddesinde yer alan 'öldürme fiili siyasi ve ırkçı topluma bir plan karşılığında gerçekleşmesi nedeniyle yeniden ele alınır" değerlendirmesiyle dosyayı yeniden açtı. Savcılığın suikastı gerçekleştiren ve o dönemde ABD mahkemelerinde 'ömür boyu hapis' ve 'cezanın 25 tam yılını yattıktan sonra her 5 yılda bir şartlı tahliye durumu yeniden incelenir' hükmüne çarptırılan, Lübnan asıllı Herry Sassounian hakkında 17 Haziran 2013'te yakalama kararı çıkarttığı ortaya çıktı. Cinayeti o dönemde ASALA üstlendi. Savcı Kayral, Dışişleri Bakanlığına bir talep yazısı göndererek, 1982 yılında öldürülen Arıkan'ın faili Sassounian'ın yargılandığı dava dosyasının tamamının orijinal suretlerinin istenmesini ve 1973-1994 yılında yurt dışında siyasi saldırılar sebebiyle hayatını kaybeden vatandaş ve diplomatların isim listesini istedi. Bakanlık, Sassounian'ın yargılandığı dava dosyasının bir sureti için ABD'li yetkililerle temasa geçerken, 1973-1994 yılında öldürülen 34 kişilik listeyi savcılığa gönderdi. Sassounian'ın yargılandığı mahkeme kararı gereği 25 tam yılı doldurduğu, şartlı tahliye incelemesinin ilkinin 2008 yılında yapıldığı ancak o tarihte Türkiye'de de Sassounian hakkında Türk makamlarda da soruşturma olduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildiği öğrenildi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...