Bakan Tunç'tan 50+1 tartışmalarına ilişkin açıklama: Reform ihtiyacı varsa uygulanır

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Tunç'tan 50+1 tartışmalarına ilişkin açıklama: Reform ihtiyacı varsa uygulanır

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, siyasetteki 50+1 tartışmalarına ilişkin konuştu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden dönüş olmadığını belirten Bakan Tunç, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi istikrar sistemidir. Sistemde reform ihtiyacı varsa uygulanır." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Tunç yüzde 50+1 şartı ve Ogün Samast hakkında yeni iddianameye ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İsrail-Filistin meselesine ilişkin konuşan Bakan Tunç, "Türkiye olarak adaleti savunmaya devam edeceğiz" dedi. Tunç, İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinde mutlaka yargılanacağını kaydetti.

YÜZDE 50+1 TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yüzde 50+1" şartında değişim sinyalini vermesinin ardından Bakan Tunç'tan da açıklama geldi. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi istikrar sistemidir" diyen Tunç, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde revizyon ihtiyacı varsa bundan kaçınılamaz" dedi.

En uzun yasama yılının kaydedildiği ve yürütmede de 5 yıllık süreyi tamamlayarak yine en uzun yürütmenin görüldüğünü dile getiren Bakan Tunç, "Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi; halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği, Cumhuriyet'i güçlendiren Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun, millet iradesinin yürütmeye yansıdığı yagane bir sistem." dedi.

Bakan Tunç, "Bu sistemde de eğer revizyon ya da reform ihtiyacı varsa zaten bundan kaçınılamayacağını ve sürekli gelişim, değişim ve reform ihtiyacını kapsayan düzenlemelerle, gerek yargı reforumu strateji belgesi, gerek anayasa değişiklikleriyle hep 21 yıldan bu yana milletimizin huzurunda olduk. Yeni anayasa doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir. Meclis'te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Yeni anayasa yazılırken değiştirilemez olanlardan sonrakiler oturulup tartışılabilir." diye konuştu.

OGÜN SAMAST HAKKINDA YENİ İDDİANAME

Tunç, Ogün Samast hakkındaki yeni iddianameye ilişkin de konuştu. Hrant Dink'in tetikçisi Ogün Samast'ın 'Suça sürüklenen çocuk' olarak yer aldığı iddianamede, Samast'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istenmişti. Dosyaların evveliyatını bilmeden hüküm vermenin doğru olmadığını söyleyen Tunç, "Yargı makamları gerekli değerlendirmeyi yapacaktır." diye konuştu.

Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konular yargısal süreçlerle ilgili. Son iddianamenin süreciyle ilgili bilinmeyen bazı hususlar var. Azmettirenlerle, tetikçi örgüt kapsamında cezaları vgerilmişti. 2016'da bu cinayetin FETÖ'nün amaçları için işlenip işlenmediğiyle ilgili yeni bir soruşturma başlatıldı. Hükümle beraber tanıkla ilgili çocuk mahkkemesine suç duyurusunda bulunuldu. Tetikçi ile ilgili iddianme düzenlendi. Durum bundan ibaret. Soruşturma bu şekilde sürüyor."

AKŞENER'İN OTEL İDDİASI

Bakan Tunç, İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in "Oteli olan polis müdürleri var." iddiası hakkında konuştu. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Seçim Hazırlıkları ve İstişare Toplantısı'nda,  "Oteli olan polis müdürleri var. O otellerde fuhuşun ötesi, öksüz kızlar çalıştırılıyor." demişti. "Böyle bir iddia varsa üzerine gidilmeli" diyen Tunç, "İddia noktasında somut eğer bilgiler varsa bu bilgileri sayın Akşener‘in yargı makamlarımızda Cumhuriyet Başsavcılıklarımız ile paylaşmasında çok büyük yarar olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...