Bayraktar Ukrayna direnişinin sembolü oldu! Adına şarkılar yazıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Bayraktar Ukrayna direnişinin sembolü oldu! Adına şarkılar yazıldı

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalide bir ay geride kalırken Ukrayna'da direnişin sembolu Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2 oldu. 2019'da Bayraktar TB2'leri satın alan ilk ülke olan Ukrayna, Rus saldırılarına karşı Bayraktar'ları etkin biçimde kullanarak çoğu şehrin kontrolünü yeniden eline aldı. Çok sevilen ve başarısı batılı ülkelerce de çok konuşulan Bayraktar SİHA'lara şarkılar bile yazıldı.

Rusya’nın saldırı başlattığı günden bu yana Ukrayna savunması için önemli bir rol oynayan Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2, ülkede her geçen gün popüler olmaya devam ediyor.

DİRENİŞİN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Batılı ve Ukraynalı yetkililer, Türkiye'nin Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Rus saldırılarına karşı koymada önemli rol oynadığı için överken, Ukraynalılar Bayraktar’ı önemli bir sembol haline getirmeye başladı.

Ukrayna’da halk, Bayraktar TB2 için şarkılar yazmaya başlarken, evcil hayvanlarına Türk yapımı insansız hava aracının adını veriyor.

"BAYRAKTAR, YENİ ÇILGINLIK"

CNN International televizyonunun internet sitesinde “Türk drone’ları Ukrayna’da direnişin sembolü oldu” başlığıyla bir makale yayımlandı.

Jomana Karadsheh ve Isil Sariyuce imzasıyla yayımlanan makalede, silahlı insansız hava araçlarımız Bayraktar adına Ukrayna’da "O parlak tanklar ateşe veriliyor, Bayraktar, yeni çılgınlık bu" nakaratına sahip şarkı yapıldığı, insanların evcil hayvanlarına Bayraktar ismini verdiği belirtildi.

Makalede şu ifadeler kullanıldı: “Geçen ay Kiev belediye başkanı şehirdeki hayvanat bahçesinde bir lemura Bayraktar ismini vereceklerini duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da attığı tweette Kiev polis köpekleri eğitim merkezinde bir yavruya Bayraktar isminin verildiğini açıkladı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da Bayraktar TB2’lerin Rus kuvvetlerinin ilerleyişini yavaşlatma ve durdurmada önemli bir rol oynadığını söyledi.”

Uzun süre havada kalabilen orta irtifa insansız hava aracı TB2’lerin 2014’ten bu yana Kuzey Irak, Suriye, Karabağ ve Libya’da kullanıldığı ve savaşta dengeleri değiştirdiği ifade edilen makalede Deniz Kuvvetleri Analiz Merkezi Rusya Araştırmaları isimli düşünce kuruluşunun üst düzey yöneticilerinden Samuel Bendett’in şu görüşlerine yer verildi: “Drone'un başarısı sadece Rus ordusunu hedef alma yeteneği değil, bu aynı zamanda bir halkla ilişkiler zaferidir de. Drone'lar Ukrayna ordusu ve siviller tarafından çok iyi yürütülen sosyal medya kampanyasının bir parçasıdır. Bayraktar'ın saldırılarının videoları sosyal medyada viral oldu ve bu büyük moral kaynağı ve büyük bir taktik zafer oldu. Türkiye'de geliştirilen TB2 ve diğer insansız hava araçları (İHA), ülkeyi ABD, Çin ve İsrail ile birlikte dünya drone haritasına koydu.”

 

Bayraktar Ukrayna direnişinin sembolü oldu! Adına şarkılar yazıldı

Makaledeki diğer önemli ifadeler şöyle:
Üst düzey bir Türk bürokrat cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna'ya drone satışları konusunda defalarca Ankara'ya şikayette bulunduğunu söyledi. Bürokrat, “Daha önce şikayet ederlerdi, şimdi de şikayet ediyorlar. Ama biz cevabı zaten verdik: Bunlar özel bir şirket ve bu satışlar savaştan önce yapıldı” dedi.

Ukrayna, 2019'da TB2'leri satın alan ilk ülke oldu ve şimdiye kadar en az 36 drone sipariş etti. Geçen ay, savunma bakanı yeni bir insansız hava aracı sevkiyatının geldiğini duyurdu.

Endüstri uzmanları, droneları cazip kılan en önemli şeyin, maliyet olduğunu söylüyor. Türkiye Ekonomi ve Dış Politika Merkezi (EDAM) Savunma Araştırmaları Direktörü Dr. Can Kasapoğlu, "Bayraktar TB2 neredeyse mükemmel bir fiyat ve savaş verimliliği dengesi sunuyor. TB-2'nin silah pazarındaki rakipleri daha pahalı, tedarik için daha bürokratik ve politik engeller oluyor” ifadesini kullandı. Şirket fiyat bilgisi yayınlamadı.

Baykar Teknoloji çoğu son 18 ayda olmak üzere en az 19 ülke ile sözleşme imzaladı. Alıcılar arasında AB ve NATO üyesi Polonya da var.
Türkiye'nin devlet haber ajansına göre, Türkiye'nin savunma ve havacılık endüstrisi geçen yıl 3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi ve rekor kırdı.
Makale Baykar Teknoloji’nin baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar’ın şu sözleriyle sona eriyor: “20'li yaşlarında futbolda en iyi olacağız diyebilirsiniz... Veya baklavada, kebapta… Ama o zamanlar kimse dünyaca tanınan bir teknoloji geliştireceğimizi söyleyemezdi.”

BAYRAKTAR SİHA'LARA ÖVGÜ YAĞIYOR

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da İngiliz milletvekillerine Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının Rus "topçuları ve tedarik hatlarına" "mühimmat teslim ettiğini" söylerken, Rus ilerlemesini yavaşlatmak ve engellemek için "inanılmaz derecede önemli" olduğunu da sözlerine eklemişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da geçtiğimiz hafta, NATO ve G7 toplantılarının ardından düzenlediği basın toplantısında Bayraktar TB2’ye övgülerde bulunmuştu.

Johnson, "Türkiye'nin şu anda Ukrayna'ya destek noktasında yaptığı en önemli katkılardan biri bence çok değerli olduğunu düşündüğüm Bayraktar TB2'lerdir” diye konuşmuştu.

Geçtiğimiz günlerde de ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Başkan Joe Biden'a gönderdikleri mektupta, Ukrayna'ya Bayraktar TB2 ve benzeri gelişmiş insansız hava araçları temin edilmesi gerektiğini belirtmiş, "TB2'ler, Rus tedarik hatlarını sekteye uğratılmasına ve kuşatma taktiklerini bozmasına imkan verecektir" ifadelerini kullanmıştı.

2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2 insansız hava aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi olarak öne çıkıyor.

Ukrayna, 2019'da TB2'leri satın alan ilk ülke olurken, şimdiye kadar en az 36 İHA sipariş ederek Rusya’ya karşı savunmasında Bayraktar TB2’yi aktif olarak kullanıyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...