Diyarbakır'da bir İtalyan köyü! 11 yıl yaşadılar, terk edip gittiler... Helikopter pisti bile var

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Diyarbakır'a 47 yıl önce baraj inşaatında çalışmaya gelen İtalyalı ve Polonyalı işçiler için 350 haneli köy kuruldu. 11 yıl kullanıldıktan sonra terk edilen modern köyde helikopter pistinden sinema salonuna kadar her şey var.

Fırat Nehri üzerine kurulması planlanan Karakaya Barajı'nın inşaası için 47 yıl önce Diyarbakır'a İtalya'dan ve Polonya'dan çok sayıda işçi geldi. Mühendis ve işçilerden oluşan 3 bin 500 kişi için bölgede 350 haneli köy kuruldu.

Köye sinema, sağlık merkezi, ibadethane gibi sosyal alanlardan helikopter pistine kadar her şey inşa edildi. Çüngüş ilçesi kırsalına kurulan köyde 11 yıl boyunca yaşayan yabancılar, 1976 yılında geldikleri Türkiye'den 1987 yılında ayrıldılar.

GÜNÜMÜZDE AHIR OLARAK KULLANILIYOR

Şimdilerde harabeye dönen yapıların bazıları çevredeki köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyor. 36 yıl önce terk edilen yapılar, sonbaharın renk cümbüşü içinde adeta 'hayalet köy' olarak kaldı.

Diyarbakır'da bir İtalyan köyü! 11 yıl yaşadılar, terk edip gittiler... Helikopter pisti bile var

YÜZME HAVUZU, HELİKOPTER PİSTİ, SİNEMA SALONU...

İlçede yaşayan vatandaşlardan Hasan Demir, 1976 yılından 1987 yılına kadar Karakaya Barajı'nın yapımı için İtalya'dan ve Polonya'dan gelen çalışanlar olduğunu, bu çalışanların aileleri ile birlikte yaşadığı yerin ise 'İtalyan köyü' olarak geçtiğini söyledi.

Köyde yüzme havuzu, spor salonu ve sinema salonu olduğunu aktaran Demir, "Karakaya Barajı’nda çalışan herkes burada yaşıyordu. Köy şu anda terk edilmiş ve harabe bir şekilde. Buranın korunmasını çok istiyordum. Burada hayvancılık yapan vatandaşlarımız var. Buranın içerisinde hayvanlarını besleyen vatandaşlarımız mevcut" dedi.

Diyarbakır'da bir İtalyan köyü! 11 yıl yaşadılar, terk edip gittiler... Helikopter pisti bile var

"EŞYALARINI ALARAK ÇIKIP GİTTİLER"

Saunasından hamamına, helikopter pistinden eğlence salonuna kadar her şeyin mevcut olduğunu kaydeden Demir, "Çok modern bir köydü ama maalesef terk edildi. Burada baraj inşaatının tamamlanmasının ardından İtalyalılar ve Polonyalılar ihtiyaçları olan eşyalarını alarak çıkıp gittiler. Köy onların gitmesinin ardından olduğu gibi kaldı. Köylüler tarafından harabeye çevrildi" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İzmirli12 Kasım 2023 16:39

Orayı temiz tutup ihtiyacı olan İhtiyaçlı insanları toplayıp orada köy hayatı devam edemezmiydi madem herşey hazır vardı

Sonraki Haber Yükleniyor...