Göç bitti, suç azaldı! Fatih 5 adımda böyle dönüştü

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Göç bitti, suç azaldı! Fatih 5 adımda böyle dönüştü

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kadim ilçe Fatih’te sur diplerinde, park ve bahçelerde iyileştirme projeleriyle suç sayısı üçte bir oranında azaltıldı. Kütüphane seferberliği başlatan Başkan Ergün Turan “İyilik, kötülüğü kovdu” dedi.

Fatih, binlerce yıllık geçmişiyle İstanbul’un merkezi. Nüfusu 356 bin civarında. İstanbul’da 22. sırada. Ancak megakentte Şişli’den sonra en çok firma burada bulunuyor. 50 bin 940 işletme ekmeğini Fatih’ten kazanıyor. Bunların yüzde 70’i Eminönü bölgesinde faaliyet gösteriyor. İlçe, her gün nüfusunun en az on katı insanı ağırlıyor. İstanbul’daki 34 bin 715 kültür varlığının yüzde 30’una Fatih ev sahipliği yapıyor. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih, Beyazıt, Yavuz Selim gibi birçok tarihî camiyi, Topkapı Sarayı’nı ve Kapalıçarşı’yı içinde barındıran ilçeyi tahminlere göre geçen yıl en az 15 milyon turist ziyaret etti.

Fatih Belediyesi, tarih, kültür ve turizm merkezi olan ilçeyi güvenli hâle getirmek için büyük bir dönüşüme imza attı. İkinci dönemine hazırlanan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, güvenli dönüşümü nasıl yaptıklarını anlattı.

Göç bitti, suç azaldı! Fatih 5 adımda böyle dönüştü - 1. Resim

BEŞ BAŞLIKTA DÖNÜŞÜM

Üstyapıyı yenilerken Fatih’i beş yılda ‘kütüphaneler ilçesi’ hâline getirdiklerini belirten Turan, kötülüğü, iyilikle kovduklarını söyledi. Fatih 5 başlıkta şöyle dönüştü:

Göç engellendi: Suriyeli akınıyla birlikte Fatih’in, demografik yapısı bozulmaya başladı. 2019’da ilçedeki yabancı sayısı 103 bini aştı. Rahatsızlıklar artınca belediye bildirim yaptı, İçişleri Bakanlığı devreye girdi. Kadim ilçe, Suriyelilerin ikametine kapatıldı. İçişleri Bakanlığı, mobil göç noktası, düzensiz göçmenlere göz açtırmadı. Yabancı sayısı yüzde 70 düşürüldü. Bugün Fatih’te 20 bin 922’si geçici koruma altındaki Suriyeli, 18 bin 642’si ikamet izinliler olmak üzere 39 bin 799 yabancı bulunuyor.

Kütüphane seferberliği: Ergün Turan, 12 yeni kütüphane yaptı. Bunların 294 bin üyesi bulunuyor. Turan, Fatih’teki iki gençten birinin kütüphane üyesi olduğunu söyledi. 10 spor tesisi, 12 kültür sanat merkezi, 15 karınca eğitim birimi, gençleri kültür ve eğitime çekti.

Parklara kamera: Belediye 72 noktaya 442 yeni güvenlik kamerası sistemi kurdu. 392 noktada aydınlatmaya gidildi. Yeni karakol binaları inşa edilip Emniyet’in hizmetine sunuldu. İl Emniyeti de ilçedeki ekip ve araç sayısını artırdı.

Sur dipleri temizlendi: Bir zamanlar madde bağımlılarıyla anılan tarihî surların dibi temizlenip 230 dönümlük Kara Surları Millet Bahçesine dönüştürüldü. 804 metruk bina yıkıldı. Bine yakın tarihî binanın cephesi yenilendi. Yedikule ihya edilip kültür merkezi yapıldı.

Huzur hattı kuruldu: Marmaray ile birlikte banliyö hattı kalkınca kıyı bölgesi ulaşımsız ve sıkıntısız hâle geldi. Sirkeci ile Kazlıçeşme arasına tren hattı kuruldu. 8,2 kilometre uzunluğundaki tren yoluna paralel olarak yaya ve bisiklet yolu inşa edildi.Bu tedbirlerle birlikte Fatih’te suç oranı üçte bir oranında düştü. İlçe hırsızlıkta üçüncü sıradan 11’e, dolandırıcılıkta ikinci sıradan 22. sıraya geriledi.

Göç bitti, suç azaldı! Fatih 5 adımda böyle dönüştü - 2. Resim

"BÖYLESİNİ BEN DE HAYAL EDEMEZDİM"

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan “Temel problemlere neşter vurduk. Büyük emekler verdik. Suriçi kötülüğün merkezi hâline gelmişti. Kötülükler iyilik merkezi oldu. Metruk binaları temizledik. Artık isteyenin istediği gibi yerleştiği yerler yok. Sokakta boş gezen göçmenle karşılaşmıyoruz. Sur dibinde olay kalmadı. Geçenlerde sağlıkçılarla karşılaştım. ‘Başkanım biz oraya giremiyorduk’ diyerek teşekkür ettiler. Büyük parklar, aile parklarına dönüştü. Sirkeci Kazlıçeşme arası Marmaray’dan sonra atıl kalmış, çöküntü ve karanlık hâle gelmişti. Kimse giremezdi. Bugün öyle değil. Sadece tren yolu açmadık. Artık kütüphanelerle anılıyoruz. 95 bin Fatihli genç kütüphane üyesi oldu. Böylesini hayal edemezdim” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...